Görüş Bildir
Haberler
Özel Sektörde 2019 Yılı Zam Beklentisi Güncellendi: Yüzde 20

Özel Sektörde 2019 Yılı Zam Beklentisi Güncellendi: Yüzde 20

FreiGeist
25.01.2019 - 11:24 Son Güncelleme: 25.01.2019 - 11:38

İş dünyasındaki ücret, zam eğilimleri ve yan haklar uygulamalarını ortaya koyan ‘Mercer 2018 Aralık Ücret Artışı ve Yan Hak Trendleri Anketi’nin Aralık sonu itibariyle güncellenen sonuçları açıklandı. 195 firmanın katıldığı araştırmaya göre özel sektörde ücret artışı beklentisi yüzde 20 olarak güncellendi.

2019’da geçerli olacak asgari ücret, yüzde 26,05 artış ile net 2 bin 20 lira olarak belirlenmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

📌 Asgari ücretin artmasıyla emek yoğun sektörlerde ücret artışı daha yüksek olacak

📌 Asgari ücretin artmasıyla emek yoğun sektörlerde ücret artışı daha yüksek olacak

‘Mercer 2018 Aralık Ücret Artışı ve Yan Hak Trendleri Anketi’nin sektörel dağılımına bakıldığında, otomotiv yan sanayi yüzde 22 ve üretim ise yüzde 21 ile Türkiye ortalamasının üstünde ücret artış beklentisi olan sektörler olarak karşımıza çıkıyor. 

Tüketici ürünleri ve kimya sektörlerinde yüzde 19, lojistik, servis sektörü, ilaç – sağlık ve bilgi teknolojileri gibi sektörler de beklenen oran yüzde 18.

📌 İzmir, Türkiye ortalamasının üstünde

📌 İzmir, Türkiye ortalamasının üstünde

Aralık ayı itibariyle güncellenen araştırmaya göre, Türkiye genelinde özel sektörün Ekim 2018’de yüzde 22 olarak öngördüğü 2019 ücret artış oranı beklentisi, Aralık 2018 itibariyle yüzde 20 olarak güncellendi. 

Ege Bölgesi ise yüzde 22 ile Türkiye ortalamasının üstünde yer aldı.

Türkiye genelinde ücret artışlarının yüzde 43’ü Ocak, yüzde 32’si Nisan ayında gerçekleşirken, İzmir bölgesi firmalarının yüzde 71’i çalışanlarına ücret artışını Ocak ayında veriyor.

Mercer Türkiye Kariyer Bölümü Danışmanı Güneş Nalbantoğlu, ' İzmir özelinde ilk defa bu kapsamda bir çalışmayı Mercer olarak biz gerçekleştirdik. Hem ulusal şirketler, hem de işgücü açısından son yıllarda İzmir bölgesi ciddi bir yükseliş trendinde. Ücret beklentisi ise Türkiye ortalamasının üstünde; bu bakımından enteresan sonuçlar içeriyor” dedi.

📌 Mühendislik kritik öneme sahip pozisyon

📌 Mühendislik kritik öneme sahip pozisyon

Araştırmaya göre, işe alımlarda mühendislik ve sektörel spesifik pozisyonlar kritik öneme sahip pozisyonlar olarak gözüküyor. 

Mühendislik ve üretim pozisyonları, firmaların elde tutmakta en çok zorlandıkları pozisyonlar olarak yer alıyor. İzmir bölgesindeki ve Türkiye genelindeki baz ücret farkları göz önüne alındığında ise, benzer bir farkın yeni mezun işe alımlarda da ortaya çıktığı gözlemleniyor.

📌 Yan haklar programlarına yatırım yapan şirketlerin sayısı artıyor

📌 Yan haklar programlarına yatırım yapan şirketlerin sayısı artıyor

Anket sonuçlarına göre, firmaların yüzde 15’i esnek yan haklar programlarını yapılandırıyor. 

Bu programı uygulayan şirketlerin yüzde 12’si çalışanlarına ücretten kesinti ile bütçe üretme imkânı vererek avantajlı fiyatlardan ve muafiyetlerden faydalanma olanağı sunuyor. Şirketlerin yüzde 7’si ise ek bütçe ile yan haklar programlarına yatırım yapıyor.

Araştırmaya göre, Türkiye genelinde firmaların yüzde 40’ı, İzmir bölgesi firmalarının ise yüzde 15 esnek çalışma saati uygulaması gerçekleştiriyor. Demografik değişimin ve dijitalleşme ile birlikte çalışan bağlılığını arttırma, geleceğin yeteneklerini çekme ve elde tutaarak fark yaratabilmek rekabetçi olmak adına gün geçtikçe önemini artırıyor.

PERYÖN, Türkiye İnsan Yönetimi Derneği ve KPMG Türkiye araştırması için ise bakınız 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

CNN Türk ve Eborsahaber

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
10
6
4
4
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Erhan Armada Ozsoy

hey yawrum hey ağustosta normalde enflasyon için zaten iyileştirme geçilmesi lazımdı! üstüne birde saolsun geçen dönemde nihat ve memo nun ülkeyi kalkındır... Devamını Gör

Urgunta Biotar

Bu ay sözde zam ayı, Şu anda ayın 25'indeyiz. 7-8 Gün sonra "zamlı" maaşların yatması lazım. Daha hiç bir üst yönetici veyahut İK'dan hiç kimse zam konusunda... Devamını Gör

Bozkurt

Kaynak olarak Takvim gazatesi kullanılmış olmasın?