Görüş Bildir
Haberler
Patlayan Fabrikanın Eski İşçisi: Sigara İçiliyor Diye Şikayet Ettim, İşten Çıkarıldım

Patlayan Fabrikanın Eski İşçisi: Sigara İçiliyor Diye Şikayet Ettim, İşten Çıkarıldım

Sakarya'da 4 kişinin öldüğü havai fişek fabrikasının eski bir çalışanı, fabrikada sigara içilmesini şikayet ettiği için işten çıkarıldığını söyledi. Bir başka eski işçi ise sürekli patlama korkusu ile çalıştıklarını ve işe başlamadan önce hiçbir eğitim almadıklarını söyledi.

Patlamada hayatını kaybeden 2 işçi için cenaze töreni düzenlenirken akıbeti belli olmayan 3 işçi için ailelerinden DNA örnekleri alındı.

Dün Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 4 işçi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi de yaralandı. 3 kişiye ise hala ulaşılamadı. 

Bugün fabrikada sorumlu müdür ile 2 ustabaşı hakkında gözaltı kararı verildiği bilgisi ajanslara yansıdı. Hayatını kaybeden işçilerden bazıları da düzenlenen cenaze törenleriyle toprağa verildi.

Olaya ilişkin soruşturma sürerken fabrikanın eski işçileri ihmal ve tedbirsizliklerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"Sigara içilmesini şikayet ettim, işten çıkarıldım"

"Sigara içilmesini şikayet ettim, işten çıkarıldım"

Patlamada eşi Havva Çelik'i kaybeden, fabrikanın eski işçilerinden Salih Çelik, fabrikada sigara içildiğini ve bunu şikayet ettiği için işinin dördüncü ayında işten çıkarıldığını söyledi.

BBC Türkçe'ye konuşan Çelik, 'Burada genç çalışmıyor çünkü tedbir yok. Oraya ancak muhtaç olan biri gider. Ben de muhtaçtım. Kirada oturuyorum ne yapayım. Eşim orada çalışıyordu, ben inşaatlarda yevmiyeli çalışıyorum. Gündelikçi olarak. Benim oğlum askerden bu sabah geldi' dedi ve ekledi:

"Neden incelemiyorsunuz?"

"Neden incelemiyorsunuz?"

'Bu fabrikanın kaçıncı patlayışı. Her patladığından sonra isim değiştirilerek yeniden kurulmaz ki. Neden incelemiyorsunuz? Onlar sefasını sürer, biz bağıra bağıra ağlarız sadece. Ben şimdi çoluk çocuğum ile kalacağım evde. Benim yaramı kim saracak, hiç kimse.'

'Bir düzen kurmuştum. Ben ne garibanlıklarla büyüdüm. İşte o arkadaşım bilir, zar zor evlendim çoluk çocuk sahibi oldum bir yuva kurdum tam mutluluğu yakaladım derken mutluluğum gidiyor. Böyle adalet mi olur. Ben ne yapacağım şimdi?'

Fabrika isim değiştirerek üretime devam etmiş 👇

"Asgari ücret alacağız diye canlı bomba gibi çalışıyorlardı"

"Asgari ücret alacağız diye canlı bomba gibi çalışıyorlardı"

BBC Türkçe'ye konuşan 32 yaşındaki Ö.I., daha önce bu fabrikada eşiyle birlikte üç ay çalıştıklarını ancak 'kendilerini güvende hissetmedikleri için' kısa süre içinde işten ayrıldıklarını şöyle anlattı:

'Eşim ve ben bu fabrikada üç ay çalıştık. Fabrikaya girdiğimiz andan itibaren, işe geldiğimiz her an patlama korkusu yaşıyorduk. Çalıştığımız bölümlerde barut tozları havada uçuşuyordu. Aslında bundan bir önceki patlamadan sonra işe girmiştik, çok tehlikeli olduğunu biliyorduk ama iş lazımdı. Sonra korkudan birlikte istifa ettik.'

'Ben burada çalıştığım süre içinde hiçbir önlem alındığını görmedim. İşe başlamadan önce böyle bir fabrikada çalışmakla ilgili herhangi bir patlama eğitimi de almadık, hiçbir eğitim almadık. Burada çalışan insanların hepsi ihtiyaç sahibi. Yokluk olmasa kimse burada çalışmazdı. Asgari ücret alacağız diye canlı bomba gibi çalışıyorlardı, ben dahil.'

"Ufak tefek patlamalar oluyordu ama hep saklanıyordu"

"Ufak tefek patlamalar oluyordu ama hep saklanıyordu"

Sözcü'ye konuşan yaralı işçilerden Nuran Tarım ise iki buçuk yıldır fabrikada işçi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ufak tefek patlamalar oluyordu ama hep saklanıyordu. Denetime geldikleri zaman hiç bir şey olmamış gibi davranılıyordu. Basına yansımayan bu şekilde patlamalar oldu”

Patlamada hayatını kaybeden 2 işçinin cenaze törenleri bugün yapıldı

Patlamada hayatını kaybeden 2 işçinin cenaze törenleri bugün yapıldı

Patlamada hayatını kaybeden Havva Çelik ve Sebahattin Tepeçınar'ın cenazeleri toprağa verilirken akıbeti belli olmayan işçiler Muhammet Seyfi Çanakçı, Muhammet Aygün ve Halis Yılmaz için ise ailelerinden DNA örneği alındı.

İşçilerin yakınlarının bekleyişi sürüyor.

Bugün şirket patronu için moral yemeği verildiği de ortaya çıkmıştı 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
137
49
31
6
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Balkan Türkleri

Eski işçinin söylediği çok anlamlı ''Bu fabrikanın kaçıncı patlayışı. Her patladığından sonra isim değiştirilerek yeniden kurulmaz ki '' Kurulur kardeşim kur... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Yine kimse ceza almayacak olen oldugu ile kalacak, yine isim degistirerek uretime devam edecek.

Bozkurt

Ne yazılabilir artık? Hâlâ bir şeyleri göremeyen, fark edemeyen, taşları yerine oturtamayan, bağlantı kuramayan varsa eğer çok rica ediyorum profesyonel dest... Devamını Gör