Tarih Konusunda Ortamların En Bilgilisi Olmak İçin Osmanlı ve Hareme Dair Hafızaya Atmalık 13 Bilgi
Tarih Konusunda Ortamların En Bilgilisi Olmak İçin Osmanlı ve Hareme Dair Hafızaya Atmalık 13 Bilgi
Demedi demeyin, bu bilgiler ve özellikle de tarihler Oyna Kazan'da kesin karşınıza çıkacak! O yüzden hafızanızın bir köşesine iliştirmenizde fayda var...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet, Beyazıt'ta bugünkü üniversite binasının olduğu yere Saray-ı Atik'i (Eski Saray) yaptırdı. Kanuni döneminde ise Eski Saray yandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. III. Murat'a kadar Osmanlı haremi Eski Saray'da kalmaya devam etti. II. Mahmut'un 1826'da Yeniçeri Ocağı'nı kaldırmasıyla birlikte Eski Saray da Bab-ı Seraskeri'ye tahsis edildi.
3. 1478 yılında Topkapı Sarayı'nı yaptıran Fatih Sultan Mehmet'ten 1853'te Dolmabahçe Sarayı'nı yaptıran Abdülmecid'e kadar bütün padişahlar Topkapı Sarayı'nda yaşadı.
4. Eski Saray ise tahttan inen veya ölen padişah ailelerinin sürgün yeri oldu. Haremi Eski Saray'dan Topkapı Sarayı'na nakleden kişi III. Murat olduğu için ilk sürgün onun ailesine uygulandı.
5. II. Abdülhamid'in 1876 yılında yaptırdığı Yıldız Sarayı'yla birlikte Dolmabahçe Sarayı da önemini kaybetti. Saltanatın kaldırılmasına dek padişahın haremi Yıldız Sarayı'ndaydı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Padişahların Türk kızlarıyla evlenmeleri II. Beyazıt'tan sonra ortadan kalktı. Nikahla evlenen birkaç padişah hariç tümü cariyeleriyle birlikte oluyorlardı.
7. I. Ahmet devrinde değişen veraset sistemi haremin de nüfusunu arttırdı. Sancak beyliği yapan şehzadeler, hareme hapsedildi.
8. 1599 yılında gayrimüslimlerin esir kullanması yasaklandı, 1847 yılında ise esir pazarları kaldırıldı.
9. Haremdeki kadınlardan ilk bahseden ve haremin planını yapan, III. Murat'ın doktoru Dominico Hieroso Limiano (1580-1590) olmuştu.
10. Osmanlı şeceresini en geniş işleyen ilk eser A.D. Anderson'ın "The Structure of the Ottoman Dynasty" adlı eseriydi (1956).
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Harem hayatına dair ilk bilgileri, Abdurrahman Şeref Bey Encümen-i Osmani Mecmuası'na vermişti. Abdurrahman Şeref Bey aynı zamanda son vakanüvis (tarihi olayları kaydeden kişi) idi.
12. 1909'da II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesiyle harem dış dünyaya açıldı.
13. Kadınlar saltanatı Kanuni döneminde başlayıp IV. Mehmet döneminde son buldu. Şehzadelerin çocuk sahibi olma yasağı ise Abdülaziz'le birlikte ortadan kalktı.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
ikinci değil birinci ahmed zamanında veraset sistemi değişiyor.
Şunu merak ediyorum neden herkes farklı bir tarihsel bilgi sunup herkesinki yanlış benimki kesinlikle doğru düşüncesinde. Millet öyle şeyler yazıyor ki zanne... Devamını Gör