Görüş Bildir
Haberler
Spor Yapmayan Çocuk Kalmasın: Ön Yargılarınızdan ve Doğru Bildiğiniz Yanlışlardan Kurtulun!

Spor Yapmayan Çocuk Kalmasın: Ön Yargılarınızdan ve Doğru Bildiğiniz Yanlışlardan Kurtulun!

Selen Simsek
05.05.2020 - 07:15

Erken yaşta başlanan sporun faydaları saymakla bitmez. En basitinden çocuğunuzun sporla büyümesi, sporu hayat boyu bir alışkanlık olarak sürdürmesi için en kolay yoldur. 

Birçok aile yanlış empoze edilen bilgiler yüzünden çocuklarını spordan uzak tutuyor. Bu yazıyı okuyarak, doğru sandığınız yanlışları düzeltip, tüm ön yargılarınızı kırabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yanlış: Cimnastik boy uzamasını engeller.

Yanlış: Cimnastik boy uzamasını engeller.

Cimnastik boy kısalığına sebep olmaz veya boy uzamasına engel teşkil etmez.

Tüm sporların atası olan cimnastik; artistik, ritmik, aerobik, trambolin ve genel cimnastik gibi dallara ayrılır. 

Çoğumuzun kafasında 'Cimnastik boy uzamasını engeller' önermesini yerleştiren ise, artistik cimnastiktir. 'Artistik cimnastikçilerin neden hepsinin boyu kısa?' diye düşünüyor olabilirsiniz. Aslında, durum tam tersi. Sadece kısa boylu olanlar artistik cimnastik konusunda profesyonel olabiliyor.

Antrenörler çocukları vücut yapısına göre seçip değerlendirirler. Artistik cimnastik için çok uzun olması beklenen çocukları seçmezler ancak buna rağmen çocuk beklenenden farklı olarak bir anda boy atıp uzarsa da onu başarılı olabileceği başka bir dala yönlendirirler. Bunu gözlemleyenler de işin arka planını bilmeden, cimnastiğin boy kısalığına neden olacağını düşünürler.

Yani işin doğrusu, uzun boylu olursanız artistik cimnastikçi olamazsınız. Esnek olmazsanız ritmik cimnastikçi olamayacağınız gibi...

Yanlış: Cimnastik boy uzamasını engeller.

Doğru: Sadece kısa boylu olanlar artistik cimnastikçi olabilir. Cimnastik boy uzamasını engellemez.

Yanlış: Basketbol boy uzatır.

Yanlış: Basketbol boy uzatır.

Bu da aynı cimnastik konusundaki gibi ters algılanan bir durumdur. Basketbol oynayanlar bir anda uzayıp profesyonel olmazlar. Zaten daha uzun olan basketbolcular bu konuda profesyonel olur.

Yıllarca basketbol oynayıp boyu ortalamanın altında olan birçok insan vardır. Bu kişiler çok iyi basketbol oynamalarına rağmen genetik faktörler sebebiyle boyları uzamadığı için o alanda profesyonelleşememiştir.

Kısacası, basketbol oynamak tek başına boyunuzu uzatmaz. Ancak sporla uğraşan kişiler sağlıklı beslendikleri için, basketbol da büyümelerine 'katkı' sağlar. Yani genetiğinizde uzun boyluluk yoksa ve çocukluğunuzda basketbol oynadıysanız, boyunuz sadece beklenenden 3-4 cm daha uzun olabilir, fazlası değil.

Yanlış: Basketbol oynarsam boyum uzar.

Doğru: Basketbol oynarsam ve sağlıklı beslenirsem boyumun uzamasına az da olsa katkısı olur. Ancak her koşulda en büyük faktör genetiktir.

Yanlış: Çocuğum binicilik eğitimi alırsa bacakları çarpık olur.

Yanlış: Çocuğum binicilik eğitimi alırsa bacakları çarpık olur.

Çocukların binicilik sporu ile uğraşırken bacaklarının çarpık gelişeceği düşüncesi yanlıştır. Çocuklar yaşlarına ve fiziki yapılarına uygun pony veya midilli denilen küçük atlarla eğitim alırlarsa böyle bir durumla karşılaşmayacaklardır. At biniciliğine başlama için en erken yaş 4'tür. Bu durumda 4 ile 12 yaş arası çocukların midillilerle, 12 yaş yukarısı çocukların ise fiziksel yapılarına uygun atlarla eğitim almaları uygun olacaktır. Buradaki 12 yaş çocuğun gelişimine göre 16 da olabilir. Belli bir yaş üst limitine odaklanmaktansa, 'Çocuk midilliden ata geçebilecek fiziki yapıya ulaştığında' demek en doğrusu olacaktır.

