Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Şükür Namazı Nedir? Şükür Namazı Nasıl Kılınır? Hangi Durumlarda Kılınır? Kaç Rekattır? Şükür Namazı Kılmanın Faziletleri Nelerdir?
Şükür Namazı Nedir?
Allah(c.c.) bize sayısız nimet sunmuştur. Biliriz ki şükredersek verilen nimetler artacak, şükretmezsek elimizde olanlar azalacaktır. Hz. Muhammet (s.a.v.) şükretmek için 'şükür namazı' kılar ve secdeye kapanıp dua ederdi. Peygamberimizin normal zamanlarda da şükür namazı kıldığı bilinirdi. Güzel bir haber aldığında da ilk iş secdeye kapanıp dua ederdi. İşte, şükür namazının kılınmasıyla ilgili bilmemiz gerekenler...
Şükür Namazı Kaç Rekattır?
Şükür Namazı Nasıl Kılınır?
1. rekat
Namaza başladığınızda 'Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya' diyerek niyet edilir. Sonrasında ise 'Allahu Ekber' diyerek tekbir alınır ve namaza başlanır.
Sübhaneke'yi okuruz ve besmele çekeriz.
Fatiha sûresi okuruz ardından Kur'an'dan bir sûre okuruz.
Rükuya gideriz ve ardından secdeye gideriz. Doğruluruz ve tekrar secdeye gideriz.
2. rekat
2. rekata başladıktan sonra ayağa kalkıp kıyama dururuz, besmele çekeriz.
Fatiha sûresini okuruz ve Kur'an'dan bir sûre okuruz.
Rükuya ve secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz
Oturarak Ettehiyyatü ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
'Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah' diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
Şükür Namazı Faziletleri Nelerdir?
Efendimiz(s.a.v) şöyle buyurmuştur:
- “Her kim şu benim aldığım gibi abdest alır ve aklından bir şey geçirmeyerek iki rekat namaz kılarsa geçmiş günahları af olunur.” (Buhari, Vudû, 14)
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Bilâl’e:
- “Bilâl! Müslüman olduktan sonra yaptığın ibadetler arasında en fazla sevap beklediğin hangisidir? Çünkü ben cennette, senin ayakkabılarının tıkırtısını önümde duydum” diye sordu.
Bilâl de:
- – Gece veya gündüz abdest aldıktan sonra bu abdestle kılabildiğim kadar namaz kılarım. En fazla sevap beklediğim ibadet budur, dedi.
Buhârî, Teheccüd 17, Tevhîd 47; Müslim, Fezâilü’s-sahâbe 108
Şükür namazı ya da secdesi sünnettir.
Şükür secdesi; Allah’ın verdiği nimete karşı şükür secdesi yapmaya niyet ettim diyerek Allah-u Ekber denir ve secdeye gidilir. Fatiha okumadan, rüku ve kıyam yapmadan secdeye gidilir. Bir kez secde edilir. Secdeden kalkınca selam verilir.
Şükür namazı ise; iki rekatlı bir namazdır ve normal namaz gibi Fatiha, rüku, kıyam, secde ve tahiyattan oluşur. Allah-u Tealanın verdiği nimetten ya da bir musibetten kurtulmaktan dolayı abdestli olarak nimetin şükrü için veya musibet ve darlıktan kurtulunduğu için niyet edip 2 rekat şükür namazı kılınır.
Yorum Yazın
Güzel içerik için teşekkürler. Allah razı olsun.