Renklerin Psikolojik Etkilerinin Sinemada Nasıl Kullanıldığını Biliyor musunuz?
Renklerin bilinçaltımıza etkilerini hepimiz biliyoruz. Renkler bu anlamda büyük firmalar tarafından çeşitli alanlarda bilinçli olarak, isteilen etkiyi arttırmak için kullanılıyor. Peki renklerin bu özellikleri filmlerde nasıl kullanılıyor?
KIRMIZI
Amerikan Güzeli (American Beauty / 1999)
Rezervuar Köpekleri (Reservoir Dogs / 1992)
TURUNCU
Turuncu dışa dönük, heyecan ve mutluluk verici, dinamik, dikkat çekici, çarpıcı ve iç açıcı bir renktir. Kırmızıdan sonraki en sıcak renk olan turuncu gösterişin ve şatafatın rengidir, fakat kırmızı kadar rahatsız edici değildir. Turuncu renk metabolizmayı hızlandırır. Canlılık, cesaret ve güven verir. Zihni harekete geçirir.
Turuncu canlı ve sıcak bir renk olduğundan; coşku ve neşe gibi duyguları yaşatabilir. Fakat turuncu göze fazla takılan bir renktir, onu çok kolay fark ederiz; ama peki ya bunu istemiyorsak? Turuncunun depresif ve gergin durumlarda insanları daha da sinirli bir moda sokabileceği görülmüştür. Komedi filmlerinde onu ve tonlarını bolca görsek de; gerilim filmlerinde de sıklıkla kullanılır. Ucu açık bir renktir, zaten insan üzerindeki etkisini de genellikle tonları belirler.
Alice Harikalar Diyarında 2 (Alice Through The Looking Glass / 2016)
Mad Max: Fury Road (2015)
SARI
Gençlik, sevinç, heyecan… Sarı bu kavramları oldukça iyi ifade eden bir renktir. İnsanların ruh halini olumlu etkiler ve çok dikkat çeker. Temelde neşe ve keyif verici bir renk olmasıyla birlikte, tonlarına göre farklılık gösterebilir. Örneğin altın tonları “kusursuzluğu” ifade eder. Her renk gibi onun da olumsuz bir tarafı var ne yazık ki, aynı zamanda “ihanet” duygusunu da yansıtabileceği söylenmektedir. Korkaklık, ön yargı, güvensizlik, takıntılık gibi kavramların da rengi olduğundan, gerilim filmlerinde onu sıkça görürüz.
Sarı rengi tercih edenlerin kişilik analizinde, bu kişilerin özgür ve bağımsız olmayı sevdikleri ortaya çıkmıştır. Değişkenlikten hoşlanırlar. Çapkın ve şıpsevdi bir yapı gösterebilirler. Günübirlik, dolu dolu yaşamaya bayılırlar. Çevrelerine enerji saçarlar. Yaşamlarında bir terslikle karşılaştıklarında hemen yeni bir ritme girerler. Bu kişilerin ikna kabiliyetleri üst düzeydedir. Entellektüel olma, yöneticilik, hırs ve iddia onun temel öğeleridir.
Sevginin Gücü (Leon The Professional / 1994)
Vegas'ta Korku ve Nefret (Fear and Loathing in Las Vegas / 1998)
YEŞİL
Her rengin olduğu gibi yeşil rengin de kendine has hissettirdiği duygular vardır. Yeşil herkesin bildiği gibi; doğanın, yaşamın, tabiatın rengidir ve neredeyse her tonunun insan üzerinde olumlu etkileri vardır. Ruhu sakinleştirir. Buna bağlı olarak ayrıca yaşamı, gençliği, yenilenmeyi, ümitleri ve dinçliği simgeler. Yeşil, gözler için en rahat renktir ve görme gücünü arttırır. Sakinleştiricidir ve sinir sistemi üzerinde doğal bir etki yapar. Yeşil aynı zamanda hastanelerde de tercih bir renktir. Çünkü hastaların rahatlamasını sağlar.
