Perdenin Arkasındaki Savaş: 40 Milyon Dolar Bütçeli Atatürk Filminin İptal Ettirilmesinin Öyküsü
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Perdenin Arkasındaki Savaş: 40 Milyon Dolar Bütçeli Atatürk Filminin İptal Ettirilmesinin Öyküsü
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir milletin küllerinden doğuşunun destansı öyküsünün başrolü, Mustafa Kemal Atatürk dünya çapında gıpta edilen, devrimci bir lider.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Onun ilham verici yaşam öyküsü adeta bir film gibi... Peki film demişken, Gandhi'den Churchill'e pek çok liderin biyografik filmleri varken, neden hiç Atatürk'ü anlatan bir yapım yok, merak ettiniz mi?
Ünlü İngiliz Oyuncu Laurence Olivier'ın oğlu Tarquin Olivier, yapımcılık hayatına giriş yapmak için hayranı olduğu Atatürk'ün hayatını beyaz perdeye taşımak istiyordu.
Üstelik bu işte de çok ciddiydi, devasa bir prodüksiyon vardı aklında. 40 milyon Dolara yakın bütçeyle çekilecek olan filmde Atatürk'ü de Antonio Banderas canlandıracaktı!
Dönemin başbakanı Mesut Yılmaz ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den iş birliği taahhüdü alan Olivier, senaryo için de Lord Kinross'un Atatürk kitabını kullanacaktı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak çekimler konusunda henüz görüşmeler sürerken işler çirkinleşmeye başladı. Joyce Garabedian August isimli bir Ermeni, ünlü oyunculardan bu filmi protesto etmelerini istedi.
ABD'deki Yunan ve Ermeniler Banderas ve eşi Melanie Griffith'e bu filmden çekilmesi için mektup yağdırmaya başladı. Tehdit mesajlarından tutun, Atatürk'e çirkin iftiralar atacak kadar ileri gidilmişti.
Elbette Amerika'da yaşayan Yunan vatandaşları bu durumu hoş karşılamıyordu. Hatta yerel bir gazetelerinde bu kampanyanın Yunan vatandaşlarını utandırdığını ve küçük düşürdüğü yazılmıştı.
Ancak ekstrem Yunan ve Ermeni gruplar çiftin yakasından düşmüyordu. Atatürk'ün Yunanları katleden, zalim bir lider olduğunu söyleyen ipe sapa gelmez ve uydurma mektupların ardı arkası kesilmiyordu.
Yapımcı, tarihi bilmeyen bu grubun, o dönemde Yunanistan Başbakanı Elevtherios Venizelos'un Atatürk'ü Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteren bir mektup yazdığını bilmediğini ve tarihi yalanla harmanladıklarını dile getiriyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
New York Times o dönem yaptığı bir haberinde, uç görüşlü Ermeni ve Yunanların, Atatürk'ün bir kahraman olarak tanıtılmaması ve Türkiye'ye karşı olumlu bir hava yaratılmamasını arzuladığını söyledi.
Ancak Olivier ve Türkiye doğumlu eşi Zelfa Olivier, tüm çabalarına rağmen Banderas ve menajeri Lisa Baum'u ikna etmeyi başaramadı.
Oscar ödüllü Gandhi filminden daha başarılı ve kültleşecek bir film yapma gayesiyle yola çıkan Olivier ve eşi, pes etmeyeceklerini söyleseler de film konusunda başka girişimlerde bulunmadılar.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
TRT kendi yaptığı Kurtuluş dizisini 30 Ağustos da, Cumhuriyet filmini 29 Ekim de yayınlamıyor. Biz sahip çıkamamışız. Ona buna sallamanın anlamı yok.
Kurucusu olduğu Ülkede bile ona dil uzatan kahpeler varken ermeni susacak mıydı.
Onların bu nefreti aslında Atatürk sayesinde nasıl badireler atlattığımızın da bir göstergesi. Kim bilir birgün kendi içimizdeki hainlerden kurtulabilirsek, ... Devamını Gör
Aynen. Bu kadar nefrete birebir maruz kalacaktık bugün. Bosna'da yaşananlar gibi şeyler olacaktı.