Görüş Bildir
Haberler
Oturmaya mı Geldik Kalkın Kalkın! 11 Maddede Dünyadan Düğün Gelenekleri ve Perde Arkası

Oturmaya mı Geldik Kalkın Kalkın! 11 Maddede Dünyadan Düğün Gelenekleri ve Perde Arkası

ilgilili
07.09.2017 - 16:16

Hepimizin heyecanla beklediği düğünlerin gelenekleri olduğu gibi, bu geleneklerin de doğuş hikayeleri vardır. Düğünlere gittiğimizde karşılaştığımız olaylar aynı olduğu için bu gelenekleri ezberledik ama ne kadar ezberlesek de nasıl oluştuklarını bilmiyoruz. Atalarımızın neden bunları yaptığına akıl sır erdiremesek de, bu garip durumları 11 maddede inceleyeceğiz.

Gelin hep birlikte Southerliving'ten derlediğimiz ilgi çekici bilgilere göz atalım. Şaşırmaya hazırlanın!

Kaynak: http://www.southernliving.com/wedding...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Nedime

Eski zamanlarda nedimeliğin kültürümüzde olmamasına rağmen, gün geçtikçe kültürümüzle bütünleşti. Peki, neden nedimeler aynı kıyafetleri giyiyor?

Roma döneminin başlarında, gelin damadın köyüne yürürken nedimeler kalkan görevindeydi. Her zaman gelini kötü durumlardan korumuştu. Gelinle benzer kıyafetler giydikleri için kötü ruhlar kimin evlendiğini anlamadığından geline zarar veremezdi. Bu inançtan sonra nedimelerin sadece çiçek tutarak gülümsemeleri gerektiğine çok şaşırıyoruz.

2. Düğün pastası

Düğün pastası düğünün en önemli parçaları arasında bulunuyor. Pasta geldiğinde ilk olarak küçük bir parçayı damat alıyor sonrasında gelinin başında parçalıyor. Konuklar ise şans için gelinin ayaklarındaki kırıntının etrafında dolanıyor. Bu gelenek zaman geçtikçe değişti. Artık konuklara parça dağıtılıyor ve konuklar şans için parçaları yastık altında saklıyor. Bu geleneklerin günümüzde yapıldığını düşündüğümüzde ilginç gelebilir ama bunlar gerçek.

3. En iyi damat

Eski zamanları düşündüğümüzde en iyi damat gelinin babasına karşı gelip sevdiğinin arkasında duran, gerektiğinde bohçasını alıp kaçırandı. “En iyi” terimi başına boşa eklenmedi. O her durumda bir savaş çıktığında kılıcını çıkarıp herkesi kurtarandı. Damada sorduğumuzda ise yüzükleri unutmamak zor geldi…

4. Beyaz gelinlik

Beyaz rengi düşündüğümüzde hepimizin aklına saflık, temizlik geliyor. Oysaki 1800’lü yıllarda gelinler kırmızı giyiyordu. Kraliçe Victoria, Prens Albert ile evlenirken beyaz dantelli bir gelinlik giydi. Tabi o zamanlar bu renk saflık değil serveti

temsil ediyordu. Kraliçeden de anladığımız üzere. ☺ Victoria sağ olsun biz de bu akıma devam ediyoruz…

5. Gelin çiçeği

Gelin çiçeği, gelinlik gibi her kadının hayali. Çiçeği seçerken bile ortama uyumlu olması beklenir ve bu güzel çiçek günün sonunda bekâr kadınlara atılır ki o da ilerde evlensin. Burada şaşıracağımız olay ise gelin çiçeği atarken damadın o sırada işlerini yaptığı düşünülmesidir. Gelin çiçeğini atma sebebimiz buymuş meğerse…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Ayakkabı altına isim yazmak

6. Ayakkabı altına isim yazmak

Gelin hazırlandıktan sonra ayakkabısının altına bekâr kadınların ismi yazılır ve isimlerin silinmesi beklenir. İsimler silindikçe kadınların evlenme hayalleri ilerde gerçekleşecek demektir.

Dipnot: Tabi gerçekten hayalleri buysa…

7. Gelin duvağı

Her gelinliğin bir duvağı vardır elbet. Güzel ve hoş olmasından ziyade bu duvaklar yine eski zamanlara dayanıyor. Antik Yunan ve Roma’da gelinler kötü ruhlardan korunmak için duvak takarlardı. Şeytani gözlerden duvaklar yardımıyla saklanırlardı. Aman gelinlerimizi kem gözlerden koruyalım.

8. Balayı

Günümüzde balayı denince aklımıza Maldivler, romantizm, eğlence gelirken eskilere dayandığımızda damadın gelini başkalarından korumak için götürdüğü yermiş meğerse. Kendi akrabalarının ya da tanıdıklarının nerede olduğunu bilmemesi için yapılan bir durum. Bu durumu öğrendikten sonra mutlu olduğunuzu hissediyorum. 😁

9. Alyans

Sonunda kötü ruhlardan uzak bir gelenek. Günümüzde de olduğu gibi yüzük, sahipliği simgeliyor. Roma, Yunan ve Yahudi kültürlerinde gelinin babasına teminat ödemek için yüzük alınırdı. Bizdeki başlık parası gibi. Tabi artık bunlardan eser yok.

Kadın haklarının ilerlemesiyle birlikte gelin ve damat birbirine yüzük alıyor. Bu yüzüğün dördüncü parmağa takılmasının nedeni ne? Hatta 'bu parmağa yüzük parmağı denmesinin nedeni ne?' dediğimizde ise bilimsel bir açıklama ile karşı karşıya kalıyoruz. Dördüncü parmağın kalbe götüren bir damarla bağlantılı olmasıymış mış mış…

10. İlk öpücük

10. İlk öpücük
i.pinimg.com

Nikah töreninden sonra gelin ve damat ayağa kalktığı an o muhteşem cümle duyulması beklenir: “Gelini artık öpebilirsin”. İşte bu cümlenin sebebi rahiplerin kiliselerde yapılan törenlerde evliliği kutsamak için söylediği bir söz olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar gelmiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Gelini kucakta taşımak

Gelini evden çıkarmak için yapılan bir gelenekti. Eski zamanlarda gelinin evlilik için hevesli olması istenmezdi ve babasından ayrılması zor diye düşünülürdü. Bu nedenle damat gelini zorla götürüyormuş gibi göstererek gelini taşırdı ya da bunların hepsi bir hikayeydi, gelin düğünde oynamaktan çok yorulduğu için damat taşımak istedi. 😉

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
190
118
40
34
33
23
13
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lysandra

Bence güzel adetler. Umarım kaybolup gitmezler

Busenur Sakata

O değilde kötü ruhlar neymiş be