Görüş Bildir
Haberler
Paranın Yeniden Keşfi: 13 Adımda Kripto Paraların Geçmişi Nasıldı, Geleceği Hakkında Ne Öngörülüyor?

Paranın Yeniden Keşfi: 13 Adımda Kripto Paraların Geçmişi Nasıldı, Geleceği Hakkında Ne Öngörülüyor?

10-11 yıllık bir tarihi olmasına rağmen Bitcoin para piyasalarında büyük bir devrim yarattı. Bu yüzden düşüş yaşasa da ona geleceğin dijital para birimi gözüyle bakılıyor. Ve önemli bir yatırım aracı olarak görülüyor.

Gelin hep birlikte Bitcoin'in geçmişi ve geleceği hakkında bilgi sahibi olalım... 🏵😌

1. Devletlerden ve bankalardan bağımsız bir para biriminin oluşturulması adına “21. Yüzyılın hippieleri” diyebileceğimiz şifrepunklar ilk kripto para “Bitcoin”in temellerini attı.

Bunun en büyük tetikleyicisi, 2007'de başlayan ancak en büyük etkisini 2008'de gösteren ABD Mortgage Krizi sayılabilir. 〽

2. 2008 yılında Satoshi Nakamoto” adında bir kişi ya da kişilerin çıkardığı “Bitcoin: A Peer to Peer Electronic Cash System” adlı makaleyle, kripto para hakkındaki tüm detaylar internetin dehlizlerine salındı.

21 sayfalık makalede tamamen bankalardan ve devletten bağımsız bir paranın uygulanabilirliği hakkında her şey söyleniyordu... 📝

3. Bir sene sonra bu makaleden yola çıkılarak kişiler arasında kurulan dijital para sisteminin kodlaması yapıldı.

Ve bir merkeze ihtiyaç duymadan kişiler arasında alışverişe dayalı olan bu sistem geniş bir ağa yayılmaya başladı.

Zamanla karınca kolonisi gibi genişledikçe genişledi ve günümüze ulaştı. 🐜

4. İlk olarak, neredeyse tüm büyük teknolojilerde olduğu gibi illegal unsurların değiş-tokuş aracı olarak kullanılmaya başlandı.

“Deep Web” olarak adlandırılan yasa dışı alışverişlerin yapıldığı ve bilindik internet tarayıcılarının ulaşamadığı alanda, yasal olarak nitelendirilmeyen alışverişlerde kullanıldı.

5. İlk çıktığında 1 Dolar 1309 btc'di. Kasım 2013’te ise 1 btc, 1309 Dolar seviyesine geldi.

Bitcoin böylece yatırımcılarını, ona güvenenleri zengin etmeye başladı. 💰💰💰

6. Bitcoin ile yapılan ilk alışverişte 10.000 btc’ye 2 pizza siparişi verildi.

O pizzaları söyleyen kişi büyük ihtimalle Bitcoin yükseldikten sonra bu halde ağlamış olabilir. 🤣

Belki de buna üzülmeyecek kadar fazlasına sahiptir. Ancak pizzaları gönderen kişi için hayatının en kârlı alışverişi olduğunu söylemek kesinlikle mümkün. 😌

7. Bildiğiniz gibi Bitcoin, diğer para birimleri gibi istenildiği zaman basılamıyor. Bilgisayar sistemleri aracılığı ile bitcoin madenciliği sürüyor.

Ama bu bir noktaya gelince duracak. Bu sayı ise: 21 milyon. 2140 yılına kadar 21 milyon Bitcoin üretilmesi hedefleniyor. 

Şu anda ise 17 milyon Bitcoin üretilmiş durumda. 3-4 milyon kadar çıkarılması bekleniyor. Ancak kalan bu rezervi çıkartmak için oldukça gelişmiş bilgisayarlar ve sistemler gerekiyor. ⛏

8. Bitcoin, şimdiye kadar en yüksek değeri ise 8 Aralık 2017’de 18777 Dolar seviyesine gelerek gördü.

Tabii o günden sonra herkes tarafından 'Nedir bu Bitcoin?' diye sorulmaya başlandı. 🤔

9. Bitcoin'in şu anda para olarak kullanılabilmesinin önündeki en büyük engel ise; değerinin çok hızlı değişmesi.

Bunun sebebi de henüz sınırlı sayıda bitcoin çıkartılmış olması ve çok az kişide bitcoin bulunması. Kısaca; yeni bir alıcı dalgası geldiğinde fiyatlar yükseliyor. 😌

10. Kripto paraların geleceğinde devletler de söz sahibi olmak istiyor. Birçok ülke kendi kripto parasını çıkarmak için hamleler yapmış durumda.

Dubai (Emcash), Japonya (J-Coin), Venezuela (Petro), Estonya (Estcoin), İsveç (E-Krona), Rusya (Crypytoruble) ve daha birçoğu…

11. Bunun yanı sıra İsviçre, Singapur, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye gibi ülkeler gelecekteki ekonomi planlarında ICO (Kripto paraların halka arzı) gibi yatırım fonksiyonlarına yer vermeyi düşünüyor ya da hayata geçiriyor.

Tabii bu ekonomik planlar Bitcoin'in oluşum yapısıyla pek fazla örtüşmüyor. Ancak gelecek neler gösterecek hep birlikte göreceğiz. 🤔

12. Kripto paraların geleceği konusunda kısa süreli zaman aralığında pek bir değişim beklenmiyor.

Ancak bir zamandan sonra kapitalizmin sınırsız para sisteminin büyük bir krizle çökeceği öngörülüyor. Bunun sonucunda da rezervli değer saklama varlıklarına (altın, gümüş, platin gibi) dönüleceği düşünülüyor. 

Tabii dijital bir dünyada da bu altın ve gümüşün karşılığını Bitcoin ve diğer kripto paralar karşılıyor.

Kripto para sistemleri; paranın ve dünyanın globalleşmesi açısından büyük bir umut taşıyor. 🌍

13. 140 Journos "Paranın Yeniden Keşfi: Bitcoin" belgeseli ile bu sorulara ve daha fazlasına cevap veriyor.

Geleceğin para birimi Bitcoin ve alt coinler hakkında her şey Türkiye’nin ilk kripto para alım satım platformu BtcTurk’te!

Geleceğin para birimi Bitcoin ve alt coinler hakkında her şey Türkiye’nin ilk kripto para alım satım platformu BtcTurk’te!

Türk Lirası ile kolayca BTC, ETH, XRP, LTC, USDT, XLM ve diğer alt coinleri alıp satmak için siz de güvenle hesap oluşturun!