Görüş Bildir
Haberler
Sosyal Anksiyete İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor ve Bununla Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Sosyal Anksiyete İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor ve Bununla Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Astrophel
13.01.2018 - 17:23

Sosyal anksiyete bozukluğu oldukça sık rastlanılan bir rahatsızlıktır ve kişinin hayatını her yönden etkilediği gibi ikili ilişkilerinde de sıkıntılar yaşamasına neden olabilir. Bu içeriğimizde sosyal anksiyeteye sahip olan kişilerin ilişkilerinde yaşadıkları sorunlarla ile ilgili son araştırmaları ve bununla baş etmekte yardımcı olabilecek önerileri Verywell sitesinden derleyip sizlerle paylaşıyoruz.

Kaynak: https://www.verywell.com/adaa-survey-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle sosyal anksiyete nedir?

Sosyal fobi olarak da adlandırılan sosyal anksiyete (kaygı)  bozukluğu psikolojik bir rahatsızlıktır ve  kişinin sosyal ortamlarda, yargılanacağı veya rezil olacağı düşüncesinden kaynaklı, duyduğu yüksek rahatsızlık ve korku durumudur. Peki bu durum ilişkilerimizi özellikle de gönül işlerimizi nasıl etkiliyor?

İlişkide saldırganlık

Ergen bireyler üzerinde yapılan bir deneyde, sosyal anksiyetenin bir getirisi olan olumsuz değerlendirilme korkusunun, yani insanlar tarafından olumsuz yargılanmaktan korkma rahatsızlığının, özellikle erkekler üzerinde saldırganlığa neden olabileceği tespit edildi. 

Bahsettiğimiz bu saldırganlık, şiddet uygulama, silah kullanma, zorla cinsel ilişkiye girmek gibi fiziksel saldırganlık eylemlerinin yanında aşağılama, partneriyle iletişime geçmeyi reddetme gibi psikolojik olanları da kapsıyor. Ve kurtulma içgüdüsünün yarattığı, vücuda adrenalin salgılandığı 'fight or flight response' durumları karşısında kişinin etkilenip saldırganlığının tetiklendiği düşünülüyor.

İnternet ilişkileri 🤳

Sosyal anksiyete, insanları online ilişkiler ve iletişimler kurmaya yönlendirebilir fakat dikkatli olun. Son araştırmala göre sosyal anksiyete bozukluğu olan insanlar internet ilişkilerini daha kolay, daha güvenli ve birebir ilişkiden daha kontrollü buluyorlar. İnternet ilişkileri görüşmeden önce insanları tanımak yönünden iyi olsa bile bu düşünce kişileri birebir ilişkiden kaçınmaya itebilir ki eğer sosyal anksiyete bozukluğunuz varsa ilişki kurmanın ne kadar zor olduğunu zaten biliyorsunuzdur.

Aşk ilişkileri

Ne yazık ki sosyal anksiyete bozukluğu aşk ilişkileri kurmanızı veya devam ettirmenizi de kötü yönde etkileyebilir. Bunun bir nedeni, çok sevdiğiniz ve güvendiğiniz bir insana karşı bile gardınızı indirip kendinizi savunmasız bırakmaktan korkmanızdır. Anksiyeteniz ne kadar kötüyse yakınlaşmanız da o kadar zor olacaktır.

Tedavi görmenin ve destekleyici bir partnere sahip olmanın, sağlıklı ve  güzel bir ilişki kurmayı sağlamakta oldukça yardımcı olacağını da söylemeden geçmeyelim.

Anksiyetenizi azaltmaya yardımcı olabilecek öneriler:

Eğer ilişki kurmakta zorlanıyorsanız bunları aklınızda tutun 💁

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sizin için önemli şeyler hakkında konuşun.

Bunun yapmak isteyeceğiniz son şey olmasının yanında, gerçek samimiyet birbirinizi tanıyarak ve anlayarak kurulur, bir şeyler paylaşmadan bunu başaramazsınız. Bu bütün sohbet boyunca hayat hikayenizi anlatmanız anlamına gelmiyor, sadece karşınızdakine sizin için önemli olan bir meseleyi ya da yemeğiniz hakkında ne düşündüğünüzü anlatın.

2. Şimdiye odaklanın.

Ne yaptığınıza, ne yediğinize veya ne hissetiğinize odaklanın. Gelecek veya geçmiş ile ilgili kaygılanmak yerine şu anın tadını çıkarmayı deneyin.

3. Kendiniz olun.

Hepimiz eşsiz kişiliklere, tecrübelere ve sezgilere sahip değerli insanlarız. Kendizi sevmek ve partnerinize verebileceklerinizi anlamak için bunu unutmayın.

4. Son olarak en iyisini umut edin. 🙏

Görüştüğünüz kişinin sizin hakkınızda ne düşündüğüyle ilgili hemen kesin yargılara varmayın. Anksiyete kişiyi insanların ne düşündüğü konusunda varsayımlarda bulunmaya yöneltir. Fakat bu varsayımlar sizin için adil olmadığı kadar karşınızdaki için de adil bir davranış değildir. Kafanızda karşınızdakinin sizden hoşlanmadığını söyleyen sesi duyduğunuzda hemen kendinizi durdurun ve yerine iyi vakit geçirdiğiniz gibi pozitif düşünceler yerleştirin. 

Unutmayın, pozitif düşünmek her zaman iyidir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
112
58
30
12
7
6
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
dogipie

Vaaaayy olumsuz dusuncelerimi pozitif dusuncelere cevirmek hic akmia gelmemisti, tesekkurler onedio!

bengisu

Kendiniz olun diyo da harikasın zaten sorun kendin olamamak rezil olma duygusu yüzünden O KADAR RAHAT OLSAK ZATEN BÖYLE BİŞEY OLMAZDI sağol

Özel Psikolog

Anksiyete bozukluğu bitkisel tedavisi. Kaygı bozukluğu ile ilgili çok güzel bir makale hazırladık. Faydalanmak isterseniz buyrun. https://www.ozelpsikolog... Devamını Gör