Tasarlanan İlk Testerenin Hangi Alanda Kullanıldığını Öğrenince Bir Miktar Şaşırabilirsiniz
Tasarlanan İlk Testerenin Hangi Alanda Kullanıldığını Öğrenince Bir Miktar Şaşırabilirsiniz
Testerelerin 18.yüzyılda tıp alanında kullanıldığını biliyor muydunuz? John Aitken ve James Jeffray adlı doktorlar tarafından tasarlanan bu alet aslında eklem ameliyatları ve daha da şaşırtıcısı, sezaryen doğum için kullanılıyordu! Detaylar için buyurun içeriğimize...👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Günümüzde genellikle ağaç, kütük ve odun kesiminde kullanılan testerelerin tarihsel gelişiminin ardında epey ilginç bir gerçek yatıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Testereler, tarihte ilk olarak sezaryen doğuma yardımcı olacak bir 'araç' olarak icat edildi.
'Simfizyotomi', sol ve sağ pelvik kemik arasındaki kıkırdağın kesildiği, pelvisin genişletildiği ve sezaryen doğumun gerçekleştiği riskli ve epey eski bir cerrahi ameliyattı.
Simfizyotomi, doğumun daha sorunsuz geçmesini sağlardı ancak riskler halen tehlike arz ediyordu.
Ameliyat sırasında ne kadar az zaman harcanırsa, hastanın şoka girme veya ölümcül bir enfeksiyon geliştirme olasılığı o kadar az olurdu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
18. yüzyılın sonlarında, iki İskoç doktor, John Aitken ve James Jeffray, bu işlemi çok daha hızlı ve verimli bir şekilde halletmek için tıbbi bir alet tasarladılar.
Sezaryen doğumda ve simfizyotomide kullanılması için tasarlanan bu alet, aslında testerenin ilk örneğiydi.
Nihayet 1806'da üretilen alet, hastalıklı eklemleri çıkarmak için insan vücudu üzerinde kullanılmaya devam edildi ve sonra teknoloji ilerledikçe mekanize edildi.
Modern tıp ilerledikçe ve sezaryen doğumlarda daha pratik ve risk oranlarının azaltıldığı yöntemler uygulandıkça tasarlanan bu aletin kullanım alanı da değişti.
Bazı kayıtlara göre 1905 yılında bu alet, aynı mekanizma ve daha büyük bir tasarım ile ormancılık alanında kullanılmaya başlandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Günümüzde daha kibarları kullanılıyor baktığında pek değişen bir şey yok aynı amaca hizmet ediyor şaşırmadık.