Görüş Bildir
Haberler
Sevgilinizin Size Neden Aşık Olduğunu Merak Ediyor musunuz?

etiket Sevgilinizin Size Neden Aşık Olduğunu Merak Ediyor musunuz?

cakyz
27.11.2016 - 00:55

Hakkında onca şarkı yazılan, film çekilen, roman yazılan; uğrunda perişan olunan, acı çekilen bir histir aşk. Peki nereden çıkmıştır ve neden bize bu kadar gerçek gelmektedir? İşte 8 maddelik açıklaması:

Kaynak: http://www.bbc.com/earth/story/201602...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ve "o" insan karşınızda...

Kalp atışlarınız gitgide hızlanıyor, hafiften terlemeye başlıyorsunuz, vücudunuzun ürettiği hormonlar kendinizi biraz sersem hissetmenize sebep oluyor ve içinizde bir sıcaklık duyuyorsunuz... Bunlar, aşık olmaya başladığınızı gösteren biyolojik semptomlardan bazılarıdır. Biz insanlar bu hissin bize has olduğunu, bizi diğer hayvanlardan ayıran özelliklerden biri olduğunu düşünürüz ancak gerçek bundan biraz daha farklıdır.

Çünkü evrim sürecinde geriye gidildiği zaman aşkın insanlıktan çok öncesine dayandığı görülüyor.

Bugün 'aşk' olarak adlandırdığımız duygunun kökleri sekste yatıyor. Seks, bir organizmanın genlerini sonraki nesillere aktarmak için gerçekleştirdiği bir eylemdir ve bunun bir duygu hâline gelmesi beyinlerimizin gelişmesiyle mümkün olmuştur.

Beynin gelişmeye başlaması, yaşamın ortaya çıkışından birkaç milyar yıl sonra mümkün olmuştur.

Gelişmiş beyinlere sahip olduğu kabul edilen akrabalarımız, yani primatlar günümüzden 60 milyon yıl önce ortaya çıkmış ve zaman içerisinde daha büyük beyinlere sahip olacak şekilde evrimleşerek modern insanı ortaya çıkarmıştır.

Ancak beyinlerimizin bu şekilde büyümeye başlaması beraberinde büyük bir problemi de getirmiştir.

Ancak beyinlerimizin bu şekilde büyümeye başlaması beraberinde büyük bir problemi de getirmiştir.

Beyinlerimizin büyümeye başlaması, bebeklerin gelişim evrelerinin daha önceki safhalarında doğmalarını gerektirmiştir çünkü aksi hâlde kafaları doğum kanalından geçemeyecektir. Bu sebeple yeni doğan goriller, şempanzeler ve insanlar tamamen yardıma muhtaç hâle gelmiştir ve ebeveynleri bu sebeple yavrularıyla daha uzun süre boyunca ilgilenmek durumunda kalmıştır.

Ancak bu uzayan çocukluk dönemi yeni bir problemi beraberinde getirmiştir.

Ancak bu uzayan çocukluk dönemi yeni bir problemi beraberinde getirmiştir.

Yaşamını sürdürebilmek için annesine bağımlı olan yavru, sütten kesilinceye dek annesinin çiftleşememesine sebep olmaktadır. Anneye ulaşmak isteyen bir erkeğin, bu sebeple önce yavruyu öldürmesi gerekmektedir. Bu tür yavru öldürme vakaları goril, maymun ve yunus gibi hayvanlarda görülmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İngiltere'de bulunan UCL Üniversitesi'nden Kit Opie ve çalışma arkadaşları, bu bilgilerden yola çıkarak akıl uçuran bir teori ortaya attı.

İngiltere'de bulunan UCL Üniversitesi'nden Kit Opie ve çalışma arkadaşları, bu bilgilerden yola çıkarak akıl uçuran bir teori ortaya attı.

Opie ve çalışma arkadaşları, primatların üçte birinin tek eşliliği tercih etmesinin sebebinin yavruların öldürülmesini önleme amaçlı olduğunu iddia ediyor. Ekibe göre monogami, 20 milyon yıldır primatların yavru ölümlerini önlemek için kullandığı bir yöntem olmaktan daha fazlası değil.

Geriye kalan primatlar ise bu ölümleri önlemek için başka çözümler geliştirdi.

Geriye kalan primatlar ise bu ölümleri önlemek için başka çözümler geliştirdi.

Tüm primatların tek eşli olmamasının sebebi de tam olarak budur. Örneğin şempanzeler ve bonobolar rastgele cinsel ilişkiler kurarak yavru ölümlerini önlemeyi seçmiştir. Bu türlerin erkekleri hangi yavruların kendilerine ait olduğunu bilmedikleri için yavru öldürmemeyi seçerler.

Erkek ve dişilerin çok güçlü bağlar kurmaya başladığı türlerde yavruların yaşama olasılıkları yükseldi.

Opie'ye göre erkeklerin de ebeveynliğe katılması ve dişilere destek olmaya başlaması ile yavru ölümleri önlendi ve tek eşlilik evrim tarafından böyle şekillendirildi. Oxford Üniversitesi'nden Robin Dunbar'a göre bu durum zamanla beynimizde kalıcı değişikliklere sebep olarak çiftlerin ömür boyu bir arada olmak istemelerine sebep olmuş olabilir. Bu isteğin ardında aynı zamanda eşlerin birbirini kontrol altında tutmak istemesinin ve muhtemel rakipleri elemek istemesinin yattığı da düşünülmektedir.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
305
175
44
36
31
23
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hawke

Neden aşık olmadığını da açıklayabiliyor musunuz? :dd

Fred George

Merak etmiyorum çünkü yok. Saygılar.