Görüş Bildir
Haberler
Passolig Davasını AYM’ye Taşıyan Hakim: 'Düzenleme Temel Hakları İhlal Ediyor'

Passolig Davasını AYM’ye Taşıyan Hakim: 'Düzenleme Temel Hakları İhlal Ediyor'

Batuhan
22.12.2014 - 15:42

Taraftarların fişlemeyi stadyumlara taşıyacağı gerekçesiyle boykot ettiği e-bilet uygulaması ‘ Passolig ’in iptali için açılan davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan hakim Atilla Pınar, “Mahkememiz (Passolig’in) temel ve evrensel hak ve özgürlüklere haksız (temel hak ihlali barındıran) müdahale içerdiği görüşündedir” dedi.

Taraftar Hakları Dayanışma Derneği’nin (Taraf-Der) Passolig’in iptali için açtığı davanın görüldüğü Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’nin hakimi Atilla Pınar, ‘Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’ un e-bilet uygulaması hariç Passolig’e dayanak teşkil eden ilgili maddelerinin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine aykırı olduğu iddiasını Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştü.

Hürriyet gazetesinden Mesut Hasan Benli’nin haberine göre Pınar, yasanın iptali için 15 Aralık’ta AYM’ye başvurdu. Başvuru dilekçesinde, e-bilet düzenlemesinin sporda şiddeti engelleme amacıyla çıkarılmış olsa da 1982 Anayasası, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’ne aykırı olduğu savunuldu.

Sporu , ‘temel hak, hürriyet, eğlenme ve dinlenme aracı, kültür, kültürel faaliyet, ekonomik hak, kişiliğin gelişmesi için gerekli hak ve insan haysiyetinin bir parçası’ olarak tanımlayan Pınar, elektronik kart uygulamasınınsa tüm bunları kısıtlayan ya da ortadan kaldıran ağır bir ihlal olduğunu vurguladı.

“İnsanların belki de en keyifli anlarından birini geçireceği bir ortama pasaport mahiyetindeki bir belge ile girmeye zorlanması bir başka insan hakları ihlalidir” diyen Pınar, nasıl ki başka kültürel faaliyetlere böyle bir kısıtlama getirilemiyorsa spora da sınırlama getirilemeyeceğini ifade etti.

Passolig’in hayata geçirilmesinin ardından stadyumların boş kaldığına dikkat çeken Pınar, düzenlemeyle esas olarak ‘samimi sporseverler’ in mağdur edildiğini kaydetti.

Hürriyet

Kaynak: http://www.diken.com.tr/passolig-dava...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0