Görüş Bildir
Haberler
TV
Shakespeare'in Çorumlu Bir Samanyolu Dizi Senaristi Olduğunu Düşündüren 7 Oyun Özeti

etiket Shakespeare'in Çorumlu Bir Samanyolu Dizi Senaristi Olduğunu Düşündüren 7 Oyun Özeti

Yıllarca Shakespeare denince onu hikaye türünün, piyes yazma sanatının yaratıcısı diye yerlere göklere sığdıramayan insanların aynı zamanda Samanyolu dizilerini nasıl da yerin dibine soktuğuna tanık olduk. Vay efendim, Samanyolu dizi senaryoları çok kötüymüş. Ya sizin yere göğe sığdıramadığınız Shakespeare trajedyalarının aynısını yapmış adamlar. İnanmazsanız buyurun hep birlikte bakalım. Aksini inkar eden inatçı okurun başına gelen ibret verici tespitler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hamlet - Zina yapan yenge ile kaynının zulmü

1. Hamlet - Zina yapan yenge ile kaynının zulmü

'Oğlum, baba amca yarısıdır.' diyen Hamlet'in şerefsiz ve haysiyetsiz amcası, Hamlet'in yine aynı derecede haysiyetsiz anasıyla bir olup babasını öldürüyor. İki ay sonra da Hamlet'in anasıyla evlenip kral oluyor. Geri zekalı Hamlet kendini içkiye veriyor, dönen dolaplara hiç uyanmıyor. Rahmetli babasının ruhu dayanamayıp, oğluna görünüyor. Geri zekalı evladım ananla amcan beni öldürdü, diyor. Beceriksiz Hamlet adam gibi intikam alacağına, saçma saçma numaralar çevirip her şeyi birbirine karıştırıyor. Hamlet'in sevdiği kız intihar ediyor. Hamlet'in sevdiği kızın babası, abisi, Hamlet'in amcası en sonunda Hamlet'in kendisi ölüyor. Hepsi birbirini öldürüyor. Anası da yanlışlıkla ölüyor. Krallık topyekun bu geri zekalılardan kurtuluyor. Allah bin türlü belalarını veriyor.

2. Kral Lear - Dürüst kızına inanmayıp, yalaka kızlarına miras bırakan adamın sonu

2. Kral Lear - Dürüst kızına inanmayıp, yalaka kızlarına miras bırakan adamın sonu

Kral Lear diye artık kadayıf olmuş bir amca var. Dingil gibi ben ölmeden krallığı kızlarım arasında bölüştüreceğim diye tutturuyor. Sanki üzüm bağı bölüştürüyor çapsız. Kızlarını karşısına alıp 'Beni ne kadar seviyorsunuz?' diyor. Büyük kızlar 'Kurban olalım babamıza, Allah uzun ömür versin, Allah seni başımızdan eksik etmesin' gibi bin türlü yalakalık yapıyorlar. Küçük kızı da biraz öküz olduğundan, saygıda kusur etmiyorum daha ne yapayım, diyor. Yalakalığa çok düşkün olan dingil baba, krallığı iki yalaka kızı arasında bölüştürüyor. Küçük kızı da sürgüne gönderiyor. Çok geçmeden, kayınçolar, gayrı meşru çocuklar, yasak aşıklar derken yine herkes birbirini öldürüyor. Dingil baba, ölmeden önce duruma uyanıp, küçük kızından özür diliyor ama çok geçmeden nalları dikiyor. Kahramanlarımızın hepsi ölüyor ve şükür bir krallık daha bir sürü geri zekalıdan kurtuluyor.

3. Macbeth - Karısı ile birlikte gözünü hırs bürüyen adamın bulduğu bela

3. Macbeth - Karısı ile birlikte gözünü hırs bürüyen adamın bulduğu bela

Macbeth kankasıyla dolaşırken, bunlara üç cadı görünüyor. Macbeth'e sen kral olacaksın, diye gaz veriyorlar. Kankasına da krallara baba olacaksın, diyorlar. Gazı alan Macbeth hemen karısına, yani Lady Macbeth yengeye mektup yazıyor, durumu anlatıyor. Karısı ile birlikte etrafta eş, dost, akraba, kral, kim varsa öldürüyorlar. Samanyolu dizisindeki namaz kılmayan kötü elti ile içki içen hain damat gibi yapmadıkları kalmıyor. Sonra Macbeth yenge gördüğü kabuslara dayanamayıp, vicdan azabıyla kendini öldürüyor. Bu hırs küpü Macbeth de nasılsa bana bir şey olmaz deyip, savaşmaya devam ediyor. Fakat yine Allah belasını veriyor ve kafasını kesiyorlar. Çünkü Macbeth zaten kafasız. Ah alanın ahı yerde kalmıyor. Krallık yine bir sürü pislikten kurtuluyor.