Negatif olarak yeşil; tehlike ve kıskançlık anlamlarına gelir. Kimi zaman yaratıcılığı arttırdığı da söylenir.
Yeşil, aynı zamanda Amerikan kültüründe parayı simgeler. Filmlerde yeşil rengi genel olarak bu anlamda görürürüz.
Yeşil rengi tercih edenlerin kişilik analizinde, bu kişilerin kendilerine değer verme duygularının çok fazla olduğu görülür. Doğru bildiğinde ısrarcıdırlar. Fikrinden ödün vermez. Kovalayıcı ve takipçidir. Otoritesi ve inandırıcılığı ile çevresindekileri etkilemeyi başarır. Bazen abartıya kaçarak megaloman küstah bir kişilik sergileyebilirler.
Suicide Squad: Gerçek Kötüler (2016)
Melankoli (Melancolia / 2011)
MAVİ
Mavi de özellikleri itibariyle yeşile benzer bir renktir. Sakinliği, sükuneti ve zekayı temsil eder. Özgürlük anlamı da taşımakla birlikte deniz, okyanus ve gökyüzünü sıklıkla içeren özellikle doğa temalı filmlerde çok kullanılır. Manevi olarak da bağlılık, sadakat, ciddiyet, izole ve melankolik olma anlamlarını taşıyabilir. Tonuna göre değişiyor elbette, fakat iletişimde mavinin oldukça sosyalliği arttıran bir renk olduğu inkar edilemez!
Truman Show (1998)
Amerikan Sapığı (American Pshyco / 2000)
MOR
Mor için renkler arasında en gizemlisi, en mistiği diyebiliriz. Doğaüstü güçleri temsil etmekle birlikte; asalet, zenginlik, kudret, fantezi, kibir ve hüzün de morun anlamlarına gelir. Mor, kraliyet ailesinin rengi. Aynı zaman da hastalığa da işaret ediyor. Üstelik, fazla intihar etme arzusu olan insanların da uzun süre baktığı bir renkmiş mor.
Morun kötü bir renk olduğuna kendinizi tamamen inandırmadan önce; mistik konuları, iyi niyeti ve manevi düşleri de temsil ettiğini de söyleyelim. Hatta mor genel olarak animasyonlarda ve çizgi filmlerde kullanılılır. Genel olarak kibirli karakterlerin kostümlerinde bir parça da olsa mor bulunur.
Makas Eller (Edward Scissorhands / 1990)
Peter Pan (1953)
PEMBE
Pembe; şirinliğin, saflığın ve uyumun rengidir. Pembe, mutluluk verici olayları simgeler; saldırgan ve uyumsuz değildir. Daima genç kalmak ve sağlı olmaktır ve tıpkı kırmızı gibi bazen aşkı simgeler. Romantik ve narin bir renktir. Aynı zamanda sakinleştirici bir etkisi vardır. Araştırmalar gösteriyor ki, pembe insanları sakinleştirmekte ve kalpleri yumuşatmaktadır.
Bir hapishanede kapı ve pencere demirleri pembeye boyandığında, mahkumların agresif davranışlarının kaybolduğu gözlemlenmiştir.
Pembe enerjiyi çeken sakinleştirici bir rol oynar. Ancak maalesef pembe rengin teskin edici etkileri bazen kısa süreli olabilmektedir.
Pembe rengi seven insanlar, duygusal, neşeli, sorumluluklarının bilincinde ve biraz ürkektir, fakat çekingenliklerini fazla belli etmezler. Pembe genellikle animasyon ve çizgi filmlerde kullanılır. Her ne kadar bazı ülkelerde durum farklı olsa da, pembe kadınlarla ödeşleşmiştir ve genel olarak filmlerde feminen karakterler baştan aşağı pembedir.
Grease (1978)
Mavi Kadife (Blue Velvet / 1986)
Bu içerikler de ilginizi çekebilir;
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın