Görüş Bildir
Haberler
Özlem Denizmen Yazio: Değerlerinizi Biliyor musunuz?

etiket Özlem Denizmen Yazio: Değerlerinizi Biliyor musunuz?

Özlem Denizmen
15.12.2020 - 22:15 Son Güncelleme: 16.12.2020 - 18:24

Ben ‘değer’lere çok önem, anlam veriyorum. Değerlere göre yaşamak, para kazanmak, harcamak, yatırım yapmak, borçlanmak… Gelin bu güzel Mevlana Haftası’nda onun öğretilerini, değerlerimizi hatırlayalım ve paraya olan bakış açımızı gözden geçirelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Değer nedir?

En zor zamanlarda dahi sıkı sıkı sarıldığımız, bizi biz yapan taşıyıcı kolonlarımız… Temel değerlerinizin neler olduğunu bilirseniz, hayatınızı da buna uygun yönetebilirsiniz.

Değerlerimi nasıl bulurum?

Benim temel değerlerim; adalet, üretim, gelişim, fayda, anlam. Bu değerler kişiden kişiye değişir. Sizi en çok mutlu eden, huzurlu hissettiren, rahatsız eden şeylerin listesini yapın, iyice düşünün. Ben sizin için örnek bir değerler listesi hazırladım, bunu düzenleyerek kendi listenizi oluşturun.

Aile, kültür, yardımseverlik, sağlık, denge, sevgi, dürüstlük, güven, aşk, bilgi,

özgürlük, adalet, güç, güzellik, mutluluk, zenginlik, yaratıcılık, başarı…

Temel değerlerinizi bulduktan sonra bunu para ile ilişkinizde nasıl kullanacaksınız ona geçelim.

Para kazanırken:

Çalıştığınız yerin değerleri size uyuyor mu? Sizin yeteneklerinizle uyumlu mu? Örnek: Özgürlüğünüze düşkünseniz kendi kararlarınızı alıp uygulamanızın engellendiği bir yerde çalışmak sizi mutsuz edebilir. İşe girmeden önce sorgulayın.

Harcarken:

Kredi kartı ekstreniz size ne söylüyor? Harcamalarınızı tek tek inceleyip, değerlerinize uyumlu mu harcıyorsunuz bakın.

İnsanlar bazen mutluluğu ‘şeyler’de arıyor. Kıyafetler, ayakkabılar, makyaj malzemeleri, oyunlar, elektronik cihazlar… Sonuç: Boşa harcanan para, zaman… Ancak kendi değerlerinizi bulup, bunlara göre yaşarsanız hem daha az para hem daha az enerji hem de daha az vakit harcarsınız. Gerçek mutluluğun ‘anlam’da olduğunu bilirsiniz.

Örnekler:

● Temel değerleri arasında ‘yardım’ olan bir kişinin yapacağı bağış miktarı yüksek olabilir.

● Bilgi, öğrenmek sizin için çok önemliyse kitap, online kurs harcamaları ağırlıklı olabilir.

● Spor, sağlık değerleriniz arasındaysa, spor malzemelerine, beslenme/spor programlarına para harcamanız doğal.

Değerlerinize, finansal hedeflerinize uygun sağlıklı harcama alışkanlıkları geliştirmek için uygulamam Moneye’yi indirin!

Mutluluk:

Mevlana’ya göre; “Mutluluk, gidilen yolun üzerindedir, yolun sonunda değil. Yolun sonunda olsa, ona varıldığında yol bitmiş ve vakit de geçmiş olurdu. Mutlu olmanın zamanı ise bugündür, yarın değil.” Mutlu olmanın anahtarlarından biri de kişilerin paralarını yönetmesi...

Pişman mısınız?

Pişmanlık hissettiğiniz harcamalarınız var mı? Eğer varsa bu değerlerinize uygun harcamadığınızı gösterir.

Değer mi?

Bir şey satın alırken sizin için maliyetini hesaplayın. Aylık kazancınızı çalışma saatinize bölün. O ürün için kaç saat/gün çalıştığınızı görün. Bakalım değiyor mu?

Örnek: Maaşınız 5000 lira, almak istediğiniz oyun konsolu ise 8.300 lira.

Bu harcama sizin 292 saatlik alın terinize bedel. Düşünün, buna değer mi?

İlişkiler:

Eşinizi seçerken de, arkadaş çevrenizi oluştururken de değerlerinize göre hareket edin. Örnek: Müstakbel eşinizle evlenmeden önce konuşun. ‘’Bakmakla yükümlü olduğun bir aile üyesi var mı? Para senin için ne anlam ifade ediyor? Borçlu olmak seni rahatsız eder mi?’’

Yatırım yaparken:

Yatırımlarınız değerlerinizle uyumlu mu? Örnek, sizin için güven çok önemliyse çok riskli olmayan yatırımlar yapmanız sizin uykularınızı kaçırır. Ancak risk alabilen biriyseniz, yatırım sepetinize daha fazla yüksek risk, yüksek getiri yatırım ürünlerinden koyabilirsiniz. Risk anlayışınızı bankanızın yatırım danışmanlarıyla konuşup, mevcut yatırımlarınızın dağılımını sorgulayın.

Zaman ve değerler:

Zaman bize bahşedilmiş en değerli şey, gitti mi geri gelmiyor... Peki siz zamanınızı sizin için en değerli, en önemli insanlara ve şeylere mi harcıyorsunuz?

Haydi sorgulayın... Mevlana der ki ‘“Ey insan, sen görünüşte maddi varlığınla ‘küçük bir alemsin’. Fakat manen gerçek varlığınla ‘büyük bir alemsin’. Dışarıda değil, aradığını kendi içinde ara.”

Instagram

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın