Selçuk Topal Yazio: Gecenin Üçünde Bir Düşünce Egzersizi, Yaşadığımız Çağ, Gerçeklik, Üniversitelerin Varlığı
Gecenin üçünde ağlayan bebek sesiyle uyanıp klasik fizik ile kuantum fiziği ilişkisi ve modernizm ile postmodernizm ilişkisi arasında bir bakış açısı benzerliği olabileceğini düşünmeye başlamak biraz garip görünebilir. Ancak insan beyninin size ne zaman ne düşündüreceği belli olmaz. Akabinde, içinde bulunduğumuz ve türlü türlü ekranlardan beynimize giren bilgi kaosunun ortasında, neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt edemediğimiz sanal dünya ile sarmalanmış bir post-truth (gerçek ötesi) çağında, adeta 200.000 yıl önce yaşamış atalarımız gibi yine ve sadece sezgilerimizle baş başa kalmış olmayı düşünmek… Dediğim gibi beyninizin sizi ne zaman ‘rahatsız’ edeceği belli olmaz. Bu yazımda bolca soru bulacaksınız. Yanıtları ise size bırakıyorum.
Evrene ve etrafımızda gelişen olaylara olan klasik bakış açımız (mesela klasik fizik ve klasik mantık gibi) bilimdeki ilerleme ile elbette değişmiştir.
İçinde bulunduğumuz ‘gerçek ötesi’ çağda, yani bilgiye ulaşım anlamında sayısız kollara ayrılan kitle iletişim araçlarının olduğu bir ortamda, üniversitelerin varlığını ve gerekliliğini bile sorgulayabiliriz.
Aynı zamanda üniversitelerin yetişmiş insan sağlama görevi de vardır. Yani size bir diploma verir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın