Görüş Bildir
Haberler
Tanpınar'ın “Garip” Şiir Karalamaları İlk Kez Kitap-Lık'ta

Tanpınar'ın “Garip” Şiir Karalamaları İlk Kez Kitap-Lık'ta

05.03.2014 - 12:25 Son Güncelleme: 05.03.2014 - 15:14

Tanpınar'ın “Garip” Şiir Karalamaları İlk Kez Kitap-Lık'ta

Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisi Kitap-lık’ın Mart-Nisan sayısında Orhan Veli arşivinde bulunan Tanpınar şiirleri ilk kez gün ışığına çıkıyor.

Orhan Veli arşivindeki Mîna Urgan mektubunun arka sayfasında, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Garip şiirini taklit ettiği sekiz kısa şiir eskizi bulundu. Yücel Demirel’in çeviri yazısıyla latin harflerine aktarılan şiirlerde Tanpınar’ın İkinci Dünya Savaşı ortamında güncel olaylara ve hayata bakışı, Ali Nihad Tarlan ile ilişkisi ve esprili kişiliği görülüyor. Özellikle Tanpınar araştırmacıları bu yepyeni konuyu farklı yönleriyle ele alacaklardır...

Şiirlerin sunuşunda şöyle deniyor:

“İÜ Edebiyat Fakültesi, Lâleli’deki Zeynep Hanım Konağı’nda henüz (1942’de yandı). Ahmet Hamdi Tanpınar, asistanı Mehmet Kaplan ve Halide Edip’in asistanı Mîna Urgan ile birlikte sınav gözetmeni.

CİGARANIN DUMANI

Mîna cigara içiyor

Kaplan esniyor

Ben düşünüyorum.

Çayımız gelince hepimiz birden sevineceğiz.

Kim demiş ki hayat kötüdür

şiirine bakılırsa Tanpınar, can sıkıntısından kendine bir eğlence bulmuş: Garip’e nazire sayılabilecek yergili, nükteli, şakacı şiirler karalamakta...

Mîna Urgan işte bu şiir müsveddeleriyle dolu kâğıdı Ankara’ya, Orhan Veli’ye gönderivermiş. Hocasının maharetini görsün istemiş. Ama kâğıdın arkasına bir not yazarak uyarmaktan da kendini alamamış: Orhan Veli’nin bir muziplik yapabileceğini, bu şiirleri yayımlatarak kendisini zor durumda bırakabileceğini gözardı etmemiş besbelli.”

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/kultur-s...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın