Görüş Bildir
Haberler
Sivas Katliamı Anayasa Mahkemesi’ne Taşındı

Sivas Katliamı Anayasa Mahkemesi’ne Taşındı

adem kara
13.08.2014 - 14:25 Son Güncelleme: 13.08.2014 - 14:26

Sivas katliamı davasının zaman aşımına uğramasının ardından, davanın avukatı Şenal Sarıhan yaşam hakkı, adil yargılanma hakkı, etkin başvuru, ayrımcılık yasağı ve toplanma özgürlüğü hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

Sarıhan başvuru dilekçesinin gerekçesinde, planlı ve örgütlü olan katliamın sonucunda 35 insanın yaşamını yitirdiği ve katliamdan geriye aileler ve tanıklar için büyük bir travma kaldığını belirterek, Yaşam hakkını ihlal eden bu olayda acıyı kısmen hafifletecek olan yargının adil bir karar vermesidir. Eylemcilerin, cezalandırılmaları, yeni bir insanlığa karşı suçun işlenmesinin engellenmesi anlamındadır. Anayasamızın ve uluslararası insan hakları sözleşmelerinin yaşam hakkının korunmasında yargıya verdiği yaşatma görevinin de bu olması gerektiği inancındayız' ifadeleri kullandı.

DİNK DAVASI ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Dilekçede, AHİM'in Dink davasında verdiği devletin 'yaşatmacılık ödevini' yerine getirmediğine ilişkin kararı hatırlatan Sarıhan, 'Anılan kararda, devletin bilgisi olduğu halde cinayeti engelleyecek önlemleri almadığını, cinayetten sonra etkili ve yeterli bir soruşturma yapmadığını, yaşama hakkını koruma yükümlülüğünü yerine getirmediğini belirtmektedir. Olayımız yönünden durum budur. Özellikle 8 saat süren ve adım adım gelişen olaylar sürecine yönelik devlet müdahalesinin seyretmekle sınırlı kalmış olması ve cinayetlerin işlenmesinin ardından da faillerin ellerini kollarını sallayarak ve topluca Sivas'ı terek etmelerine izin verilmiş olması ve davanın yürüyüş biçimi, sanıkların yakalanması ve olay arkasındaki örgütlerin ele geçirilmesi aşamasındaki edimsizlik yaşamın korunması görevinin ve yaşam hakkının ihlalinin açık örneklerini oluşturmaktadır' diye kaydetti. 

DİHA

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/89876/s...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0