Görüş Bildir
Haberler
Prof. Dr. Sevil Veli: 'Kocaeli'nin 58 Günlük Suyu Kaldı'

Prof. Dr. Sevil Veli: 'Kocaeli'nin 58 Günlük Suyu Kaldı'

Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Veli, kentteki barajlarda bulunan su miktarına ilişkin 'Bu veriler, 58 günlük bir su kapasitemiz olduğunu göstermektedir' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sapanca Gölü’ndeki su miktarının da bir miktar azalarak, 31,28 metre düzeyine indi

Sapanca Gölü’ndeki su miktarının da bir miktar azalarak, 31,28 metre düzeyine indi

Kocaeli’nde yağışların azalması, kentte su sorununu gündeme getirdi. Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Veli, yağışların yeterli olmaması durumunda kentin 58 günlük suyunun kaldığını söyledi.

11 Kasım 2022 tarihinde Yuvacık Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 21, Namazgah Barajı’ndaki oranın yüzde 47, Denizli ve Cumaköy göletlerinin doluluk oranının yüzde 86 olarak kaydedildiğini vurgulayan Prof. Dr. Veli, Sapanca Gölü’ndeki su miktarının da bir miktar azalarak, 31,28 metre düzeyine indiğini kaydetti.

Bu doluluk oranlarıyla 28 milyon metreküp içme suyu bulunduğunu ve belediyelerin günlük olarak kişi başı 236 metreküp su çektiğini belirten Veli, 'Bu veriler, 58 günlük bir su kapasitemiz olduğunu göstermektedir. Bu seneki yağışların başlamasıyla bu süreci atlatabiliriz fakat ileriki yıllarda nüfusun artışıyla ve bu şekilde kuraklık devam ederse su temini ve yönetimi konusunda, yerel yönetimlerin sıkı bir şekilde planlamalar yapması ve bu konuda projeler, çalışmalar yapması gerekmektedir' diye konuştu.

'Doğaya zarar verecek gazların atmosfere salınımının önlenmesi'

'Doğaya zarar verecek gazların atmosfere salınımının önlenmesi'

Su kaynaklarının azalmamasına ilişkin çalışmaların yapılması gerektiğini dile getiren Sevil Veli çözüm önerilerini şu şekilde ifade etti:

'Doğal faktörlere karşı yapabileceklerimiz sınırlı olsa da insani faktörlere karşı şunları söyleyebiliriz; mevcut su kaynaklarının maksimum verimle kullanılması ve su israfının önlenmesi, betonlaşmanın önlenmesi, havadaki nemi artırabilecek ağaçlık alanların artırılması, kullanılmış suların ileri düzeyde arıtılarak yeniden kullanılabilmesi, doğaya zarar verecek gazların atmosfere salınımının önlenmesi.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın