onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Singapur'un başarısının ardında yatan 3 basit madde

Singapur'un başarısının ardında yatan 3 basit madde

umut yavuz
28.04.2017 - 14:03

Singapur 9 Ağustos 2015’te 50. yaşını kutladı. Bu küçük ülkenin insanları, birçoklarına göre insanlık tarihinin en büyük başarı hikayelerinden birisinin altına imzalarını atmışlardır. Singapur, halkının yaşam standartlarını, diğer toplumlardan daha hızlı ve daha kapsamlı bir şekilde iyileştirmeyi nasıl başardı?

Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/kishore...

Öncelikle 50 yıl geriye gidelim. 1965 yılında Malezya Parlamentosu, yapılan oylamada, 0 red’e karşı 126 evet ile Singapur’u birlikten attı. Singapur kendini, istemediği bir bağımsızlık içinde bulduğunda, birçok açıdan herhangi bir üçüncü dünya ülkesinden farkı yoktu. Kişi başına düşen 500 $ gelir, Gana’nınki ile aynıydı. Günümüzde ise Singapur’un kişi başına düşen geliri 55.000 $’a yükselmiş durumda.

Singapur’un başarıları sadece kişi başı gelir ile sınırlı değil. Bebek ölüm oranını diğer toplumlardan çok daha hızlı bir şekilde düşürmeyi başardılar. 1965 yılında her 1000 doğumda 35 olan ölüm oranı, 1985 yılında 11’e düştü.

Hayatta kalmayı başaran bu bebekler, bir kaç yıl sonra başarısı kanıtlanmış bir eğitim sisteminin keyfini çıkaracaklar. OECD ülkeleri içinde 15 yaş dolayındaki çocuklar, kendi yaş gruplarında matematik ve fen alanında 1. sırada yer aldılar. 2012 yılında ise OECD PISA testinden birincilikle ayrıldılar.

Peki Singapur bu başarıları nasıl elde etti? Cevap çok basit, başarılı bir idare.

2015 yılında vefat eden başbakan Lee Kuan Yew’in ismini belki daha önce duymamışsınızdır. Yew’in ekibinde, ülkenin ekonomik mucizesinin mimarı Dr. Goh Keng Swee ve toplumun kültür filozofu Mr. S. Rajaratnam yer alıyorlardı.

Hep birlikte, uyum içinde çalışan müthiş bir takım oluşturdular.

1- Meritokrasi

1- Meritokrasi

Bir görev için, tanıdık veya akraba gibi tanıdık kimseler yerine, o iş için uygun sorumluları bulup göreve getirmek.

2- Pragmatizm

2- Pragmatizm

Kısaca Amerika’yı tekrar keşfetmemektir. Dr. Koh Keng bu konu ile ilgili “Eğer Singapur bir problem ile karşılaşmışsa kafanızı kaldırın ve araştırın, aynı sorunları bir zamanlar başkaları yaşamış ve bu problemlerinin üstesinden bir şekilde gelmişlerdir. Bu çözümü inceleyin, kopyalayıp Singapur koşullarına adapte edin.” demektedir.

3- Dürüstlük

3- Dürüstlük

Üç madde içinde pratikte uygulaması en zor olanı. Yolsuzluk ve rüşvet, bir çok üçüncü dünya ülkesinin gelişememesinin başlıca sebepleridir.

Singapur’un bugünleri görmesine olanak sağlayan yöneticiler, bu üç maddeye sıkı sıkıya bağlı kalmışlardır.

Günümüzde Singapur, bir insanın doğup büyümesi için mümkün olan en uygun ortamı sağlamakta. Bir çok batılı, kendi ülkelerinin vatandaşlıklarından vazgeçerek Singapur vatandaşlığına geçmek için başvurularda bulunuyor. 1965 yılında umutsuzluğa kapılıp, kendi ürettiği sanal gündemlere sahip olabilecek bu ülke, 50 yıl içinde müthiş bir başarının altına imzasını atmıştır.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın