Görüş Bildir
Haberler
Rumeli Hisarı'nı Hangi Padişah Yaptırmıştır?

Rumeli Hisarı'nı Hangi Padişah Yaptırmıştır?

Elif Ateş
06.10.2021 - 09:00

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Rumeli Hisarı, şehrin tarihi simgelerinden biridir. Yapıldığı dönemden beri Kal'a-i Cedid, Yenihisar, Yenicehisar, Niksar ( Güzelhisar), Başkesen Hisarı, Boğazkesen Kalesi ya da Boğazkesen Hisarı adları da kullanılmıştır. Kalenin inşasının tam tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, bahar aylarının başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Anadolu Hisarı'nın tam karşısına boğazların güvenliğini sağlamak amacıyla yapılmıştır. Daha sonraları ise bu hisarın çevresinde bulunan semt, hisarın adıyla anılmaya başlamıştır.  Rumeli Hisarı günümüze ulaşana kadar birçok kez tahrip olmuş ve aynı hızla restore edilmiştir. Şuanda ise müze olarak faaliyetini göstermektedir. Peki, Rumeli Hisarı hangi padişah döneminde yapılmıştır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rumeli Hisarı, 6 asırlık görkemli yapıya sahip  tarihi bir yapıdır. Dünyanın en büyük kale burçlarına sahip hisar olma özelliğini taşımaktadır. Hisarın yapısal özellikleriyle ilgili ilk kapsamlı çalışma ünlü mimar A. Gabriel tarafından gerçekleştirilmiştir. 1943 yılında yayınladığı eserde hisarın üç tane büyük kulesini ayrı ayrı  A, B, C  harfleriyle tanımladı. Günümüzde ise halen daha bu tanımlamalar kullanılmaktadır. Hisardaki her kulenin kale içine açılan bir kapısı, bir de kaleye açılan bir yan kapı bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içine cephanelik ve erzak mahzeni de yapılmıştır. Bu mahzenlere gidebilmek için birden fazla gizli kapı kullanılmıştır. Hisarın içindeki cami ise bütün bir şekilde günümüze kadar ulaşamamış, geriye sadece yıkık bir minaresi kalmıştır. İstanbul'un görkemli yapılarından biri olan Rumeli Hisarı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Rumeli Hisarı'nı Hangi Padişah Yaptırmıştır?

Rumeli Hisarı'nı Hangi Padişah Yaptırmıştır?

Fatih Sultan Mehmet, boğazın güvenliğini sağlamak amacıyla bir hisar yaptırmaya karar vermiştir. Hisarın yapımına başlamadan önce nezaketten Bizans İmparatoru Konstantin'e bir elçi gönderip, izin almak istemiştir. Ancak Konstantin bu durumdan hoşnut olmamış ve hisarın olduğu bölgenin sahibinin Avrupalılar olduğunu söyleyerek tehdit etmiştir. Fatih Sultan Mehmet ise Konstantin'in dediklerini umursamamış ve 1492 yılında Rumeli Hisarı'nın yapımına başlamıştır.

Hisarın her bir bölümü bir paşanın sorumluluğuna verilmiştir. Özellikle deniz tarafına düşen bölümünü Fatih Sultan Mehmet kontrol etmiştir. Denizden bakıldığı zaman sağ taraftaki kule Saruca Paşa, sol taraftaki kulenin yapımı ise Zağanos Paşa'ya verilmiştir. Kıyıda bulunan kulenin inşasında da görevlendirilmek üzere Halil Paşa getirilmiştir. Bundan dolayı burada bulunan her kule, denetimden sorumlu paşaların adlarını taşımaktadır. Yapımda kullanılan keresteler Karadeniz Ereğlisi ve İznik'ten getirilmiştir. Taşlar ile kireçler ise Anadolu'nun farkı yerlerden temin edilmiştir. Ayrıca çevredeki Bizans kalıntılarından ise devşirme parça taşlar alınmıştır. Söylenenlere göre Rumeli Hisar'ın yapımında yaklaşık olarak 300 usta, 800'e yakın işçi ve 200'e yakın arabacı, nakliyeci çalıştırılmıştır. Hisarın yapıldığı alan 60,000 metrekare alanı kapsamaktadır. Harçlarla birbirine bağlanan kısımları ise 57, 700 metreküpe ulaşmaktadır.

Rumeli Hisarı'nda paşaların yaptırdığı üç büyük kale ile 13 adet büyük küçük burç bulunmaktadır. Halil Paşa ve Saruca Paşa kuleleri zemin katları da dahil 9 katlıdır. İki kulenin de çapı 24 metreye yakındır.  Zağanos Paşa kulesi ise tam tamına 8 katlıdır ve çağı 23 metredir.

1509 yılına kadar sağlam bir şekilde duran Rumeli Hisarı, büyük bir depremden dolayı ciddi hasarlar görmüş olsa da hemen onarılmıştır. 1746 yıllarında ise yangın çıkmış ve ahşap kısmı kullanılmayacak hale gelmiştir. III. Selim döneminde ise hisarın onarımı tekrardan yapılmaya başlanmıştır. Ancak hisarın kule kısımlarını örten ahşap külahlar yıkıldığı için, kalenin içleri hep ufak tefek ahşap evlerle dolmuştur. 1953 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, üç Türk mimarla anlaşmış ve Rumeli Hisarı onarılmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın