Otizmli Çocukların Eğitimi İçin Eskişehir'de Geliştirilen ve Dünyaya Yayılan Uygulama: Otsimo
The Autism Society‘nin verilerine göre dünya üzerinde otizmli sayısı toplam nüfusun %1,5 ine tekabül etmektedir.
Dünyada ve Ülkemizde otizm tanısı olan çocuklar yeterli eğitim alamamaktadırlar. Bunun başlıca sebepleri;
Otsimo nedir?
Otsimo, çocuklar ve aileleri için ayrılmış iki ayrı platformdan oluşur.
Çocuklar için ulaşılabilir eğitim. Otsimo sosyal etki yaratmayı amaçlayan bir girişimdir. Birçok cihazdan kolayca eğitim materyallerine erişilebilir.
Kendi kendine uygulanabilir. Çocuk uygulaması kendi kendine uygulanabilir olarak tasarlanmıştır. Çocuklar öğretmene ve başlarında biri durmasına gerek kalmadan eğitsel oyunları kendileri oynayıp öğrenebilir. Bu sayede otizm eğitim masrafları düşmektedir. Oluşturduğumuz oyunlar 'Uygulamalı davranış analizi' (ABA: Applied Behavior Analysis) sisteminin tablete taşınmış halidir.
Mobil. Bu sayede herhangi bir yerde fiziki şartlara (okula veya özel bir odaya) ihtiyaç duymadan eğitim sürdürülebilir kılınmıştır. Bu sayede eğitim maliyeti düşmektedir.
ODTÜ'de Bilgisayar Mühendisliği okuyan ve 2014'te Girişimcilik Vakfı Fellow Programı’nı kazanan Zafer Elçik, Sercan Değirmenci’yle Otsimo'yu kurdu.
Otizmli olan Alper konuşamıyordu...
Kardeşinin akıllı cihazlara olan yoğun ilgisini fark eden Zafer Elçik, geliştirdiği uygulama ile şimdi binlerce otizmlinin eğitim almasını sağlıyor.
"Neden daha fazlasını yapmıyoruz?"
Binlerce otizmli tarafından kullanılan Otsimo uygulaması hakkında BBC'nin hazırladığı haberi buradan izleyebilirsiniz:
Kaynak: arikovani.com & BBC
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
5 yaşında otizimli bir yiğenim var. 1 yaşında fark ettik durumunu ve o yaşta başladı özel eğitime. şu an çok iyi durumu ve hayatımın merkezinde. evladım olsa... Devamını Gör
Malesef ulkemizde sadece otizm değil butun ozel gereksinimli cocuklarin eğitim imkanlari cok kısıtlı egitimleri sadece kaynastirma, ozel alt sınıf, rehabilit... Devamını Gör