Picasso’nun Genelevde Çalışan Seks İşçilerini Anlatarak Sanatın Yönünü Değiştirdiği Tablo: Avignonlu Kızlar
Picasso’nun Genelevde Çalışan Seks İşçilerini Anlatarak Sanatın Yönünü Değiştirdiği Tablo: Avignonlu Kızlar
Hemen hemen hepimizin Kübizm'in öncüsü olarak tanıdığı Picasso'nun bu akım için ürettiği ilk tabloyu biliyor musunuz? Genelevde çalışan kadınları konu alan eser senelerce gizli tutuldu, ortaya çıktığı dönem büyük yankı yarattı.
Avignonlu Kızlar tablosunun önemi nedir, neyi anlatıyor buyurun birlikte göz atalım!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1881 yılında İspanya’nın Malaga kentinde dünyaya gelen Pablo Picasso, kübizm akımının öncüsü olarak sanat tarihi sayfalarına adını yazdıran, gelmiş geçmiş en ünlü ressamlardan birisi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Picasso’nun geride bıraktığı eser hazinesinin en meşhur parçalarından biri de 1907 yılında yaptığı Avignonlu Kızlar tablosu!
Modernizm akımının tüm Avrupa’yı etkisi altına aldığı bu dönemde geçmiş ile gelecek arasındaki çizgiyi çeker nitelikte bir tablo olan Avignonlu Kızlar, Batı resim sanatına yepyeni bir bakış açısı getirdi: Kübizm!
Takvimler 1906 senesinin son aylarını gösterirken bu tabloyu çizmek için fırçayı eline aldığında genç Picasso 25 yaşındaydı, dünyanın geri kalanı ise I. Dünya Savaşı’na sebep olan etkilerle boğuşuyordu.
Tablomuz ayrıca Picasso’nun sadece mavi ve mavi-yeşil tonlarını kullanarak yani esasen tek renkli eserler yaptığı Periodo Azul’un (Mavi Dönem) sonu oldu!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tam olarak bu dönem, artık sanatçıların klasikliği geride bırakıp özgürce kendilerini geliştirdikleri noktaydı: Schoenberg meşhur ‘Erwartung’u, Stravinsky ise ‘Bahar Ayini’ni bestelemişti.
Avignonlu Kızlar, insanların yüzlerce yıldır alışık olduğu tüm güzellik standartlarını bir fırça darbesiyle yıkıp geçti. Batı dünyasına her daim yabancı unsur olarak kalan İberya, Afrika sanatını gözler önüne serdi.
Tablomuzun detaylarına geçelim; gördüğünüz üzere 5 çıplak kadın figürümüz var. Suratları için İberya heykelleri ile Afrikalıların yerel maskelerinden ilham alınmış.
Her bir figür ayrı tasvir edilmiş; mesela sağ taraftaki iki kadının yüz hatları çizilirken kullanılan keskin geometrik şekiller Kübizm’in mihenk taşı haline geldi.
Diğer kadın figürleri ise tamamen İberya sanatından, özellikle de heykellerinden etkilenmiş. Picasso’nun kendisi de İberya sanatından ilham aldığını sıkça dile getiren bir sanatçıydı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tablonun isminde geçen Avignon; Barselona’da genelevleriyle ünlü olan Carrer d’Avinyó sokağından geliyor.
Öyle ki Picasso, tabloyu uzun süre sadece dostlarına ve yakınındaki diğer insanlara gösterdi. Hatta 1916 yılına kadar hiç sergilenmedi!
Üzerinden geçen yıllarda Kübizm’in öncüsü olarak adlandırılan eserimiz günümüzde New York’un Modern Sanat Müzesi’nde (MOMA) sergileniyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Ya bırak geneleve gitmiş sanat için burdayım demek için yapmış piç hasso 😅😅
Bu tarz bahaneler üretmek için kullanılmadığı sürece tabi kiii 😅😅