Yanlış: Binicilik eğitimi alınca bacaklar çarpık olur.

Doğru: Çocuk fiziki yapısına uygun boyda atla eğitim almazsa bacaklarında çarpık gelişme söz konusu olabilir.

Yanlış: Ağırlık çalışan çocukların boyu kısa kalır!

Yanlış: Ağırlık çalışan çocukların boyu kısa kalır!

Artık yetişkinler gibi çocukların da, kaslı olması ve güçlenmesi öneriliyor. 11-12 yaşından sonra çocuklar da aynen yetişkinler gibi salona gidip çalışabilirler ve bu çalışma boylarının uzamasını etkilemez. Çocukların erken yaşta kardiyo ve güç antrenmanlarına başlaması, kas gelişimine büyük fayda sağlayacaktır.

Yanlış: Çocuğum kaslı olur ve ağırlık çalışırsa boyu uzamaz.

Doğru: Çocuğunuzun ergenlik çağından itibaren, düzenli olarak güç antrenmanı yapması kas gelişimi için ve devam ettiği diğer sporlar için faydalıdır.

Yanlış: Kayak çocuklar için çok tehlikeli bir spordur.

Yanlış: Kayak çocuklar için çok tehlikeli bir spordur.

Pek çok ebeveyn, tehlikeli olduğunu düşündüğü için çocuklarının kayak sporuna başlamasını istemez. Eğer doğru adımlarla kayağa başlarsan tehlikeli olmayacaktır. Siz anne baba olarak ne kadar iyi kayak yapsanız da, çocuğunuz en başta mutlaka iyi bir eğitmenden ders almalıdır. Çocuk, kayak üzerinde denge sağlamayı öğrendikten sonra, uygun pistlerde ve uygun donanımla (kask mutlaka olmalı) sizinle kaymaya başlayabilir.

Kayak sporu, denge, güç ve koordinasyon gibi motor özeliklerinin gelişimine katkı sağladığı gibi çocuğun öz güvenini de geliştirir. 

Yanlış: Kayak çocuklar için tehlikeli bir spordur.

Doğru: Eğitim ve gerekli önlemler (kask, vb.) alındıktan sonra tehlikeli değildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yanlış: Futbol erkekler içindir, bale de kızlar için.

Yanlış: Futbol erkekler içindir, bale de kızlar için.

Sporun kızı erkeği olmaz. Vücut yapısı uygun olduğu sürece her çocuk her sporu yapabilir.

Bir kız vücut yapısı uygunsa ve istekliyse bir erkekten çok daha iyi futbol oynayabilir. Bir erkek dünyaca ünlü bir balet olabilir. Çocukların önüne cinsiyet engeli koymak doğru değildir.

Yanlış: Bazı sporların cinsiyeti bellidir.

Doğru: Herkes her sporu yapabilir. Sporda cinsiyet ayrımı olmamalıdır.

Yanlış: Çocuğum bir spor dalında ilerlerse derslerinde başarısız olur.

Yanlış: Çocuğum bir spor dalında ilerlerse derslerinde başarısız olur.

'Çocuğum derslerinden geri kalacak' diye endişelenmenize gerek yok.

Çünkü tam tersine düzenli spor yapan ve bunu alışkanlık haline getiren çocukların hem okulda hem de sosyal hayatlarında akranlarına göre daha başarılı oldukları düşünülüyor. 

Spor yapan çocukların antrenmanlardan dolayı, spor yapmayan çocuklara göre, ders çalışmaya ayıracak daha kısıtlı vakti olacağı doğrudur. Ancak sporcu çocuklar, spor ile kazandıkları disiplin anlayışı sebebiyle, kalan kısıtlı zamanlarını doğru şekilde değerlendirmeyi becerirler. 

Yanlış: Çocuğum sporda başarılı olursa, derslerinde başarısız olur.

Doğru: Sporla uğraşan çocukların büyük bir çoğunluğu akranlarına göre daha başarılı olur.

Yanlış: Anne babanın bir branşa yeteneği varsa çocuğun da olacaktır. Çocuk mutlaka anne babanın başarılı olduğu spor dalına yönlendirilmelidir.

Yanlış: Anne babanın bir branşa yeteneği varsa çocuğun da olacaktır. Çocuk mutlaka anne babanın başarılı olduğu spor dalına yönlendirilmelidir.

