Görüş Bildir
Haberler
Sürdürülebilirlik, Eğitim ve Yapay Zekâ

etiket Sürdürülebilirlik, Eğitim ve Yapay Zekâ

Kayhan Karlı
30.01.2023 - 19:20 Son Güncelleme: 07.03.2023 - 16:09

Son günlerde hem bizde hem de dünyada yoğun bir şekilde öğretmen krizlerini tartışıyoruz. Kriz aslında küresel bir kriz ve kolaylıkla da çözülmeyecek. Bu krize, tekil bir bakış açısıyla değil bütüncül bakmakta fayda var. Nitekim aksi, gündelik yamalarla günü geçiştirmek olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu krize bütüncül baktığımızda karşımıza çıkan temel sorun aslında eğitim sistemlerinin sürdürülebilirlik sorunudur.

Bu krize bütüncül baktığımızda karşımıza çıkan temel sorun aslında eğitim sistemlerinin sürdürülebilirlik sorunudur.

Günümüz dünyasında en önemli başlıklardan birisi olan sürdürülebilirlik, artık eğitim sistemlerinin de temel problemi haline geldi. 

Bu bağlamda birkaç temel gerçeğe göz atalım.

Y ve Z Kuşakları iş dünyasını domine ediyor.

PwC’nin yaptığı araştırmaya göre, hâlihazırda, tüm dünyadaki iş gücünün yaklaşık %50’si Y Kuşağı üyesi. Dile kolay, her 2 çalışandan 1’i!

İş dünyasının yeni sahipleri

Araştırmaya göre, 2025 yılında toplam çalışan iş gücünün %70’ini Y Kuşağı, %25’ini de Z Kuşağı üyeleri oluşturacak. Yani dünyadaki tüm istihdam alanları Y ve Z Kuşağı üyeleri tarafından doldurulacak.

Ülkemiz için acı tablo: Üniversite mezunu işsizlik oranı

TÜİK’in verilerine göre, lisans mezunlarının %71’i, ön lisans mezunlarınınsa yalnızca %63’ü istihdam ediliyor. Lisans mezunlarının, mezun olduktan sonra iş bulma süreleri ortalama 13,6 ay sürerken, ön lisans mezunlarında bu süre 14,8 aya uzuyor.

Tek istisna Türkiye

Eurostat verilerine göre, üniversite mezunu işsizlik oranının, ilkokul mezunu işsizlik oranından yüksek olduğu tek Avrupa ülkesi Türkiye! AB ülkelerinin ortalamalarına bakıldığında, üniversite mezunu işsizlik oranı %4 seviyelerinde. İlkokul mezunlarının işsizlik oranıysa %12.

Dünyadaki durum

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun “Küresel Genç İstihdam Eğilimi” Raporu’na göre, küresel ölçekte genç işsizlik oranı %15,6 oldu. Genç nüfustaki işsizlik oranının azaltılması için ülkelerin çevrecilik, dijital, sağlık ve eğitim alanlarındaki yatırımlarını artırması gerekiyor.

Meslekler ortadan kalkıyor

2030’lu yıllarda şu anki işlerin üçte ikisinin yapay zekâ destekli araçlar tarafından yapılabileceği öngörülüyor. Bu durum, farklı disiplinlerde farklı yetkinlikler kazanmamız gerektiğini, yeni dünya becerilerinin gitgide önem kazanacağını gözler önüne seriyor. Örneğin oyun geliştiriciliği, robotik mühendisliği, dijital pazarlama, siber güvenlik mühendisliği…

Geleceği şekillendirecek eğilimlere dair, bugünden harekete geçmeliyiz! 

✓ Dijital dünya / dijital vatandaşlık

✓ Otomasyon / yapay zekâ

✓ Yaşam boyu öğrenme / hibrit ve uzaktan öğrenme

✓ Sürdürülebilirlik

2030’da bizi bekleyen sorunlar

Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, geçmişten bugüne tüm dünyayı etkileyen sorunlar 2030’da da peşimizi bırakmayacak gibi duruyor:

✓ İklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı

✓ Ayrımcılık ve eşitsizlik

✓ Gıda ve barınma

✓ Şiddet ve çatışmalar

✓ İfade özgürlüğü

Bu temel gerçekleri dikkate almayan ve sürdürülebilirlik adımlarını acilen planlamayan eğitim sistemlerinin yıkıntı altında kalacağı açıkça görülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Reneedesign Lab

Bakırköy Fen Bilimleri Eğitim Kurumu: Geleceği Birlikte İnşa Ediyoruz! Bakırköy Fen Bilimleri Eğitim Kurumu olarak, öğrencilerimizin potansiyelini en üst dü... Devamını Gör