4. Othello - Gül gibi karısına güvenmeyen kıskanç kocanın sonu

4. Othello - Gül gibi karısına güvenmeyen kıskanç kocanın sonu

Othello adında heybetli bir herif var. Venedikliler için savaşan kara yağız Mağripli bir adam. Gidip Venedikli bir asilin kızına aşık oluyor. Kız da kaçıp bununla evleniyor. Ortalık kızılca kıyamet oluyor ama devlet büyükleri bunları affediyor. Çünkü Othello, maşallah Venedikliler için kazanmadık savaş bırakmamış. Gariban biri olsaydı görürdük, kızı verirler mi vermezler mi? Neyse Kıbrıs'a sefere gidiyor, kız da 'Ay benim yerim kocamın yanı' deyip onunla ta Kıbrıs'lara kadar gidiyor. 

Othello ile bir çavuşun karısının dedikodusu çıkıyor. Geri zekalı çavuş karısına inanacağına, kesin olmuştur bir şeyler deyip, Othello'dan intikam almaya karar veriyor. Othello'ya şirin görünüp Othello'nun karısının onu aldattığını söylüyor. Othello başta inanmıyor fakat sonra karısına verdiği mendili yakışıklı yaverinin elinde görünce çıldırıyor. Gül gibi karısını öldürüyor pezeveng. Mendil ulan bu! O kadın senin için babasını sattı be! Neyse pislik çavuşun iyi kalpli karısı Othello'ya 'Oğlum sen malsın, karın bir melekti' diyor ve çavuş kocasının pisliklerini anlatıyor. Othello aşağılık çavuşu bıçaklıyor, işkenceye gönderiyor. Kendisi de hapse giriyor. Karısının beraber olduğunu sandığı yakışıklı beyaz yaver de Othello'nun yerine geçiyor. Yine Allah bütün geri zekalıların belasını veriyor.

5. Romeo ve Juliet - Anne babalarından gizli iş yapan gençlerin ibret verici hikayesi

Romeo her ay ona buna aşık olan ayran gönüllü bir ergendir. Yine aşk acısı çekerken düşman ailenin partisine gidip, orada düşman ailenin kızına aşık oluyor. Kızı da kendine aşık edip, bir günde mi ne, gizlice evlenmeye karar veriyorlar. Allah evladın da hayırlısını versin. Gidip anne babalarıyla konuşacaklarına Rahip bir aile dostuna gizli nikah kıydırıyorlar. Sonra Juliet'in amcaoğlu Romeo'nun kankasını, Romeo da Juliet'in kuzenini öldürüyor. Romeo'yu ceza olarak uzaklara sürüyorlar. Romeo ağlaya zırlaya sürgüne gidiyor, karım da karım, diye. Juliet'i de bekar sanan babası başkasıyla nişanlıyor. Ay resmen Türk filmi! Zekasız kız zaten evliyim diyeceğine, yine yardım için rahibe gidiyor. 

Gram kafası çalışmayan rahip, anne babaları ile konuşup aracılık yapacağına Juliet'e bir ilaç veriyor. Juliet ölü taklidi yapıp kurtulmaya çalışırken, Romeo gelip bunu öldü sanıp kendini gebertiyor. Juliet de uyanıp Romeo'yu ölü bulunca, o da kendini gebertiyor. Çok şükür çoluk çocuğa karışmıyorlar. Aileler iş işten geçince barışıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kış Masalı - Yatıya misafir çağırıp, adam çok kalınca da işkillenen kocanın sonu

6. Kış Masalı - Yatıya misafir çağırıp, adam çok kalınca da işkillenen kocanın sonu

Leontes Sicilya kralıdır. Çocukluktan arkadaşı komşu kralı sarayına misafirliğe çağırıyor. Misafirlik 9 ay sürünce, komşu kral 'E yeter lan eve gideyim artık.' diyor. Leontes 'Ya olur mu, az daha kal.' diyor.

Kocasına kıyamayan Leontes'in minnoş karısı da ısrar edince adamcağız az daha kalayım, diyor. Çapsız Leontes de adam kendisini değil de karısını dinleyince 'Ooo beni değil karımı dinledi, kesin ilişkileri var ' deyip adamcağızı zehirletmeye çalışıyor. Fakat gönderdiği yaveri komşu kralı zehirlemek yerine, onunla birlikte diğer krallığa kaçıyor. SGK'sı düşük yatıyordu herhalde.

Hırsını alamayan Leontes düdüğü karısının karnındaki çocuğun da kendisinden olduğuna inanmayıp, karısını hapse attırıyor. Büyük oğlu annesinin hasretine dayanamayıp üzüntüden nalları dikiyor.Karısı doğurunca da doğan kızı, hizmetkarına verip uzaklara bıraktırıyor. Karısı da üzüntüden güya ölünce 'Ya sanırım ben biraz abarttım' deyip vicdan azabı çekmeye başlıyor. 

Bir çoban tarafından bulunan kızı da büyüyüp, ne hikmetse gidip komşu kralın oğluyla aşk yaşıyor. Komşu kral da son derece mal olduğundan 'Ben oğlumu çoban kızına vermem.' deyip bu evliliğe karşı çıkıyor. Gençler kaçıp Leontes'e sığınıyor. Çoban kızının Leontes'in kızı olduğu anlaşılıyor. Herkes barışıyor. Öldü sanılan kraliçe de ortaya çıkıp 'Ay ben ölmedim kocacığım buradayım' deyip kocasına sarılıyor. Senin oğlun öldü bu adam yüzünden be kadın! Sheakspeare ilk defa herkesi gebertmediği için üzüyor.

7. Venedik Taciri - Kindar tefecinin kini ve hırsı yüzünden dininden olması

7. Venedik Taciri - Kindar tefecinin kini ve hırsı yüzünden dininden olması

Yahudi bir tefeci olan Shylock, zamanında kendine hakaret ettiği için hiç sevmediği armatör Antonio'ya yüklü bir borç veriyor. Borcu verirken de senette, eğer borcu veremezse vücudundan yarım kilo et vereceğine dair bir maddeyi şart koşuyor. Antonio'nun işleri çok ters gidiyor. Bunu fırsat bilen Shylock, durumu mahkemeye taşıyor. Mahkemede neredeyse götünü kesecek olan Antonio'yu genç avukatı zekice savunuyor ve sözleşmede kan değil et yazdığını, kan dökmeden eti alabileceğini fakat tek damla kan akıtırsa bir Hristiyan'ın kanını akıttığı için Shlock'un tüm mal varlığına el konulması gerektiğini söylüyor. Ay resmen Ömer Seyfettin hikayeleri! Shylock zor durumda kaldığı için davasından vazgeçiyor. Fakat yine de bir Hristiyan'ın canına kast ettiğinden bütün mal varlığına el konuyor. Canı ise Antonio'nun insiyatifine bırakılıyor. Antonio da Shylock'un canını din değiştirip Hristiyan olması karşılığında affediyor. Aç gözlü kindar Shylock dininden oluyor. Allah herkesin belasını ayrı veriyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
233
64
61
12
6
6
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
meric3575

Shakespeare denen dallamanin onemi konularin iyi olmasi degil zaten. O tarihe kadar adam gibi grameri olmayan, ortacagda Frankofonlar tarafindan isgal edilip... Devamını Gör

tatlış penguen

Shakespeare diyince bi halt sanıyoduk bizde :)))

F

Kral Lear'ı okuduktan sonra ben de hikayeyi Samanyolu TV Sır Kapısı programı hikayelerine benzetmiştim. Bir daha da Shakespeare okumadım. Kendisi İngiltere'n... Devamını Gör

feyk

kral lear i okumadim. o konuda bir sey diyemiyecem ama shakespeare oyle sig degildir. tempest i okudugumda toplumun sosyal duzenini nasil irdeledigine hayran... Devamını Gör