Görüş Bildir
Haberler
Prof Ceyhan Uyardı: 'Böyle Giderse, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bulamayacağız'

Prof Ceyhan Uyardı: 'Böyle Giderse, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bulamayacağız'

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'Böyle giderse yakında salgınlarda çocuklara bakacak kaliteli 'çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı' bulamayacağız' diyerek 'Kurulduğundan beri ilk kez bilim dalımızın açtığı 2 kişilik kadroya başvuran olmadı' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sosyal medya hesabından “Salgınlarda düşünülmesi gereken ama başa gelince çözüm için geç kalınan sorunlardan biri” diyerek önemli paylaşımlar yaptı.

“Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları ‘enfeksiyon' yan dalı eğitimine başvurmamaya başladılar” bilgisini paylaşan Ceyhan, “Kurulduğundan beri ilk kez bilim dalımızın açtığı 2 kişilik kadroya başvuran olmadı” dedi.

Ceyhan'ın Twitter paylaşımı 👇

“Böyle giderse yakında salgınlarda çocuklara bakacak kaliteli ‘çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı’ bulamayacağız” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Ceyhan, şunları belirtti:

* Neden hekimler üniversitelerin çocuk enfeksiyon bölümlerine girmiyor? Salgında yükün büyük kısmı onların sırtına biniyor. Bunun karşılığını alamıyorlar. En büyük hastalık riskini onlar taşıyor. Bunun karşılığında yoksulluk sınırında para kazanıyorlar.

* Uzman olduklarında, bizden öğrendiklerini yapıyorlar, yani enfeksiyon hastasına para karşılığı bakmıyorlar. Sadece hasta bireyi değil, toplumu o hastalıktan kurtarmaya çalışıyorlar, para kazanmayı düşünemiyorlar bile.

* O yüzden para kazanabilecekleri branşlara yöneliyorlar. İdealist olup çocuk enfeksiyon yan dalı eğitimi almak isteyenlere ise devlet eşit ücret vermiyor.

'En düşük ücreti devletin üniversite hastanelerinde alıyorlar'

'En düşük ücreti devletin üniversite hastanelerinde alıyorlar'

* Önlerindeki 3 seçenek üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim hastaneleri, vakıf üniversiteleri. En yüksek ücreti özel vakıf üniversitelerinde, sonra devlete bağlı hastanelerde, en düşük ücreti ise devletin üniversite hastanelerinde alıyorlar.

* En ağır eğitim şartları ise tersine üniversite hastanelerinde. Çünkü öğrenci eğitimi ve fazla eğitim yükü gibi birçok ekstra yük yükleniyorlar. Nöbetler ve bitmeyen eğitim programları da cabası.

* YÖK'e bağlı bu üniversiteler de, Sağlık Bakanlığı'na bağlı yeni kurulan üniversiteler gibi devlet kurumları ama çalışanları daha düşük ücret alıyor. Diğer kurumlarda da çok başarılı akademisyenler var.

'Yakında ateşli çocuklara bakacak doktor bulamayabiliriz'

'Yakında ateşli çocuklara bakacak doktor bulamayabiliriz'

* Hepsi öğrencimiz, yani üniversitelerden yetiştiler. Bu farklılık giderilmezse, yakında ateşli çocuklara bakacak doktor, onları yetiştirecek hoca bulamayacağız. Tıp eğitimi % 50 hasta hizmetiyle veriliyorsa, % 50 de klinik dışı dallarca veriliyor.

* Çocuk enfeksiyon problemlerine bireysel değil, toplumsal bakmayı sağlayacak eğitimi köklü üniversitelerin dışında vermek kanımca mümkün değil.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
17
5
5
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tom lee jones

diyanete 1 milyar dolar nakit akiyor anlik olarak hocam,onlardan iste belki verirler:(

Deniz Akay

vay hâlimize

nazliisinlondon

Yakinda doktor kalmicak almanya ingiltere doktor ariyor Türkiye deki doktorlar da dayak yemektense oraya giderim diyor haklilar da