onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Şef Gibi Şefin Asla Çantasından Eksik Etmeyeceği 15 Araç Gereç

Şef Gibi Şefin Asla Çantasından Eksik Etmeyeceği 15 Araç Gereç

Mutfak aletleri hepimizin bildiği araç gereçler gibi dursa da profesyonel mutfaklarda aslında bir orkestranın enstrümanları gibidir.

Bir şef her daim yanında çantasını taşır ve bu çantanın içinde elinin altında bulunması gereken en önemli aletlerini bir ömür boyu korur.

Gelin siz de mutfağınızın şövalyesi olup kılıcınızı bileyin, tüm alet ve edevatınızı a'dan z'ye tanıyın!

1. Şef Bıçağı

1. Şef Bıçağı

Bir şefin raconu kullandığı bıçaktan belli olur. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi varsa her şefin de bir bıçak kullanışı vardır. Bu bıçaklar genelde ikiye ayrılır, avrupa bıçakları ve japon bıçakları olarak. Farkları ise bıçağın açısından kaynaklanır. Saplarından tuttuğunuzda, yapıldığı maddelere göre farklılık gösterdiğini de görürsünüz.

2. Soyma Bıçağı

2. Soyma Bıçağı

Annelerimizin meyve bıçağı gibi dursa da profesyonel mutfakta işlevi bambaşkadır. Genelde tüm ince detayları bu bıçak yakalar. Bir şefin olmazsa olmazıdır.

3. Tırtıklı Bıçak

3. Tırtıklı Bıçak

Aslında herkes bu bıçağı sadece ekmek bıçağı olarak bilse de, mutfakta domates kesmekten tutun kabuklu hamur işlerini kesmeye kadar her yönde kullanılır.

4. Doğrama Bıçağı

4. Doğrama Bıçağı

İngilizceden tam çevirisi bu olmasa da yuvarlak uçlu doğrayıcı da diyebiliriz.

Bu bıçak bakıldığında döner bıçağı havası verse de, yukarıdaki tırtıklı bıçağın yapamadığı ince işleri kolaylıkla yapabiliyor. Bu bıçak hemen hemen sunuma gitmeden önce kesilmesi gereken her şeyi kesiyor.

5. Kemik Bıçağı

5. Kemik Bıçağı

Yani adı yine tam dönmese de boning knife diye isimlendirilen bu bıçak herhalde Nusret abimizin en çok tercih ettiklerinden bir tanesi. Kısacası eti kemikten sıyırmak için kullanılıyor, kasap şefler için baş tacı diyebiliriz.

6. Masat

6. Masat

Yemek okullarında hep şunu derler; keskin bir bıçak sizi sakatlamaz, yalnızca kör bir bıçak sizi yaralar.

Bu nedenle bıçaklar her zaman bilenmeli ve masat yanınızda taşınmalıdır.

7. Meyve Soyucu

7. Meyve Soyucu

Bakmayın her evde duran meyve soyucağı gibi durmasına, aslında bu aletin de ne cevherleri var inanamazsınız. Bu soyucu ile sadece soymuyor aynı zamanda oyabiliyorsunuz da.

8. Rendeleyici

8. Rendeleyici

Aslında bu ürün microplane olarak geçiyor çünkü bildiğimiz rendeler gibi kullanılmıyor. Mesela normal bir rende ile limonun, portakalın kabuğunu rendelemeniz çok zor çünkü o rendeler kalın uçlu ve kabuktan acı bir tat bırakıyor. Fakat bu rendeleyici ile peynirden tutun muskata kadar herşey rendeleniyor.

9. Spatula

9. Spatula

Genelde mutfaklarda balık spatulası olarak geçer. Ne var yahu bizim bildiğimiz spatula demeyin, bu spatula hassas parçaları çevirmeye, taşımaya veya tatlıları tabaklara yerleştirmeye kadar kullanılıyor.

10. Plastik Spatula

10. Plastik Spatula

Her spatula aynı görevi görüyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu spatula ile sıyıramayacağınız hiçbir şey yok. Özellikle pastacılıkta kullanılsa da asıl amaç yemeği israf etmeden kapta kalan her minik parçayı kurtarmanıza yarıyor.

11. Kepçe

11. Kepçe

Yine hepimizin evinde kullanılan malzemelerden biri olsa da her şefin yanında taşıdığı aletlerden biri de kepçedir. Günlük işlevi dışında büyük kazanlarda tavuk, et suyu yapılırken üstündeki tortuları temizlemek gibi işlerde de kullanılıyor.

12. Termometre

12. Termometre

Mutfak termometresi de şefin sağ kollarından biridir.

Yemeğin pişme derecesi çok önemlidir ve belirli bi sınırın altına düşülmemeli ya da üstüne çıkılmamalıdır.

Bu termometrelerin laserli olup yemeğe temas etmeyeni de vardır.

13. Ölçme Kalıpları

13. Ölçme Kalıpları

Tartılar ve ölçme kalıpları özellikle pastacılıkta çok önemlidir.

Yemeğin bir kimyası olduğu için bir gram fazla giren madde tamamen yemeğin dokusunu bozabilir.

14. Mutfak Cımbızı

14. Mutfak Cımbızı

Yine sadece cımbız olarak kullanılmayan ve sunumda büyük görevi olan bir gereçtir. Tabakları en küçük detayına kadar süslerken kullanılır. İnce işlerin adamıdır kısacası.

15. Mutfak Makası

15. Mutfak Makası

Ambalaj kesmek için değil de daha çok kemikleri kesmek, tavuğu eklemlerinden ayırmak veya balık temizlemek için kullanılır.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
102
43
25
12
9
7
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

katiyen yanımda ölçü kaplarım ve tırtıklı bıçağım olmadan markete dahi gitmem sizede öneririm çantanızda bulunsun nolur nolmaz

Kayra

mutfak araç-gereçlerini sıralayıp galeri yapmak? hmm pki.

Xari Vi Kashwakamak

mutfak makasını ben ambalaj kesmek için kullanıyorum :'(