Görüş Bildir
Haberler
Sahurda Ne Yenmeli? Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir? Susamamak İçin Ne Kadar Su İçilmeli?

Sahurda Ne Yenmeli? Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir? Susamamak İçin Ne Kadar Su İçilmeli?

Müge Kakşi
15.04.2021 - 23:19

Ramazan ayına girmemizle iftar yemekleri kadar sahur yemekleri de oldukça araştırılıyor. Sahurdan sonra oruç tutmaya başlayan vatandaşlar iftara kadar aç kalırken bazen zorlanabiliyor. Bu yüzden sahur vaktinde tok tutacak besinler tüketmek orucu da kolaylaştırıyor. İşte sahurda yenecek yemekler ve tok tutacak yiyecekler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sahurda Ne Yenmeli?

Sahurda Ne Yenmeli?

Ramazan ayında uzun saatler aç kalmak, vücuttaki enerjinin ve konsantrasyonun azalmasına neden olabiliyor. Lakin sahurda doğru beslenme ile enerjinizi korumak mümkün. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gizem Bahçıvan enerjiyi korumak için gereken ve tok tutan besinleri anlattı.

Yumurta: Sahurda haşlama, omlet olarak ya da menemene katarak yiyeceğiniz 1 ya da 2 yumurta sizin gün boyu tok tutmayı ve enerjinizi korumayı sağlar.

Ceviz: Uzun süre tokluk hissi sağlaması ve açlığa bağlı unutkanlığı önlemesiyle ceviz, sahur sofralarının vazgeçilmezidir. Sahurda yiyeceğiniz 2-3 adet ceviz iftara kadar daha dinç olmanızı sağlıyor.

Hurma: Hurma, enerji kaynağı olan glikozu dengeler. İftardan birkaç saat sonra yiyeceğiniz 2-3 hurma ile enerji depolayabilirsiniz.

Chia tohumu: Chia tohumu içeriğindeki bol lif, kalsiyum, protein, antioksidan ve Omega 3 ile enerjinizin düşmesine engel oluyor. Ayrıca su ile temas ettiğinde de şişerek tok tutucu bir kıvama gelen chia tohumunu sahurda süt, yoğurt ya da suyla karıştırarak yediğinizde gün boyu sizi tok tutar.

Yulaf ezmesi: Glisemik endeksi düşük gıdalar tüketmek kan şekerinin dengelenmesi için önemlidir. Sahurda yulaf ezmesi tüketerek gün boyu enerjinizi koruyabilirsiniz.

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler

Diyetisyen Emel Yılmaz, sahurda tok tutan yemeklerden bahsetti.

'Sahurda hafif ama sizi tok tutacak besinler tercih etmek doğrudur. Kahvaltı mantıklı bir seçenek olabilir. Tahıllı ekmek çeşitleri daha çok tok tuttuğundan tercih edilmelidir. Gün içerisinde susamayı önlemek için tuzlu gıdalardan uzak durun, zeytin yerine ceviz, badem, fındık tüketebilirsiniz. Peynir ve yumurta da gün boyu sizi tok tutacaktır. Reçel, bal ve pekmez gibi şekerli besinler sizi hem çabuk acıktırır hem de susatır. Bunların yerine şeker ihtiyacınızı meyve yiyerek giderebilirsiniz.'

Tok tutan yiyecekler;

Tam tahıllı ekmek ve beyaz peynirli tost: Sahurda yiyeceğiniz tam tahıllı ekmekte beyaz peynirli tost, iftara kadar sizi tok tutmaya yetecektir. Tam tahıllı ekmek, beyaz ekmeğe göre daha çok tok tutma özelliğine sahiptir.

Süt: Sahurda bir bardak süt içmek, gün boyu protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılar, iştahı keser ve metabolizmanın yavaşlamasını engeller.

Posalı gıdalar: Sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığı önler ve gün boyu acıkma hissini bastırır.

Tarçın: Sahurda suyunuza ya da bitki çayınıza koyacağınız bir çubuk tarçın sayesinde hem kan şekerinizin düşmesini engelleyebilir hem de gün içerisinde açlık duygusunu bastıracaktır.

Susamamak İçin Ne Kadar Su İçilmeli

Susamamak İçin Ne Kadar Su İçilmeli

Diyetisyen Emel Yılmaz, gün içerisinde susamamak için iftar ve sahur arasındaki zamanda en az 1,5-2 litre su içilmesi gerektiğini söylüyor. Böylece dehidratasyon sorunu (yetersiz sıvı alımını) minumuma inmiş olur. Yılmaz, hipotansiyon sorunu yaşayanlara da Ramazanda vücudun eloktrolit dengesini koruduğu için günde 1 şişe maden suyu içmelerini öneriyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın