Görüş Bildir
Haberler
Tacikistan'dan 'Radikalizme Önlem': 13 Bin Kişinin Sakalı Kesildi

etiket Tacikistan'dan 'Radikalizme Önlem': 13 Bin Kişinin Sakalı Kesildi

Orta Asya ülkelerinden Tacikistan’da hükümet ülkeyi tehdit ettiğini düşündüğü radikal İslam’la mücadele gerekçesiyle 13 bin erkeğin sakalını zorla keserken, bin 700'den fazla kadını da türbanlarını çıkarmaya “ikna etti”.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tacikistan resmi haber ajansının haberine göre polis, “ülkeyi yabancı etkilerden koruma önlemleri” çerçevesinde son haftalarda 13 bin erkeğin sakalının “çok uzun” veya “hırpani” olduğu gerekçesiyle tıraş edildiğini açıkladı.

Sakal kesimi, Tacik hükümetinin, 'Tacik kültürüne yabancı ve aykırı olduğu' belirtilen eğilimleri hedef alan mücadele kampanyasının bir parçası.

Bu uygulamaya maruz kalanlardan biri olan Djodiv Akramov, BBC'ye verdiği demeçte, polisin kendisini evinin önünde 7 yaşındaki oğluyla birlikte durdurarak polis merkezine götürdüğünü ve kollarından tutularak zorla traş edildiğini söyledi. Akramov ayrıca, polislerin zorla traş ederken kendisine selefi, halk düşmanı, radikal gibi ifadeler kullandıklarını belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Haziran 2015'ten bu yana 1500 ila 4000 arasındaki Orta Asyalının Suriye'deki farklı İslamcı gruplara katıldığı belirtiliyor.

Sakala karşı atılan bu adım, İslami kültür uygulamalarının Tacik toplumu tarafından benimsenmesine ve laik geleneklerin muhafaza edilmesine dair hükümetin geniş kapsamlı mücadelesinin parçası olarak görülüyor.

İslami uygulamalar kadınları da etkiliyor

İslami uygulamalar kadınları da etkiliyor

Türban, resmi olarak, okullar ve üniversitelerde yasak.

Polis, geçtiğimiz yıl boyunca türban satılan 160 dükkânın kapatıldığını ve 1773 kadının türban takmayı bırakması için 'ikna edildiğini'  söylüyor.

Devlet Başkanı Emomali Rahmon da Tacikleri şu sözlerle uyarmıştı:

'Yabancı değerlere tapınmayın, yabancı kültürü takip etmeyin. Geleneksel renkler ve kesimlere sahip giysiler giyin, siyah giyinmeyin.

'Yasta dahi Tacik kadınlar siyah değil beyaz giyinmeli.'

Yetkililer daha önce ebeveynlere, çocuklarına Arap ya da kulağa yabancı gelen isimleri değil geleneksel Tacik isimlerini koyma çağrısı yapmıştı.

BBC Türkçe DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
265
146
47
22
20
8
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ahmetcan Oral

Benzeri bir hareket Kazakistan' da da var yanılmıyorsam. Kulağa çağ dışı geliyor ama radikal islamın filizlenmesine bir kez izin verirlerse bir daha kurtaram... Devamını Gör

nebusimdi

Bu çağdaş uygulamalardan sonra Tacikler Satürn'e uydu gönderdiler de benim mi haberim yok?

nebusimdi

Su içiyorum. Susayınca. Ayrıca kek sevmem, kilo yapıyor.

Türk Mehmet Şahin

Bizim durumumuza düşmeden önlem almaları iyi olmuş yılanın başını ufakken ezeceksin yoksa bu coğrafya adam olmaz.

Zahid

Adamlığı tartışılır kimselerin coğrafyanın adamlığını belirlemesi. İyi bakın bu adamın başka konularda yorumlarını görürseniz muhakkak eşitlik diye bağırır. ... Devamını Gör