Rahatsız Edici Gerçekler: Yaşamları Boyunca Acı Çekmeye Mahkum Evcil Hayvan Türleri
Bundan binlerce yıl önce vahşi kurtlardan ve yırtıcı kedigillerden bazıları ateş kullanmayı bilen ve etrafa sıkça kemik, et kalıntıları atan insan türüne yakınlaşmayı tercih ettiler. Bunlar çoğunlukla kendi başlarına avlanmakla uğraşmak istemeyen, belki azıcık beceriksiz belki de birazcık tembel olanlardı. Biz insanlar da uysal, sakin olanların yanımızda kalmalarına izin verirken; saldırgan, tehlikeli olanları uzaklaştırdık.
Lakin bir yerde ip koptu... Fayda amacından uzaklaşmayı zaten teknoloji ile tahmin ediyorduk lakin bencilliğimizi bu kadar da abartabileceğimizi kimse tahmin edemezdi!
Özellikle köpekler, ilk evcilleştirildikleri çağlardan beri amacından çıkalı çok oldu. Artık sadece sevmek için bakıyoruz!
Köpek cinslerinin ortaya çıkışı da aslında ihtiyaçlardan ötürüydü... Lakin bu da değişti!
Değil! Maalesef ki görüntülerine eriyip gittiğimiz bu köpek ve kedi cinslerinin arka planında acı gerçekler var.
Gelelim bir diğer şirin dost, Bulldog cinsine...
Giderek "büyük kafa, küçük kalça" sahibi olarak üretilen bu cins köpeciklerin doğal doğum yapmaları da çok zor...
Gelelim bu defa da anatomik olarak harika olmalarına rağmen elimizde acı çeken bir diğer cinse...
Huskyler, Sibirya kurtları... Buzdolabına girmek istemeleri çok şirin bir hareket gibi mi duruyor?
Bu hayvanlar, sıcak ülkelerde, sırf yanımızda vahşi ve güzel görünümlü bir hayvan taşıma arzumuzdan dolayı hayatları boyunca DARLANIYORLAR.
Muhteşem avcılar olan tazıların da, sırf yanımızda taşımak için minyatür versiyonlarını istemişiz... Sonuç: İtalyan tazısı!
Son derece zarif, hoş, uysal bir köpecik bu. Bildiğimiz tazı cinsinin tam anlamıyla küçültülmüş hali.
Sorun nerede mi? Sorun, İtalyan tazısının incecik kemiklerinin bir yatak yüksekliğinden zıpladığında dahi kırılacak kadar narin ve zayıf olması. Evde yalnız bırakmamanız gereken türlerden sadece biri!
Bacakları neredeyse kulakları kadar kısa olan şirin Corgi cinsleri de kalça ve bel problemlerine mahkum.
Hiçbir zaman bir sokak köpeği dediğimiz çomar kadar sağlıklı ve atletik olamayacak.
Gelelim kedilere... Scottish Fold mesele, aşşşşırı şirin değil mi? O büzüşük minik kulakları inanılmaz! En kötü ne olabilir ki?
Sadece kulak kıkırdağında gibi görünen bu 'şirin tuhaflık' aslında vücuttaki eklem kıkırdaklarında da benzer sorunlara işaret ediyor.
Bacakları kısa, erken yaşta kemik ağrıları yaşamaya başlıyorlar ve sonuç olarak "sakin" kediler oluyorlar.
Aslında enerjik olamayacak kadar acı çektiklerinden.
1970 yılında İngiliz genetik bilimci Oliphant Jackson bunu açıkça ispat etti ve 1990'lerden beri de dünyadaki pek çok veteriner Scottish Fold cinsinin üretilmesinin etik olmadığı konusunda kanaat getirdi. Lakin dinleyen kim?
Göz, cilt, bağırsak problemleriyle yaşayıp duran bir cins de İran kedisi...
Pug, Bulldog gibi köpek cinsleriyle aynı kaderi paylaşıyor. Şirin görünen burun, sıkıntı yaratıyor. Yine 'koca kafa, küçük kalça' denklemi onlar için de geçerli.
Burunlarının üstünde sıkışan deri sıkça mantar ve enfeksiyon problemleri yaratıyor. Dikkatli bakılsa ve temizlense dahi, derdini anlatamayan bu canlılar için nasıl bir rahatsızlık olduğunu siz düşünün.
Peki ne yapmalı? Acı çekiyorlar diye bu cinslere bakmayacak mıyız? Elbette mesele hayır!
Mesele şu ki; bu cinsler sırf biz 'şekil' hayvanlara sahip olmak istediğimiz için üretiliyorlar. Altını çiziyoruz: Çoğu doğal doğum dahi yapamıyor. Belki 50 lira, belki 200 lira gibi bu sektöre göre 'küçük' rakamlar veriyor olsanız da, bir şekilde ticaretin parçası olduğunuz sürece bu kısır döngü devam edecek.
Satın almayın, sahiplenin, hayvanlarınızı kısırlaştırın. Çözüm bu.
Bu yüzden satın almamanızı, sevgi ihtiyacınızı da barınakları dolduran ve size gerçek anlamda ihtiyaç duyanlardan gidermenizi tavsiye ediyoruz.
Havada taklalar atan, enerjik, yaramaz bir tekir yerine sakin bir Scottish Fold isteyebilirsiniz elbette. Lakin ya o kedicik acı çektiği için böyle yapıyorsa?
Şöyle düşünün; hayatı boyunca acı çekeceği hastalıkları olan bir insanın, sırf çok şirin gözüküyor diye sürekli çoğaltıldığını! Ne kadar etik bulurdunuz bunu?
Barınaklar ve sokaklar sevginize muhtaç canlılarla dolu...
Dünyaya acı değil; sevgi katın!
Yorum Yazın
harika bir içerik tebrik ederim. bir hayvan sever olarak hepsini biliyorum ve çevreme de anlatıyorum. 3 sene önce bir boston terrier cinsi köpek kurtarmıştı... Devamını Gör
Teşekkür ederim bu içerik için ..Cins hayvan satın alan insanları kesinlikle hayvan sever olarak görmüyorum. Sokakta binlerce sevgiye aç, bir yuvaya muhtac c... Devamını Gör
Hayvansever olmakla Cinssever olmak arasında dağlar kadar fark var.