Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Shakespeare'in Çorumlu Bir Samanyolu Dizi Senaristi Olduğunu Düşündüren 7 Oyun Özeti
Yıllarca Shakespeare denince onu hikaye türünün, piyes yazma sanatının yaratıcısı diye yerlere göklere sığdıramayan insanların aynı zamanda Samanyolu dizilerini nasıl da yerin dibine soktuğuna tanık olduk. Vay efendim, Samanyolu dizi senaryoları çok kötüymüş. Ya sizin yere göğe sığdıramadığınız Shakespeare trajedyalarının aynısını yapmış adamlar. İnanmazsanız buyurun hep birlikte bakalım. Aksini inkar eden inatçı okurun başına gelen ibret verici tespitler.
1. Hamlet - Zina yapan yenge ile kaynının zulmü
2. Kral Lear - Dürüst kızına inanmayıp, yalaka kızlarına miras bırakan adamın sonu
3. Macbeth - Karısı ile birlikte gözünü hırs bürüyen adamın bulduğu bela
4. Othello - Gül gibi karısına güvenmeyen kıskanç kocanın sonu
5. Romeo ve Juliet - Anne babalarından gizli iş yapan gençlerin ibret verici hikayesi
6. Kış Masalı - Yatıya misafir çağırıp, adam çok kalınca da işkillenen kocanın sonu
Leontes Sicilya kralıdır. Çocukluktan arkadaşı komşu kralı sarayına misafirliğe çağırıyor. Misafirlik 9 ay sürünce, komşu kral 'E yeter lan eve gideyim artık.' diyor. Leontes 'Ya olur mu, az daha kal.' diyor.
Kocasına kıyamayan Leontes'in minnoş karısı da ısrar edince adamcağız az daha kalayım, diyor. Çapsız Leontes de adam kendisini değil de karısını dinleyince 'Ooo beni değil karımı dinledi, kesin ilişkileri var ' deyip adamcağızı zehirletmeye çalışıyor. Fakat gönderdiği yaveri komşu kralı zehirlemek yerine, onunla birlikte diğer krallığa kaçıyor. SGK'sı düşük yatıyordu herhalde.
Hırsını alamayan Leontes düdüğü karısının karnındaki çocuğun da kendisinden olduğuna inanmayıp, karısını hapse attırıyor. Büyük oğlu annesinin hasretine dayanamayıp üzüntüden nalları dikiyor.Karısı doğurunca da doğan kızı, hizmetkarına verip uzaklara bıraktırıyor. Karısı da üzüntüden güya ölünce 'Ya sanırım ben biraz abarttım' deyip vicdan azabı çekmeye başlıyor.
Bir çoban tarafından bulunan kızı da büyüyüp, ne hikmetse gidip komşu kralın oğluyla aşk yaşıyor. Komşu kral da son derece mal olduğundan 'Ben oğlumu çoban kızına vermem.' deyip bu evliliğe karşı çıkıyor. Gençler kaçıp Leontes'e sığınıyor. Çoban kızının Leontes'in kızı olduğu anlaşılıyor. Herkes barışıyor. Öldü sanılan kraliçe de ortaya çıkıp 'Ay ben ölmedim kocacığım buradayım' deyip kocasına sarılıyor. Senin oğlun öldü bu adam yüzünden be kadın! Sheakspeare ilk defa herkesi gebertmediği için üzüyor.
7. Venedik Taciri - Kindar tefecinin kini ve hırsı yüzünden dininden olması
Yahudi bir tefeci olan Shylock, zamanında kendine hakaret ettiği için hiç sevmediği armatör Antonio'ya yüklü bir borç veriyor. Borcu verirken de senette, eğer borcu veremezse vücudundan yarım kilo et vereceğine dair bir maddeyi şart koşuyor. Antonio'nun işleri çok ters gidiyor. Bunu fırsat bilen Shylock, durumu mahkemeye taşıyor. Mahkemede neredeyse götünü kesecek olan Antonio'yu genç avukatı zekice savunuyor ve sözleşmede kan değil et yazdığını, kan dökmeden eti alabileceğini fakat tek damla kan akıtırsa bir Hristiyan'ın kanını akıttığı için Shlock'un tüm mal varlığına el konulması gerektiğini söylüyor. Ay resmen Ömer Seyfettin hikayeleri! Shylock zor durumda kaldığı için davasından vazgeçiyor. Fakat yine de bir Hristiyan'ın canına kast ettiğinden bütün mal varlığına el konuyor. Canı ise Antonio'nun insiyatifine bırakılıyor. Antonio da Shylock'un canını din değiştirip Hristiyan olması karşılığında affediyor. Aç gözlü kindar Shylock dininden oluyor. Allah herkesin belasını ayrı veriyor.
Yorum Yazın
Shakespeare denen dallamanin onemi konularin iyi olmasi degil zaten. O tarihe kadar adam gibi grameri olmayan, ortacagda Frankofonlar tarafindan isgal edilip... Devamını Gör
Shakespeare diyince bi halt sanıyoduk bizde :)))
Kral Lear'ı okuduktan sonra ben de hikayeyi Samanyolu TV Sır Kapısı programı hikayelerine benzetmiştim. Bir daha da Shakespeare okumadım. Kendisi İngiltere'n... Devamını Gör
kral lear i okumadim. o konuda bir sey diyemiyecem ama shakespeare oyle sig degildir. tempest i okudugumda toplumun sosyal duzenini nasil irdeledigine hayran... Devamını Gör