Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 2
Bu yazı dizisinde amacım, galerilerde, müzelerde veya sosyal medyada gördüğümüz çalışmaları incelerken, anlamaya ve yorumlamaya çalışırken, bu eserlerle ilgili bilgileri okurken karşılaşacağımız ve bu eserleri daha iyi çözümlememize yardımcı olacak bazı sanat terimlerini bir araya getirmek ve kelime dağarcığımıza eklemek. Belki böylelikle sanat ve arkasındaki hikayeleri daha keyifle keşfeder hatta belki başkalarının da sanata bakarken daha çok şey kazanmalarına yardımcı olabiliriz.
Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 1 başlıklı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Kontraposto
Kapalı (Klasik) Kompozisyon
Resme alınan öğelerin tümünün, tablo sınırı içinde bırakıldığı kompozisyon türü. Böyle bir kompozisyonda betinin tümü resim düzlemi içinde bulunmak zorundadır; sadece bir kesiminin resmedilmesi söz konusu olamaz. Kapalı kompozisyonun en belirgin örnekleriyle Rönesans sanatında karşılaşılır. Bu tür örnekler, resim düzlemi üzerinde betimlenenin dışında dışın da kalan dünyayla ilgili hiçbir ipucu vermezler. Buna karşılık olan açık kompozisyonda ve onun en yoğun kullanıldığı Barok' ta, betiler doğadan alınmış bir kesitmişçesine kompoze edilir. Doğal gerçeklik kompozisyonu sınırlarının ötesinde de varlığını sürdürmektedir; resim bu izlenimi vermeyi amaçlar.
Kanon
Plan
Cisimlerin atmosfer içinde uzaklaştıkça renklerini değiştirmeleri, hacimlerinin ve boyutlarının farklılık göstermesi resimde plan farklılıklarını meydana getirir. Birinci Plan: Bize en yakın olan kısımdır. Burada bulunan tüm biçim ve renkler en ince ayrıntılarına kadar görünürler. İkinci Plan: Cisimlerin biçim ve renkleri birinci plandaki kadar tüm ayrıntıları ile görünmezler. Biraz renk kaybı görülür. Üçüncü Plan: Cisimler burada sanki bir sis perdesi ile kaplanmış gibidir. Dördüncü Plan: Resimde en geride bulunan dağ ve bulutların kapladığı sahadır. Artık biçimler ve renkler, havanın maviliği içinde erimiş ve yayılmış görünürler.
Kısaltım (Rakursi)
Perspektif
İki boyutlu formların üç boyutlu görünmesini sağlamak için iki ana perspektif stratejisi türü vardır. Doğrusal perspektif, (çizgi perspektifi), paralel olarak ilerleyen çizgilerin sonsuzda küçülerek bir noktada birleşmesi iken atmosferik perspektif (renk perspektifi), ışıkların değişmesi ve cisimlerin uzaklaşmasına göre renginde yaşanan değişiklikleri içerir.
Yorum Yazın
Teşekkürler, gayet güzel bir içerik olmuş...