Görüş Bildir
Haberler
Soma'da Psikiyatri İlacı Kullanan İşçiler İşe Alınmıyor

Soma'da Psikiyatri İlacı Kullanan İşçiler İşe Alınmıyor

Onedio Medya
10.04.2015 - 21:52

Ahmet Mutluer (Fotoğraf: BBC Türkçe)

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçen yıl 13 Mayıs’ta Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın ardından sağ kalan madencilerden, psikiyatri ilacı kullananların işe alınmadığı ortaya çıktı.

BBC Türkçe’den Rengin Arslan, maden faciasının birinci yıldönümünün yaklaştığı şu günlerde Somalı madencilerle konuşarak bölgedeki halkın hayatına nasıl devam etmeye çalıştığına dikkat çekti.

Faciada arkadaşlarını kurtarmak için çabalayan ve dokuz yıldır madencilik yapan Ahmet Mutluer, olayın ardından hala iş bulamadığını söyleyerek “Diğer madenlere de başvurdum. Daha doğrusu madene de girmek istemiyorum da işte, ev kredi borcum olduğu, geride kalan günlerimi doldurmak için ben de bir şekilde çoluğuma çocuğuma bakabilmek için diğer madenlere başvuru yaptım” dedi.

‘Çoğu arkadaşımız ilaç kullanıyor diye iş bulamıyor’

Mutluer, işe alınmama nedenini ise şöyle anlattı: “Bu kullandığımız ilaçlardan dolayı işe giremedik. Psikiyatriden aldığımız ilaçlar nedeniyle. İstenen evraklar arasında bir yıllık ilaç dökümü de var. Çoğu arkadaşlar böyle durumlarda giremiyor.”

‘Uyuyamadım’

Bu ilaçları kullanmadığı takdirde ayakta durmakta zorlandığını dile getiren madenci, “İlk başta çok zor durumlar geçirdim, gece rüyalarımda uyuyamadım. Olayın acısı, şoku aileme de yansıdı” diye konuştu.

Bazıları ‘iş bulamayız’ diye korkup destek almıyor

Soma’da geride kalanlara psikolojik destek için bir merkez açan Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) Proje Koordinatörü psikolog Çiğdem Yumbul ise durumu teyit ederek“Buraya geleni işe almıyorlar, oraya gitmeyin diye laflar dolaşıyor. Bazı kişiler gelmekten çekiniyorlar çünkü psikolojik destek aldıkları için işe girememekten korkuyorlar” ifadelerini kullandı.

Ancak psikiyatri profesörü Tamer Aker, bir kişinin antidepresan kullanımının onun herhangi bir işte çalışmasına veya madene girmesine engel oluşturmayacağının altını çizdi.

Diken

Haberin Tamamı için: Rengin Arslan | BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0