onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Safra Kesesi Taşı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra Kesesi Taşı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
20.10.2021 - 10:35

Safra kesesi taşı, safra salgısındaki kimyasallardan meydana gelen katı forma sahip yapılardır. Karaciğerin altında yer alan safra kesesinde birçok faktöre bağlı olarak gelişen taşlar, safra salgısının değerlerinin bozulmasına neden olmaktadır. Özellikle uzun saatler geçmeyen karın ağrıları, idrar renginde koyulaşma, açık renkli dışkı gibi belirtilerle karakterize edilen safra kesesi taşları tedavi edilmediğinde safra kanallarının tıkanma ve pankreasta iltihaplanma gibi çeşitli hastalıklara sebebiyet vermektedir. Haberimizde safra kesesi taşı nedir, belirtileri nelerdir? Sorularının cevabının yanı sıra safra kesesi taşlarının tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Konusu hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Safra kesesi taşları; sert, çakıl benzeri, kistik ve kanalı tıkayabilen yapılara sahiptirler. Safra kesesinin tam olarak sebebi bilinmemektedir, ancak 40 yaş üzeri olmak, fazla doğum yapmak, obezite, bazı maddelerin kanda artması, safrada tıkanıklık, karaciğer hastalıkları ya da diyabete bağlı olarak safra kesesi taşları oluşabilmektedir. Çocuklarda da meydana gelebilen safra kesesi taşlarının tedavisinde sıklıkla cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Peki, safra kesesi taşları nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte safra kesesi taşlarına dair tüm ayrıntılar…

Safra Kesesi Taşları Nedir?

Safra Kesesi Taşları Nedir?

Safra kesesi taşlarının yapıları ele alındığında safra pigmenti, kalsiyum, biraz demir, karbonhidratlar, kolesterol, mukus ve hücre atıklarına rastlanmıştır. Burada meydana gelen katı yapılar safra salgısındaki değerlerin bozulması sebebiyle gelişmektedir.

Farklı tiplere sahip olan safra kesesi taşları, yaygın olarak kesede aşırı kolesterol bulunması nedeniyle oluşan yapılardır. Diğerleri ise safra salgısında kırmızı kan hücrelerinin yıkılması ile atık maddelerin (billirubin) yoğun oluşumlarından dolayı meydana gelen pigment taşlarıdır.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi taşlarının bilinen en önemli belirtileri arasında safra bölgesine has bir ağrı çeşidi yer alır. Bu, “biliyer kolik” olarak adlandırılır. Çoğu zaman taşların oluşum basamağında belirtiler vermeyen safra kesesi taşlarının diğer semptomları aşağıdaki gibidir;

- Karnın sağ üstünde ani ve yoğun bir ağrı

- Sağ omuzda ağrı

- Göğsün altında karnınızın ortasında ani ve aşırı yoğun ağrı

- Omuzlar arası sırt ağrısı

- Mide bulantısı ve kusma

Eğer aşağıdaki belirtileri yaşarsanız acilen doktora başvurunuz.

- Karın ağrısı nedeniyle hareket etmede zorluk

- Cilt ve gözlerde sararma

- Titreme ve yüksek ateş

Safra Kesesi Taşı Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra Kesesi Taşı Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra kesesi tanısı için doktorunuz bir takım testler ile taşların varlığını tespit edebilir. Kan sayımı, idrar tahlili ve karaciğer fonksiyon testlerine gerek duyulabilir. Safra kesesinin detaylı görüntülenebilmesi açısından batın ultrasonografisi (USG) adı verilen bir teknik ile mevcut taşların varlığı kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

Safra kesesi taşı tedavisi safra kesesinin cerrahi müdahale ile çıkarılmasını içerir. Eğer safra taşı belirtilerine sahipseniz mutlaka hastaneye başvurmanız gerekir. Çünkü safra kesesi taşları safra kanalında tıkanmaya ve buna bağlı olarak farklı hastalıklara neden olmaktadır. Eğer safra yolunda bir tıkınma söz konusu ise laporoskopik safra kesesi ameliyatı, yapılabilecek ilk tedavi seçeneğidir. Bu ameliyat ile safra taşı ve safra kesesi de tamamen alınmaktadır.

Safra kesesi olmadan da insanlar hayatına devam edebilirler. Zaman zaman geçici ishaller görülebilir. Safra kesesi ameliyatından sonra hastalar mutlaka doktorunun önerilerini dikkate almalıdır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın