Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Selçuk Topal Yazio: 2020 Yılında Uzay
2020 yılı yeryüzünde virüsün hüküm sürdüğü bir yıl olsa da atmosfer dışında, yani uzayda muhteşem keşiflerin ve çalışmaların olduğu dolu dolu bir yıl oldu. Bu yazıda 2020’nin en muhteşem uzay keşif ve çalışmalarına bakacağız. Eğer ben okuyamıyorum izlemek daha iyi oluyor dersen işte sana başka yerde bulamayacağın video:
Ay’da su bulundu
Asteroit madenciliği
Dünya’ya virüsü yayan sonra ise hiç olmamış gibi hayatına devam eden Çin durmaksızın uzayda yayılıyor. Geçen yıl Ay’a robotik araç gönderip birkaç kg Ay malzemesini Dünya’ya getirmeyi başardılar. Japonya’nın 2014 yılında Ryugu asteroidine malzeme almak için gönderdiği uzay aracı Hayabusa2 ise 5,3 milyar km’lik yolculuktan sonra geçen yıl Aralık ayında Dünya’ya ulaştı. Bu çalışmalar gösteriyor ki asteroit madenciliği hızlı bir şekilde yaklaşıyor!
Bize en yakın kara delik nerede?
Venüs’te yaşam izleri
Venüs’te fosfin gazı keşfi haberlerini duymuşsunuzdur. Bu keşif de geçen yılın gündem oluşturan bilimsel gelişmelerden biriydi. Ancak daha sonra keşifte bazı analiz sorunları olduğu ortaya çıktı. Aslında belirlenen sinyal o kadar güçlü değilmiş. Fosfin gazı canlılık kaynaklı mı değil mi henüz bilinmiyor. Bildiğiniz gibi Venüs adeta bir cehennem. Eğer orada yaşam varsa istisnasız evrenin her köşesinde yaşam olabilir. Ancak sıfır bir araç alabilmek için neredeyse iki araç bedeli ÖTV ödemek zorunda olan başka bir uygarlığın olduğunu sanmıyorum. Bu konuda yalnızız...
Mars yolcusu kalmasın!
Ölü bir yıldız etrafında öte-gezegen keşfedildi
Yıldızların hayat çizgisine baktığınızda Güneş gibi yıldızlar bir kırmızı dev yıldıza dönüştükten sonra merkezde beyaz cüce dediğimiz çok yoğun bir cisim bırakırlar. Gençlik yıllarında Güneş gibiyken şimdi beyaz cüce olmuş bir yıldızın etrafında ve ona inanılmaz derecede yakın bir konumda bulunan bir öte-gezegen keşfedildi. Normalde bir gezegenin beyaz cüceye bu kadar yakın olmasını beklemezsiniz. Çünkü az önce bahsettiğim kırmızı dev evresinde yıldıza yakın mesafede bulunan her gezegen buhar olur. Mesela Dünya da Güneş nedeniyle bir gün buhar olacak. Ancak öte-gezegen beyaz cüceye o kadar yakın ki, 34 saatte bir onun etrafında tur atıyor. Öte-gezegenin 1 yılı 34 saate eşit yani. Peki nasıl oluyor da bu öte-gezegen yıldızına bu kadar yakın olabiliyor? Bilmiyoruz.
Lekeli Güneş
Mars’ta keşfedilen yeni göller!
Geçen yıllarda Mars’ın güney kutbundaki buzulların altında sıvı sudan oluşan dev bir gölet olduğu bulunmuştu. 2020’de yayınlan bir çalışma ise o gölet etrafında üç adet daha yer altı gölü olduğunu gösterdi. Öyle görünüyor ki Mars’ın yüzeyinin altında bolca su var. Peki ya hayat? Neden olmasın?
Güneş’i hiç böyle görmediniz!
Biz de, bir şekilde, uzaya çıktık!
Bu yıl bizler için de bir ilk yaşandı ve ilk uzun menzilli roketimiz uzaya ulaştı. Roketsan tarafından geliştirilen bu roketin teknik detayları açıklanmamış olsa da ABD ve Rusya’nın 1960’larda yaptığı gibi balistik bir füze olduğu anlaşılıyor.
Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık. Umuyorum 2021 yılında Dünya’daki birçok sorun çözülmüş olur. Hepinize mutlu bir yıl diliyorum.
Yorum Yazın