Görüş Bildir
Haberler
Taksim Dayanışması'ndan Valiye Çağrı

Taksim Dayanışması'ndan Valiye Çağrı

adem kara
30.05.2014 - 15:49

Gezi Parkı direnişinin birinci yıl dönümünde Taksim’de olacağını açıklayan Taksim Dayanışması, İstanbul Valisi olmak üzere tüm sorumluları yurttaşların demokratik hakkını kullanmalarına engel olmamaya çağırdı.

Taksim Dayanışması sitesinden yayınladığı açıklamada Anayasa’nın Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme başlıklı 34. maddeye atıfta bulundu.

“Anayasa’nın 34. maddesinde ifadesini bulan, evrensel ölçütler bağlamında da hakkımız olduğuna kuşku bulunmayan ifade özgürlüğümüzü kullanmak, daha bugün kaybettiğimiz Elif Çermik’in ölümüne neden olan biber gazının yasaklanması başta olmak üzere tüm taleplerimizi dillendirmek; kazanımlarımıza sahip çıkmak, polis şiddeti ile sonsuzluğa uğurladığımız arkadaşlarımızın anmak ve ailelerine kulak vermek, Soma’da artık en gizlenemez hali ile ortaya çıkan iş cinayetlerine artık yeter demek ve açıklamamızı yapmak üzere 31 Mayıs saat 19.00’da Taksimdeyiz.

“İstanbul Valisi olmak üzere tüm ilgilileri ve sorumluları, yurttaşların en temel demokratik haklarını kullanmalarına engel olmamaya, ‘hepimizin ortak kullanım ve yaşam alanı’ olan olan meydanlarımızı, parklarımızı, sokaklarımızı ve tüm kamusal alanlarımızı düşman ordularından korurcasına abluka altına almaya, polis şiddeti ile yaşamsal taleplerimizi ifade etme hakkımızı bastırma ve kriminalize etme çabasına, halka ve evrensel hukuka karşı suç işlemeye son vermeye çağırıyoruz.” 

  25 bin polis, yıllık izin iptal

Cumartesi günü bölgede 25 bin polis ve 50 TOMA görevde olacak. Taksim bölgesinde polislerin bir kısmı Gezi Parkı içinde tutulurken, bağlantı yollarına da polis konulacak.

Taksim meydanı bariyerlerle kapatılmayacak ancak Taksim’e çıkan güzergahlarda toplanmalara izin verilmeyecek. Okmeydanı, Gazi Mahallesi, Dolapdere ve Sancaktepe'de de çevik kuvvet polisleri hazır tutulacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nde polis bekleyecek. Metro Osmanbey İstasyonu'na kadar çalışacak. Polis helikopteri havadan gözetleme yaparak toplanan grupları yer ekiplerine bildirecek. MOBESE kameralarından da alınan görüntüler ekiplere iletilecek.

Radikal’den Fatih Yağmur’un haberine göre İstanbul Emniyeti'nde görevli tüm polislere bildirilen yazıda, '27 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar zorunlu haller (Vefat, hastalık vb.) dışında hiç bir personel senelik izine ayrılmayacaktır” denildi. 

  Valilikten miting yeri 

Radikal’den İsmail Saymaz’ın dün yayınlanan haberine göre de İstanbul Valiliği sendika, parti, oda, vakıf, dernek il başkanlıklarına gönderdiği yazıda, şehirde miting alanı olarak Yenikapı, Kartal Meydanı ve Maltepe Sahili olarak belirlendiğini bildirdi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da dünkü açıklamasında Taksim'de toplanılmasına izin verilmeyeceğini söylemişti.

“Sayıca küçük olan gruplar, farklı emellerine ulaşmak için tevessül edebiliyorlar, bununla ilgili tedbirleri alacağız.”

“Taksim’i kapatmıyoruz. Neden zaman zaman kapanma durumuna geliyor? Şayet bir sıkıntı bir olay yaşanıyorsa, o bölgede bir güvenliği temin etmek için ya bir saatlik-iki saatlik ya da bir günlük süreç olarak tedbirler alınıyor.”

“Güvenlik amacıyla devlet, her zaman da bu tedbirleri alır. Dolayısıyla arzu ettiğimiz saatler itibariyle Taksimimizde, Gezi parkımızda, şehrimizin her noktası da halkımız tarafından ulaşılabilir olsun. Bu bölgede güvenliği sıkıntıya düşürecek durumlarla ilgili tedbirler alırız.”

“Gönlümüz Taksim'in de Gezi Parkının da şu an olduğu gibi halkımız tarafından yoğun şekilde kullanılması gerekir.” 

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/toplum/1...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0