ERC ardından gelen sayıların özelliklerine geçmeden önce, token standardının neden bu kadar önemli olduğuna bakalım.
Blockchain dünyasında “fat protocol, thin application” (şişman protokol, ince uygulama) diye bir söz vardır ve geleneksel internet dünyasında bu söz “thin protocol, fat application” (ince protokol, şişman uygulama) karşıtıdır.
Bu tanım, internet dünyasında, en karlı ve değerli içeriklerin merkezi ve yoğun kullanılan uygulamalarda yoğunlaştığı anlamına gelir. ARP, IP, TCP, SNMP gibi temel protokoller yalnızca BT uzmanları tarafından bilinir.
Blockchain endüstrisinde ise tam tersidir; değer, uygulamanın üzerinde çalışan protokol katmanında daha yoğunlaşır.
ERC-x, protokol zinciri ve blockchain endüstrisindeki en büyük ekosistem olan Ethereum standardıdır. Platform hem merkezi hem de merkezi olmayan borsalar tarafından desteklendiğinden Ethereum platformunda birçok dApp oluşturulur. Ayrıca, yeni projeler için tokenlar hızlı bir şekilde çıkarılabilir ve piyasaya sürülerek kısa sürede sermaye ve tanıtım ile geliri yüksek projelere altyapı sağlanabilir.
ERC Standartları Hangileridir?
Web 3.0 standartlarının çoğu Ethereum’da sunulmaktadır.
Ethereum’da ERC token standardı sürekli olarak teşvik edilir ve Ethereum’un tüm hızıyla inovasyonunu devam ettiğinin bir başka kanıtıdır.
Bunlar arasında, tanınmış ERC20 ve ERC721 protokolleri, son yıllarda token dalgasını ve oyun alanında homojen olmayan tokenlerin kullanımını teşvik etmektedir. ERC223 ve ERC777 protokolleri ERC20 protokolünün yükseltmelerdir; ERC998 protokolü ERC777 protokolünün pratikliğini genişletir; ERC1337 protokolü, blockchain tabanlı abonelik ve ödeme davranışını düzenler; ERC1400 protokolü token güvenliğini açıklığa kavuşturur; ERC1155 protokolü birden fazla simge işlevi önerir.
ERC-20
ERC-20, 2015 yılında piyasaya sürülmesine rağmen, 2017'ye kadar yaygın olarak kullanılmadı. Herhangi bir blockchain emektarının muhtemelen hatırladığı gibi, 2017'nin ikinci yarısında kripto para ticaretinin hızı önceki iki yıla kıyasla muazzamdı. Bu süre zarfında ETH, bu faktörler nedeniyle hızla popülerlik kazandı:
- Ethereum protokolünün ilk versiyonuydu
- Akıllı sözleşmeleri tanıtan ilk altyapı oldu
- Kullanımı nispeten basitti
ERC-20 temel olarak tokenların yalnızca en basit altı işlevini tanımlar:
- toplam tutar,
- hesap bakiyesi,
- iletim fonksiyonu,
- iletim kaynak adresi,
- para çekme onayı,
- hesap bakiyesi kontrolü ve çeşitli isteğe bağlı fonksiyonlar (token adı, simge ve basamak)
ERC-20'nin ana işlevi “tokenlar” ihraç etmek, o kadar basit. Ancak, tokenları yanlış adrese gönderirseniz, “Üzgünüz! Gönderdiğiniz token kayboldu” şeklinde bir hisse kapılmanız kuvvetle muhtemel. Bu hissin ERC-20 tokenlarında ciddi bir kayba yol açtığını söylemeden geçemeyiz.
Yorum Yazın