Suriye Görüşmelerinden '3'lü Mekanizma' Çıktı! İşte 5 Maddede Astana'da Yaşananlar
Astana'daki Suriye görüşmelerinin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgeye göre, Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’deki ateşkes ihlallerini üçlü ortak mekanizmayla izleme ve uygulanmasını sağlama konusunda uzlaştı. Cenevre'deki Suriye görüşmelerine silahlı muhalif grupların temsilcilerinin de katılması konusunda mutabık kalındı.
Sonuç bildirgesini Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov okudu. Abdrahmanov bildirgeyi Türkiye, Rusya ve İran adına okuduğunu söyledi.
Bildirgede BMGK’nın 2014 kararı gereği sivillerin korunmasının son derece önemli olduğu vurgulandı. Bu bağlamda 3’lü mekanizma kurulmasına karar verildi. Mekanizmanın amacı Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde 30 Aralık’ta ilan edilen ateşkesin güçlendirilmesi, yoğun ateşkes ihlallerin önüne geçilmesi.
Suriye rejimi ile muhalifleri buluşturan toplantıya neden Astana ev sahipliği yapıyor?
1. IŞİD ve El Nusra’ya karşı ortak mücadele
Bildirgede IŞİD ve El Nusra’ya karşı ortak mücadele edileceği, bunların silahlı muhaliflerden ayrılmasının sağlanacağı belirtildi, 'Bundan sonraki süreçte BMGK kararı bağlamında müzakerelerin başlaması ve bu sürecin kolaylaştırılması son derece önemli olacaktır' denildi.
'Garantör ülkeler, silahlı muhalif gruplar BM’nin denetiminde 8 Şubat’ta Cenevre’de düzenlenecek görüşmelere katılımı destekler' ifadesi kullanılan bildirgede, 'Astana’da yapılan bu toplantı hükümet ve muhalefetin irtibatı konusunda da önemli olacaktır' denildi. Bildirgede ayrıca 'Suriye’deki siyasi sürece uluslararsı toplumun katkı sağlaması ve BM kararlarına uyması beklenmektedir' cümlesi yer aldı.
Muhaliflerin sözcüsü Yahya Aridi, bildirgeye imza atmayı düşünmediklerini açıklamıştı. Zira, ortak bildirgede de muhaliflerin ve rejimin imzası yer almadı. Bildirge garantör ülkeler; Rusya, Türkiye ve İran adına okundu.
2. İlk günde gergin ortam
Suriye rejimi ile silahlı muhalif grupların heyetleri açılış oturumu dışında aynı masaya oturmadı. Dolaylı bir şekilde yürütülen görüşmelerin ilk gününde gergin bir ortam hâkimdi.
Her iki tarafın ateşkes ile ilgili görüşünü ve önerilerini teslim alan garantör ülkeler, sonuç bildirgesini şekillendirmeye çalıştı.
Muhalifler, İran’ın Suriye’de ateşkesi ihlal eden taraf olduğunu ve bu yüzden garantör olamayacağını savunarak bildirgede İran’ın adının geçmemesini istemişti.
3. Muhalifler memnun değil
Reuters'a konuşan Suriyeli muhalif bir delege, açıklanan bildirinin, muhalif grupları memnun etmediğini söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen delege, 'İran bazı bölgelerde askeri saldırılara öncülük ediyor ve binlerce Suriyeli yerlerinden atılıyor, kan dökülüyor' dedi. Muhaliflerin bildiriyi onaylamayacağını söyleyen bir başka delege ise, Türkiye'nin müzakerelerde zayıf kaldığını ve muhaliflerin pozisyonunu savunamadığını söyledi.
4. Rejimin istekleri
5. BM: 'Çok uzak değiliz'
Öte yandan Astana'daki Suriye görüşmelerinin ikinci gününde Birleşmiş Milletler'den de önemli bir açıklama gelmişti.
AFP'nin haberine göre, Astana'da Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde gerçekleştirilen toplantılarda gelinen noktaya ilişkin bilgi veren BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 'Sonuç bildirisinden çok uzakta değiliz' açıklamasında bulunmuştu.
Kaynak: Al Jazeera, Al Mayadeen, Reuters
Yorum Yazın
İster Astana da ister Marsta yapın bu görüşmeler ve antlasmalar barisida getirmez bir işede yaramaz. Sözüm ona maglum 5 devlet sürekli kendi cıkarilarini sav... Devamını Gör
,,IŞİD ve El Nusra’ya karşı ortak mücadele" pkk/ypg yine yok haha
Ortadoguda bizden habarsız yarpak kımıldamaz eyyyyy cemaati muslimin .....