Sudan Savaşı'ndan Dolayı Ülkesinden Ayrılmak Zorunda Kalan BBC Muhabirinin Yaşadıklarına İnanamayacaksınız!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Sudan Savaşı'ndan Dolayı Ülkesinden Ayrılmak Zorunda Kalan BBC Muhabirinin Yaşadıklarına İnanamayacaksınız!
BBC Arapça muhabiri Mohamed Osman, hayatı boyunca Sudan'da yaşadı. Geçen ay farklı askeri gruplar arasında çatışma patlak verdiğinde, ilk aşamada çatışmayı bildirmek için kaldı, ancak durum çok tehlikeli bir hale geldi. Detaylar için buyurun...👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BBC Arapça muhabiri Mohamed Osman, hayatı boyunca Sudan'da yaşadı. Geçen ay farklı askeri gruplar arasında çatışma patlak verdiğinde, ilk aşamada çatışmayı bildirmek için kaldı, ancak durum çok tehlikeli bir hale geldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Sudan'da ateşkes ilan edilmesine rağmen, Omdurman ve Hartum Bahri gibi bölgelerde ordu ile paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri(RFS) arasında yoğun çatışmalar yaşanıyordu ve her iki grup da takviye insan getiriyordu."
"Patlamaların sesi mahalleme gittikçe yaklaşıyordu ve RFS savaşçılarının araba hırsızlığı, yağma gibi eylemleriyle ilgili haberler geliyordu. Bütün bunlar beni ayrılmak için yürek burkan kararı almaya itti."
"Bizim yolculuğumuz 28 Nisan'da başladı. Çatışmanın yoğunluğunun biraz azaldığı zaman olduğu için öğlen evden çıktık. Omdurman şehrinden Mısır sınırına doğru ayrılan bir otobüste bir grup insana katıldık. Ancak bir süre sonra gökyüzünde bir savaş uçağı belirdi. Sonra bize çok yakın RSF savaşçısı uçağı hedef alarak ateş açtı. Aracımız durduruldu ve aniden nereden geldiğimizi ve nereye gittiğimizi bilmek isteyen silahlı savaşçılarla çevrildik."
"Omdurman'ın ilçelerini geçerken boş sokaklara rastladık. RSF'ye ait araçlar, bölgede uçan Sudan askeri uçakları tarafından fark edilmemek için ara sokaklara veya ağaçların altına park edilmişti. Batıya doğru giderken, paramiliter varlık giderek azaldı ve normal yaşam belirtileri yeniden başladı."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Rüzgarın, kum tepelerinden sık sık kum üflediği ve görüşümüzün engellendiği, engebeli yollarda son derece zor bir yolculuk yaşadık. Gece Dongola şehrinde bir kafede durduk ve bizi soğuk geceden koruyacak battaniye olmadan, açık havada uyumak için yataklar kiraladık."
"Wadi Halfa şehrinde, Hartum'daki şiddetten kaçan binlerce ailenin kaotik sahnesine tanık olduk. Kadınlar ve çocuklar halk meydanlarında ve okullarda yerde uyuyorlardı."
"Sınırda sadece Sudanlı insanlarla değil, Hindistan, Yemen, Suriye, Senegal ve Somali'den Sudan'a gelmiş insanlarla da tanıştım. Çoğu Hartum'daki International University of Africa 'da öğrenciydi."
"Wadi Halfa'nın birçok sakini evlerini savaştan kaçan insanlara açtı.Yerel halk para istemeden yeni gelenlere yiyecek ve su yardımında bulunuyor. Wadi Halfa'da büyük bir evi olan Baderi Hassan, onlarca mülteciyi barındırdığını söyledi."
"Sınır kapısındaki durum kaotikti. Düzinelerce otobüs ve özel araba sıkıştı. Birçok insan doğru seyahat prosedürlerini tamamlamayı başarsa da, Mısır, Abu Simbel'e giden son feribot saat 17:00'de durdu. Bu yüzden yaşlılar ve çocuklar da dahil, yüzlerce aile bir gece daha orada uyumak zorunda kaldı."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Nil Nehri'ni feribotla geçerken, aynı zamanda beni bunaltan çelişkili mutluluk ve üzüntü duyguları yaşadım. Karımı ve çocuklarımı kurtardığım için mutluydum, ama ailemi, akrabalarımı ve arkadaşlarımı savaşın şiddetli gerçekleriyle yüzleşmek için geride bıraktığım için üzgündüm."
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın