Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Tayland Ordusu 'Mutlu Bir Ülke' İstiyor
Tayland'ta cunta, askeri selam veren, müstehcen kamuflaj kıyafetler giyen genç kadınlar tehcir ederek ve bedava yiyecek ve müzikli sokak partiler düzenleyerek, Taylandlılar'ın son darbe konusunda mutlu etmeye çalışıyor.
Tayland ordusu iki hafta önce darbe yaparak, yönetime el koymasından bu yana, onyıldır devam eden derin siyasi bölünmeyi ortadan kaldırmaya ve destek almak çalışıyor. Ordu, bu hamleleri, Tayland'ın aksayan ekonomisini ayağa kaldırmak için ilk adım olarak görüyor.
Ordu Perşembe günü, ülke genelinde, etkinlik düzenlemekten ve yerli halkı gönüllü programlarda yer almaya teşvik etmekten sorumlu olacak 'uzlaşma merkezlerinin açılması planlarıyla, bu kampanyasını genişletti.
Merkezler, bir Çarşamba gecesi, önceden hükümet karşıtı göstericilerin yer aldığı alandaki ve kadın dansçıların dikkat çekmek için açık seçik ordu kıyafetleri giydiği Bangkok'taki sokak partilerinin, kırsal muadillerini organize edecek. Ordu ayrıca daha fazla yerde sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını değerlendireceğini söyledi. Sokağa çıkma yasağının kaldıracağı alanlar arasında popüler turist yerlerinin de olacağı düşünülüyor.
Ordunun darbe sonrası yönetim kurulu olan Ulusal Barış ve Düzen Konseyi'nin sözcülerinden Albay Weerachon Sukondhapatipak, 'Uzlaşma merkezinin topluma barış ve uyum getirecek şartları sağlayacak; mutluluk dayatmayacağız' dedi. Sukondhapatipak, uzlaşma merkezlerinin nerede olacağına ve hangi etkinliklerin düzenleneceğine dair daha fazla detay vermedi.
Diğer yandan ülkenin turizm otoritesi Perşembe günü ordunun, reklam ve diğer promosyon kampanyalarıyla turistleri geri kazanmak için ek bütçe vermesini beklediğini açıkladı. Tayland, darbenin olduğu Mayıs ayında hiçbir istatistiki veri açıklamamış olsa da, havayolları yolcu sayılarında düşüş olduğunu söylüyor.
Ancak turistler ikna edilebilecek olsa da, analistler, uzlaşma çabalarının Tayland'daki siyasi gruplar arasındaki farklılıkların giderilmesi için yeterli olacağına şüpheyle yaklaşıyor. Bağımsız politika ve insan hakları akademisyenlerinden Sirote Klampaiboon, ordunun, muhalif göstericiler üzerindeki baskısı, insanların kendilerini özgürce ifade edemediği ve muhtemelen siyasi sorunlarını çözemeyecekleri anlamına geliyor.
Darbeden bu yana ordu, 350'nin üzerinde kişiyi mahkemeye çağırdı ve gözaltına aldı; ancak çoğu kişi serbest bırakıldı. Öte yandan ordunun Tayland'ın katı ihanet yasalarını ihlal edenlere karşı ülke genelinde sıkı önlemler gelecek. İhanet yasaları, ülkenin saygı gösterilen kralına hakaret eden ve karalayan herkese ağır cezalar getiriyor.
Sirote, uzlaşma çabalarının, 'son 6 aydaki çatışmaların son 10 yılda çok fazla tarafı ve çok sayıda kişiyi kapsamasından' ötürü etkili olamadığını söyledi.
Ordu karşıtı eylemlciler cuntanın destek kazanma çabalarına öfkeyle tepki verdi.
Taylandlı-İngiliz akademisyen ve askeri cuntanın el koyduğu hükümetin destekçilerinden Giles Ji Ungpakorn, 'Askeri cunta, demokrasi yanlısı eylemcilere karşı psikolojik savaş uyguluyor' değerlendirmesinde bulundu.
Polis ve askeri yetkililer, sokak partilerinin, farklı siyasi inanışları olan Taylandlılar'ı biraraya getireceği konusunda ısrarcı. Ordu sözcülerinden Yongyuth Mayalarp, 'Halkın çıkarlarını aklımızda tutuyoruz ve yaptığımız, siyasi tıkanıklıktan sonra ülkenin yeniden yola devam etmesini sağlamaya çalışmak. Bir yerden başlamak zorundasınız' dedi.
Çarşamba günkü sokak partisine katılan 42 yaşındaki sokak temizlikçisi Wassana Aiemjaroon, insanların eğlendiğini görmekten mutlu olduğunu belirterek, Yıllardır siyasi gerilimden ötürü stresliydim ve bu durumdan ötürü güvende hissetmiyordum. Şimdi daha mutluyum ve gülebiliyorum' dedi.
Wilawan Watcharasakwet/The Wall Street Journal