Parmağımı Bile Kıpırdatmak İstemiyorum Fakat İşim Var Diyenlerin Motivasyon Bulmak İçin Yapması Gerekenler
Motivasyon bulamıyorum diyenler buraya!
1. Motivasyonunuzun olmamasının nedenlerini düşünmelisiniz.
Konfor alanından çıkmak istememe:
Yapmaktan sıkıldığınız veya zorlanacağınızı düşündüğünüz görevlerle karşılaştığınızda motivasyonunuz düşebilir. Rahat hissetmeyeceğiniz durumlarda işlerinizi yapmak istemeyebilirsiniz.
Ulaşılmak istenen bir hedefin olmaması:
Bir görevi sadece mecburiyet hissettiğiniz için kabul etmek ya da yapacağınız iş sonunda ulaşacağınız bir hedefinizin olmaması motivasyonunuzun azalmasına neden olabilir.
Kendine güvenmemek:
Bir şeyi yapamayacağınızı düşündüğünüzde veya bir görevin size yaşatabileceği stresi kaldıramayacağında inandığınızda o işlere başlamak zor olacaktır.
Meşgul olmak:
Yapmanız gereken birçok iş olduğunda bu sizi bunaltabilir ve hiçbir işi yapmak istememenize neden olabilir.
2. Motive hissediyormuşsunuz gibi davranmalısınız.
Motive hissediyormuş gibi davrandığınızda ve işleri yapmak için bir adım attığınızda sonunda gerçekten motive olabilirsiniz. Örneğin, bütün gün pijamalarınızla oturup motive olmayı beklemek yerine istemeseniz bile giyinip işlerinizi yapmaya başlamayı deneyebilirsiniz. Harekete geçmenin motivasyonunuzu artıracağını fark edebilirsiniz.
3. İşiniz neden yapmanız gerektiğini düşünmelisiniz.
Motivasyon bulamadığınızda işlerinizi yapmamak için kendinize birçok neden bulursunuz. Bu nedenler aklınıza geldiğinde tam tersini düşünüp işi yapmanızın neden gerektiğini bulmalısınız. Böylece, işi yapmanın getirilerinin yapmamaktan daha ağır bastığını görebilirsiniz.
4. Kendinizi eleştirmemelisiniz.
Kendinize karşı sert olmanın motive olmanıza yardımcı olacağını düşünebilirsiniz. Ancak kendinizi eleştirmek işe yaramaz. Araştırmalar, kendinizi eleştirmek yerine iyi davranmanın özellikle de zorluklarla mücadele ederken aslında çok daha motive edici olduğunu gösteriyor. Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından 2011 yılında yapılan bir çalışma, kendinizi sevmenin başarısızlıktan kurtulmak için motivasyonunuzu artırdığını gösterdi.
Bir testten kötü not aldıktan sonra kendini eleştirmeyen öğrencilerin daha fazla ders çalışabildiği görüldü.
Ayrıca, bu öğrenciler başarısızlıklarını kabul edip daha iyi olmak için çalıştıklarında motivasyonlarının da arttığını belirttiler. Bununla birlikte, kendinize iyi davranmak zihinsel sağlığınızın güçlenmesini sağlayabilir ve bu da motivasyonunuzun artmasına yardımcı olur. 2012'de Clinical Psychology Review'de yayınlanan bir araştırma, kendinizi eleştirmeyip iyi davranmanın psikolojik rahatsızlıkları, anksiyete ve depresyon semptomlarını ve stresin zararlı etkilerini azalttığını keşfetti. Bu nedenle, hatalardan dolayı kendinizi eleştirmemelisiniz.
5. 10 dakika kuralını uygulamayı deneyebilirsiniz.
Bir görevi yapmaya korktuğunuzda ona başlamak git gide zorlaşacak ve motivasyonunuz düşecektir. Bunu yaşadığınızda 10 dakika kuralını uygulayabilirsiniz. İşinizi yapmaya başlayın ve 10 dakika sonra kendinize bir görevi bırakma izni verin. Bu 10 dakika bittikten sonra işe devam edip etmek istemediğinizi kendinize sorun. Muhtemelen, 10 dakika çalıştıktan sonra işe devam etmek istediğinizi fark edeceksiniz.
6. Egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz.
Egzersiz yapmak kendinizi daha iyi hissetmenize ve enerjinizin artmasına yardımcı olacaktır. Bu da motivasyonunuzu artıracaktır. Ayrıca, dışarı çıkmanız mümkün değilse bile camlarınızı açarak veya balkonda biraz zaman geçirerek temiz hava almanız da egzersiz yapmak gibi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
7. Yapmaktan sıkıldığınız bir işle sevdiğiniz bir şeyi de yapabilirsiniz.
Duygularınız, motivasyon seviyenizde önemli bir rol oynar. Üzgünseniz, sıkıldıysanız veya endişeliyseniz, zorlu veya sıkıcı bir görevi tamamlamayı istemezsiniz. Yapmanız gereken fakat motive olamadığınız bir işi yaparken bu işle birlikte sevdiğiniz bir şeyi de aynı anda yapmak neşenizi artırabilir.
Buna birkaç örnekse şu şekilde;
Koşarken müzik dinleyebilirsiniz.
Bir arkadaşınızı arayıp evi temizlerken konuşabilirsiniz.
Bilgisayarınızda çalışırken sevdiğiniz kokulu bir mum yakabilirsiniz.
İşinizi birlikte yapmak için bir arkadaşınızı çağırabilirsiniz. Çamaşırları katlarken sevdiğiniz bir diziyi veya programı izleyebilirsiniz.
Önemli olan birden fazla işi aynı anda yaparken bunun işinizin kalitesini etkilemeyeceğinden emin olmaktır.
Örneğin, bir makale yazarken televizyon izlemek dikkatinizi dağıtabilir ve sizi yavaşlatabilir. Aynı şekilde, yemek yerken bir görevi yapmak da dikkatinizi dağıtabilir.
8. Yapılacaklar listenizi düzenleyebilirsiniz.
Yapacağınız çok fazla iş olduğunda motive olmak zordur. Kendinize bir yapılacaklar listesi oluşturup bu listeyi düzenlemelisiniz. Listede acil olmayan işleri belirlemeli ve bunları daha sonra yapabileceğinizi düşünüyorsanız listeden çıkarmalısınız. Liste yapmak ve bu listenin fazla yoğun olmamasını sağlamak motivasyonunuzun artmasını sağlayacaktır.
9. Kendinize bakım yapmaya özen göstermelisiniz.
Kendinize bakmadığınız sürece motivasyonunuz düşük olacaktır. Uykusuzluk, doğru beslenmemek ve kendinize zaman ayırmamak kötü hissetmenize ve çalışmak istememenize neden olabilir. Bu yüzden kendinize iyi baktığınızdan emin olmalısınız. Düzenli egzersiz yapmayı, yeterli uyumayı, sağlıklı beslenmeyi ve dinlenmek için zaman ayırmayı unutmamalısınız.
10. Çalıştığınız için kendinizi ödüllendirmelisiniz.
Kendinize işinizi bitirdiğinizde küçük ödüller vermeyi denemelisiniz. Ödüle odaklandığınızda motivasyonunuzun arttığını görürsünüz. Örneğin, bir projeyi bitirdikten sonra uzun zamandır izlemek istediğiniz bir filmi izleyebilir ya da bir tatlı yiyebilirsiniz. Bir makale yazarken 500 kelimeye ulaştıktan sonra 10 dakika ara verebilirsiniz. 20 dakika çalışmadan sonra 5 dakika sosyal medyada gezinebilirsiniz.
11. İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız destek almayı deneyebilirsiniz.
Birçok yol deneyip yine de motivasyon bulamıyorsanız bu konuyu başkalarıyla konuşmayı deneyebilirsiniz. İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, bir arkadaşınıza veya ailenizden birine danışmak size iyi gelebilir.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Yorum Yazın