Görüş Bildir
Haberler
Rakamlarla Türkiye'de Özel İlköğretim - İnfografik

Rakamlarla Türkiye'de Özel İlköğretim - İnfografik

10.01.2014 - 16:31 Son Güncelleme: 10.01.2014 - 16:57

Rakamlarla Türkiye'de Özel İlköğretim - İnfografik

İlköğretim ile ilgili MEB'nın istatistikleri incelenerek yapılan çalışmada, Türkiye'de 992 özel ilköğretim okulunda toplam 167,381 ilköğretim öğrencisinin eğitim aldığını biliyor muydunuz ? 

Öncelikle Türkiye'de toplam 29,169 tane ilköğretim kurumu var. Bu kurumların 28,177 tanesi devlet, 992 tanesi ise özel ilköğretim okulu. Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi, ilköğretimde %96,6'lık bir devlet okulu istatistiği var. Yani ilköğretim seviyesinde, eğitim sadece %3,4 oranında özellleşebilmiş. Bu oran, dünya ortalamarına ve OECD ülkelerinin özel okullaşma oranlarına bakıldığında epey geride kalıyor.  

OECD ülkeleri ve Unesco'dan derlenen bilgiler ışığında toplam 30 ülkede yapılan araştırmaların sonucu, OECD ülkelerinin ortalama civarında ilköğretimde özelleştiği manasına geliyor. 

Ancak arada ilginç bazı rakamlar da var. Şöyle ki, mesela gelişmiş sosyo-ekonomik ve eğitim altyapısıyla Norveç'in ilköğretimde özelleşme oranı %1.8'de kalmış. Ancak özellikle lise/kolej seviyesinde %9.9 oranında özelleşmişler. Bu da aslında iyi bir eğitim için tek çözümün okullarda özelleşme değil, iyi bir devlet eğitiminin de bir çözüm olduğunu gösteriyor. Tabii bunun için, devlet okullarındaki eğitim kalitesinin, özel okul seviyesine çıkması manasına geliyor ki, uzun vadede eğitim eşitliği sağlamak açısından amaç bu olmalı.  

Bu bilgiler ve daha fazlasını içeren 'Rakamlarla Türkiye'de İlköğretim' yazısının tümünü okumak ve infografik'i incelemek için tıklayınız.

Kaynak: https://www.facebook.com/Dogruokul?hc...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0