Sesil Aktürk Yazio: Beyaz Tavşanı İzle
Geçen gün tavşanlar üzerinde yapılan “Müzik Zenginleştirmesi” deneyini anlatan bir yazı okudum. Indiana Üniversitesi “Yeni Zelanda Beyaz Tavşanları” -ve diğer tavuk gibi kümes hayvanları, kemirgenler- üzerinde yaptığı deneyi ve uyguladıkları yöntemi anlatıyordu. Yazıda ayrıca hayvanların işitme yetenekleri ve algıların türler arasında büyük ölçüde farklılık gösterse de, müziğe “maruz kalmanın” yararlı etkilerinin köpekler, kediler, domuzlar, sıçanlar, fareler, tavuklar, balıklar ve filler, inekler ve insanlar dahil hepsinde kendisini gösterdiğinden bahsediliyordu.
Klasik veya benzer (şekilde modüle edilmiş) müziklerin, birçok türde anksiyete etkilerini önemli ölçüde azalttığını; “hoş” müziğin, insanların hipotalamuslarındaki (talamusun -koku hariç tüm uyaranlar için istasyon- altında bulunan ve 3. kalp karıncığı tabanını oluşturan vücut sıcaklığı, hipofiz bezi ve sempatik sinirlerin yönetildiği ön beyin bölgesi) kalp atışı veya solunum gibi tepkilerinin yanı sıra, aslında yaşanan an içinde bir ödül olmasa da beyindeki ödül devrelerini harekete geçirdiğini gözlemlediklerini yazıyordu. Demek Platon 2500 sene önce müziğin “sadece eğlence yaratmak için kullanır” fikrini boşuna küçümsememişti.
“Günümüzde yapılan birçok çalışma müziğin stresi azalttığı ve öğrenmeyi kolaylaştırdığını ortaya koydu.”
“Neo…Beyaz tavşanı izle!”
Indiana Üniversitesi “Yeni Zelanda Beyaz Tavşanı”deneyi yetkilileri seçim yaparken soundları kolaylıkla kontrol edebilmek için ve elbette kolay ulaşılır olduğundan “cd’ler çalışmamızda ideal bir kaynaktı” diyor.
Az sayıda üyeden ve sadece erkekler üzerinde uygulanan çalışmada “Müzik Zenginleştirmesinin” tavşanlara fayda sağladığı, müzik çaldığında “kortizol” seviyelerinde düşüş yaşandığını ve zenginleştirme durduğunda ise kortisol seviyesinin tekrar yükseldiği belirtiyorlar.
'Müzik sustuğunda tavşanlarımızda yükselen heterofil-lenfosit oranı onların stress altında olduğunu gösteriyor.'
Tavşanların kronik stress durumunda, müzikle tamamen iyileştirilemeyen, normal kortizol seviyesinin referans aralığını aştığını ve bu çalışma süresince başka hiç bir belirgin değişiklik fark edilmediğini belirtiyorlar.
Ayrıca tavşanların gaitalarının; kortizol serum kullanarak stress ölçmek ile stresle başa çıkmak için “kortizol”artmasının karıştırılabilir etkisinden kaçınabilmek için uzun vadeli değerleri sunduğunu sonucuna ulaşılmış.
Yorum Yazın