Ebeveynler bir spor dalında başarılı olmuşlarsa, çocukları da genetik yapı nedeniyle aynı sporda başarılı olacak diye bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Çocuk, anne babasının başarılı olduğu spor dallarından bağımsız olarak birkaç dalda eğitim aldıktan sonra, yeteneği doğrultusunda bir dala yönlendirilmelidir.

Yanlış: Çocuk, anne babası bir dalda başarılıysa ilk o dala yönlendirilmelidir.

Doğru: Çocuk erken yaşta birkaç spor dalını deneyip, yetenekleri doğrultusunda uygun dala yönlendirilmelidir.

Yanlış: Futbol oynayan çocuklar kısa boylu kalır ve çarpık bacaklı olur.

Yanlış: Futbol oynayan çocuklar kısa boylu kalır ve çarpık bacaklı olur.

Bu da yine yanlış bilinen bir şehir efsanesidir. Futbolun boyun kısa kalmasına sebep olmadığı bilimsel verilerle de kanıtlanmıştır.

Yanlış: Futbol oynayan çocukların boyu uzamaz, bacakları da çarpık gelişir.

Doğru: Futbolda doğru antrenman teknikleri ile çocukların kısa olmaları veya bacaklarının çarpık olması söz konusu olmaz. Futbol oynayanlarda bacak kasları çok gelişeceği için, vücutta orantılı bir görünüm için üst kasları da geliştirmek faydalı olacaktır. 

Yanlış: Çocuğum, yaralanma sonucu erken yaşta ameliyat olmak zorunda kalırsa, spor hayatı sona erer.

Yanlış: Çocuğum, yaralanma sonucu erken yaşta ameliyat olmak zorunda kalırsa, spor hayatı sona erer.

Hemen hemen her spor dalında antrenmanlar arttıkça yaralanma riski de artar. Çocuklarda kırıkların kaynama süresi yaşlılara göre daha kısadır. Yaralanmalar kendi kendine geçebileceği gibi, bazen bu yaralanmalar için ameliyat da gerekebilir. Ancak bu endişelenmeniz için bir sebep olmamalıdır. Çünkü bugünkü teknolojik imkanlarla tedavi edilen sporcular, spor hayatlarına sorunsuz şekilde devam edebilirler.

Yanlış: Spor yaralanması sonucu ameliyat olunursa, spor hayatı sona erer.

Doğru: Bugünkü imkanlarla ameliyat edilen sporcular, spor hayatına devam edebilmektedirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yanlış: Karate sadece bir dövüş sporudur.

Karate yapanlara genelde 'Kafanla kiremit kırıyor musun?' diye sorulmasının sebebi, karatenin sadece bir dövüş gibi algılanmasıdır. Halbuki karate-do sadece bir dövüş sanatı değil, aynı zamanda bir hayat felsefesidir. Çoğu agresif çocuğun karateye başladıktan sonra farkındalığı gelişir ve bu sayede enerjilerini okulda arkadaşlarıyla itişmeye harcamak yerine, belli bir disiplinde dövüş sporuna aktarırlar.

Yanlış: Karate yalnızca bir dövüş sanatıdır.

Doğru: Karate-do bir dövüş biçimidir ancak katılanlara şiddete karşı olma duygusu aşılar.

Yanlış: Çocuğum zaten gayet sağlıklı. Sağlık raporu çok gereksiz.

Yanlış: Çocuğum zaten gayet sağlıklı. Sağlık raporu çok gereksiz.

Öncelikle belirtelim ki, 'Spor yapmasında engel yoktur' ibaresi bulunan sağlık raporları sadece lisanslı sporcular için gereklidir.

Çocuklarımızı spor yapmaları için desteklerken, istenen bir sağlık raporunu gereksiz bir prosedür gibi görmemeli, gerçekten önemli olduğunun bilincinde olmalıyız.

Genç sporcularda ani ölümler, teşhis edilmeyen hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları, kalıtsal kalp hastalıkları ve epilepsidir. Bu hastalıkların önceden teşhis edilmesi, ölümlerin önüne geçmek için tek yoldur. 

Yanlış: Lisanslı sporcular için istenen sağlık raporu çok gereksiz.

Doğru: Çocuklarımızın sağlığı ve hatta hayatı için son derece gerekli olan bu raporu ciddiye almalıyız. Raporu iyi bir hastanenin spor hekimliği bölümünden almalıyız.

Bu içerik de ilginizi çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
12
6
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın