Görüş Bildir
Haberler
Saplantılı Bir İnsansanız Bu Durumu Aşmanız İçin Psikologların Önerdiği Bir Yöntem Var!

Saplantılı Bir İnsansanız Bu Durumu Aşmanız İçin Psikologların Önerdiği Bir Yöntem Var!

cakyz
12.10.2016 - 15:56

Hayat o kadar hızlı akıyor ve aynı anda ilgilenmemiz gereken o kadar çok şey var ki, günümüzde anksiyete yaşamamak için gerçekten dünyanın en rahat ve vurdumduymaz insanı olmak gerekiyor. Üstelik kendimizi bu kadar yargıladığımız yetmiyormuş gibi bir de çevremizdekilerin bizden beklediği onca şey olması iyice keçileri kaçırma noktasına getiriyor. Bize de bu noktada anksiyeteyi biraz olsun kontrol altına almak için çabalamak düşüyor sevgili dostlar. İşte psikologların bu yolda size yardımcı olabilecek son önerisi:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Harvard Üniversitesi psikologlarından Amy Cuddy, son kitabı "Presence"ta aksiyeteyle baş etmek için uygulayabileceğiniz bir egzersiz öneriyor.

Harvard Üniversitesi psikologlarından Amy Cuddy, son kitabı "Presence"ta aksiyeteyle baş etmek için uygulayabileceğiniz bir egzersiz öneriyor.

Cuddy'nin önerisi, birkaç dakikanızı ayırarak sizin için önemli olan, hayatta değer verdiğiniz bir şeyi kağıda yazmanız. Bu aile, kariyer, yaratıcılık, arkadaşlar, her şey olabilir. Sizin için ne önemliyse...

Ardından da bu değerin sizin için en önemli olduğu ânı hatırlayın ve yazın.

Bu egzersizin konuyla alakasız olduğunu düşünebilirsiniz; ancak bu size benzersiz bir insan olarak değerleriniz konusunda ortaya ne koyabildiğinizi gösterecektir.

Bugüne kadar yapılmış pek çok çalışma, kendi değerlerimiz üzerine düşünmenin bizi zorlayan hislerin üstesinden gelmek konusunda etkili olduğunu gösteriyor.

Öz-olumlama adı verilen bu yöntem, kendimizi gergin ve çıkmazda hissettiğimiz zamanlarda hayatta değer verdiğimiz şeyleri hatırlayarak bakış açımızı değiştirmemizi sağlıyor.

Konuyla ilgili Kaliforniya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir deneyde, üniversite öğrencilerinden bir testi cevaplamaları istendi.

Konuyla ilgili Kaliforniya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir deneyde, üniversite öğrencilerinden bir testi cevaplamaları istendi.

Deney, üniversitede iş sahibi olmak isteyen 85 öğrenci ile gerçekleştirildi. Testin sorusu ise, öğrencilerin önem verdikleri değeri tespit etmek üzerineydi. Öğrencilerin yarısından din, sosyal meseleler, politika, teori ve estetik seçeneklerinden en önemli gördüklerini, diğer yarısından ise en az önem verdiklerini seçmeleri istendi.

Ardından da öğrencilerden, neden bu iş için uygun olduklarını anlatacakları beş dakikalık bir konuşma yapmaları istendi.

Deneyin öğrenciler için son derece stres verici olması tasarlanmıştı. Konuşmalarını bitirdikten sonra öğrencilerden 2,083'ten mümkün olduğunca hızlı şekilde geriye doğru saymaları istendi ve bu sırada 'Daha hızlı say!' şeklinde baskı yapıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İki farklı öğrenci grubundan elde edilen sonuçlar ise şu şekildeydi:

Testte en çok değer verdikleri seçeneği işaretleyerek öz-olumlama yapan öğrencilerde, yapacakları konuşmaya hazırlanırken diğer gruba göre çok daha düşük stres seviyeleri gözlemlendi. Öğrencilerin bir stres hormonu olan kortizol seviyelerini de inceleyen araştırmacılar, öz-olumlama yapan öğrencilerde aşırı bir artış görülmediğini kaydetti.

Kısacası, kim olduğumuzu ve neye değer verdiğimizi kısa bir süre için düşünmek bile yaşadığımız stres ve kaygıyı azaltmaya yetiyor.

Amy Cuddy, öz-olumlama yönteminin ânın içinde bulunmamıza ve potansiyelimizi üst seviyede kullanmamıza olanak tanıdığını belirtiyor. Ancak bunun aşırı bir özgüvene evrilmesinden söz etmediğini de ekliyor. Öz-olumlama, kendimizi olduğumuz gibi kabullenmeyi, elimizden geleni yapmayı ve başkalarının bizi onaylamasına ve onaylamamasına açık olmayı beraberinde getiriyor.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
152
32
19
9
9
9
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Dünya'nın en büyük mutluluğunu bulup, onu saatlerce düşünsem bile yanımda ağız şapırtan birini dövme saplantımı değiştiremem. Yani tutmaz bu.

Aysu Tufan

Saplantılı olduğum şeyler zaten değer verdiklerim??

Pasif Kullanıcı

imdb'deki listemi durmadan güncelleyen birisi olarak bu rahat kişiliğime bir sebep olabilir