onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sosyal Medya Devleri Köşe Kapmaca Oynuyor!

etiket Sosyal Medya Devleri Köşe Kapmaca Oynuyor!

Ercan Altuğ Yılmaz
17.07.2023 - 21:40 Son Güncelleme: 04.09.2023 - 10:32

Sosyal medya platformlarının temel hammaddesi insan olması ve bu kaynağın paylaşma, sesini duyurma arzusu titanların ağzını sulandırmaya devam ediyor. İnsanların en temel içgüdüleri, bilme ve paylaşma arzuları sosyal medyada 4.8 milyarlık veri kaynağını tröstlerin eline sunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Datareportal’ın Sosyal Medya Kullanımına dair hazırladığı istatistiklere göz atalım.

Datareportal’ın Sosyal Medya Kullanımına dair hazırladığı istatistiklere göz atalım.

Kullanıcıların günlük 2 saat 24 dakikalık kullanımı, kullanıcıların tercihleri, görüşleri, beklentileri, konumları vb. ticari alanda kullanılabilecek büyük bir veri kaynağı sağlıyor. 

Çoğunluğumuzun hiçbir zorlama olmadan paylaştığımız özel verilerimiz, fotoğraflarımız, görüşlerimizin o işlenmesi ile oluşan veri pazarına bakalım. Statisca’nın son yayınladığı istatistiklere göre 2023 yılındaki veri pazarı büyüklüğü 308.26 milyar dolar…

Tabii ki bu veriler sadece ticari amaçlı kullanılmıyor. Bazen insanların adalet arayışı, bazen seçimleri etkileme isteği, toplumsal olayların örgütlenmesindeki sosyal medyanın gücü, her insan ve kurum için sosyal medyanın cazibesini artırıyor. 

Bu hengâmede Twitter son zamanlarda aldığı kararlarla önce kendi çalışanlarını, sonra kullanıcılarını rahatsız etmeye başladı. Mavi tik ücretinin yüksekliği, sık sık çökmesi, trol kullanıcılara net bir çözüm bulamaması gibi sorunların üstüne en son günlük görülebilen içerik sayısını sınırladı. Altı yüz tweet sınırlaması, çoğu kullanıcı için sorun olmasa bile bir kısıtlama olması düşünce özgürlüğüne vurulmuş bir darbeydi. 

Tabii ki kurtlukta, pardon kapitalist ekonomide düşenin yerini doldurmak isteyenler her zaman vardır. Meta, Instagramla paralel kullanılabilecek Threads uygulamasını hayata geçirdi. İlk gün 30 milyon kullanıcıya hızla ulaştı. Bu satırların yazıldığı anda Wikipedia’ya yeni düşmüş bilgiye göre 75 milyon kullanıcıya ulaştı. Bu sayı her geçen gün hızla artacaktır.

Peki, Threads bize neler getirecek?

Peki, Threads bize neler getirecek?

Instagram hesaplarıyla kullanılabilen Threads, trend konuları takip edebilmemizi, fikirleri daha sade bir tasarımla hazırlanmış ara yüzde paylaşılmasına imkan tanıyor. Hali hazırda trend konuları değil, takip ettiğimiz kullanıcıların paylaşımlarını görebiliyoruz. 

Threads’e nasıl kayıt olabiliriz?

Uygulamayı, Appstore veya Play Store’dan indirdikten sonra Instagram hesabımızla bağlanıyoruz. Sonrasında Instagram’daki takip ettiklerimize davet göndererek Threads’te de takibe alıyoruz.

Threads’e neler eklenebilir?

Öncelikle tasarım açısından baktığımızda, gözü yoran beyaz arka planını değiştirerek başlayabilirler. Şu haliyle fırsat anını yakalamak için taslak versiyonundaymış gibi bir izlenim uyandırıyor.

Asıl mevzu trend konu oluşturmak ve bu konuları takip edebilmek. Sekmeli bir ara yüz ile trend konuları takip edip, ilgimize göre konu başlığı açabilmemize imkan sunabilirler. 

Threads’e oyunlaştırma ne katabilir?

Oyunlaştırmanın temelini, oyuncunun kişiliğini tanımak ve oyuncuyu akışta tutmak oluşturuyor. Kullanıcıların ilgi duyduğu konuları belirleyeceği kısa anketler paylaşabilir. Hali hazırda Instagram kullanıcısı olanların takip etmesi muhtemel kişi ve konular için öneriler sunabilir. 

-Kullanıcının akışta kalması için tetikleyici ve ödül kullanımını dengeli bir şekilde kullanabilir. Akışta kalmasını etkileyecek temel duygu: Kaygı. Kullanıcıyı fikir paylaşımına teşvik etmeli, paylaşmadığı anlar için yaptırımları olmalı.

-Kullanıcıların belli sayıda paylaşımları, beğeni sayıları, topluluğun kurallarına uygun hareket etmesi gibi etkinlikler belirlenerek 'başarı' ve 'Toplum Lideri Rozeti' verilebilir. 

-Kullanıcılar, etkileşim düzeylerine bağlı olarak seviye atlayabilir. Her seviyede kullanıcılara yeni özellikler sunulabilir.

-Kullanıcılara belirli görevler verilerek etkileşimi teşvik edebilirler. Örneğin, “En sevdiğin müzik”, “Gün içinde en çok yaşadığın sorun”, “İlgi Alanındaki Yeni gelişmeler” vb. gibi görevler kullanıcılara sunulabilir. Görevleri tamamlayan çeşitli sembolik ödüller verilebilir. 

-Kullanıcılardan belli tecrübe ve yetkinliğe sahip olanlardan tarafsızlığını ispatlayanlara “Moderatör” unvanı verilebilir. Bu moderatörler özellikle trollerle, ticari ve siyasi manipülasyonla mücadelede topluluk adına önemli bir rol görebilir.

-Kullanıcıların, arkadaşlarıyla ve diğer kullanıcılarla rekabet edebilecekleri bir skor tahtası eklenebilir. 

-Kullanıcılara, etkileşimlerine dair istatistikler ve ilerlemelerini takip edebilecekleri bir panel sunabilirler. 

-Eğitimde, e-ticarette olduğu gibi sosyal medyaya da oyunlaştırma yeni bir heyecan ve düzen getirebilir. Kullanıcıların yeni ihtiyaçlarını gözeten ve özgürlük anlayışlarını genişletici etkinlikleri ile sosyal medya uygulamaları medeniyetimizi dönüştürücü ve geliştirici etkisini artırabilir. 

Sonuç olarak Threads’in emekleme döneminde olduğunu varsayarak çıkış zamanlamasının çok iyi olduğunu ancak geliştirilmesi ve eklenmesi gereken özellikler ve kurallar olduğunu söyleyebiliriz. 

Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Taner Öner’in katkılarıyla yazılmıştır.

Linkedln

Twitter

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın