onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Beylerbeyi Sarayı'nın Tarihi: Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine Damga Vuran Beylerbeyi Sarayı'na Nasıl Gidilir?

Beylerbeyi Sarayı'nın Tarihi: Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine Damga Vuran Beylerbeyi Sarayı'na Nasıl Gidilir?

Nur YILMAZ
24.05.2023 - 17:10

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Beylerbeyi semtinde yer almaktadır. Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdülaziz tarafından 1861 ile 1865 seneleri arasında mimar Sarkis Balyan'a yaptırılmıştır. Denize sıfır olacak şekilde inşa edilen bu sarayın 3 tane ek köşkü bulunmaktadır. Sarayı benzersiz kılan köşkler: Sarı Köşk, Mermer Köşk ve Ahır Köşkü'dür. Mimarisi ile görenleri büyüleyen köşklerin yanı sıra sarayda bir de saray bahçesi bulunmaktadır. Peki, Beylerbeyi Sarayı nerededir, nasıl gidilir? 

İşte, Beylerbeyi Sarayı'nın tarihi ve mimari özellikleri...

Beylerbeyi Sarayı'nın Tarihi

Beylerbeyi Sarayı

Sultan Abdülaziz döneminde yapılan Beylerbeyi Sarayı, devlet başkanlarının ve hükümdarların ağırlanması amacı ile yapılmıştır. 6 Ağustos 1863 tarihinde başlanan inşaat 21 Nisan 1865'te yapılan bir tören ile kullanılmak üzere açılmıştır. 

Sultan Abdülaziz'in denize olan merakını hemen herkes bilir. Bu yapıda da denize olan sevgisini belli ettirmiş. Sarayın tavanlarındaki yer alan bazı çerçeve ve kartuşların içine deniz ve gemi tasarımları görmek mümkündür. 

Cumhuriyet döneminde de önemli bir yapı olan Beylerbeyi Sarayı yabancı devletlerden misafirler ağırlanmıştır.

Beylerbeyi Sarayı'nın Mimari Özellikleri

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı yüksek bir bodrum üzerine 2 katlı avluya sahip bir yapıdır. Saray yaklaşık 2500 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Sarayın güney tarafı Mabeyn-i Hümâyun, kuzey tarafı ise Valide Sultan Dairesi olarak dizayn edilmiştir.

Beylerbeyi Sarayı Batı ve Doğu’ya ait tarzların harmanlanması ile inşa edilmiştir. Saray içerisinde 6 salon, 24 oda, 1 hamam ve 1 banyoyu barındırmaktadır. Aynı zamanda saray harem ve mabeyn kısımlarıyla eski tip Türk evinin özelliklerini göstermektedir.

Saray, özellikle yabancı devlet başkanlarının ve üst düzey konukların konaklaması için tasarlanmıştır. Bu nedenle, sarayın içinde konuklar için özel odalar, toplantı salonları ve misafirhane gibi bölümler bulunur. Sarayın en ünlü bölümlerinden biri, gelen konukların ağırlandığı ve özel yemeklerin servis edildiği muhteşem bir ziyafet salonudur.

Beylerbeyi Sarayı'nın en çarpıcı özelliklerinden biri de konumudur. Saray, Boğaziçi'nin muhteşem manzarasına hakim bir noktada yer alır. Bahçesinden Boğaziçi Köprüsü ve Anadolu Hisarı görülebilir. Sarayın bahçesinde yer alan çeşmeler, havuzlar ve yeşil alanlar, ziyaretçilere huzurlu bir atmosfer sunar.

Beylerbeyi Sarayı'na Bağlı Köşkler ve Bahçeler

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı, Boğaz manzarasına karşı inşa edilmiş eşsiz bir yapıdır. Saray, denize nazır konumuyla, yemyeşil saray bahçeleriyle ve köşkleriyle dikkat çekmektedir. Gelin, Beylerbeyi Saray'ının bahçesinde yer alan üç köşkü ve saray bahçesini ayrı ayrı inceleyelim.

Mermer Köşk

1829-1832 seneleri arasında Sultan II. Mahmud tarafından av köşkü olarak yaptırılmıştır.  İçerisinde havuz ve sebili de bulunur. Mermer Köşk'ün ismi dış duvarlarının mermerden yapılmış olmasından gelmektedir. 

Sarı Köşk

Mermer Köşk’ün yakınlarındadır.  Sarı Köşk, bir cephesiyle ormanlık alanın içerisinde yer alırken diğer cephesiyle dışarı doğrudur.

Ahır Köşkü (Has Ahır)

Mermer Köşk’ün ilerisinde saray bahçesinin son seddi üzerinde yer almaktadır.  Osmanlı’nın at kültürüne nasıl baktığını gösteren özellikler bulunmaktadır. 

Sarayın giriş bölümünün tavanlarında at ve diğer hayvan figürleri ile tasarlanmıştır. Ahır bölümü sollu sağlı 20 kısımdan oluşmaktadır. 

Saray Bahçeleri

Yapıldığı dönemin önemli yapılarından biri olan Beylerbeyi Sarayı’ndan yukarıya doğru uzanmaktadır. Bahçeler birbirine merdiven ve rampalarla bağlanmıştır. Bahçelerinin günümüze kalan toplam alanı ise 70 dönüm civarındadır.

Beylerbeyi Sarayı Hakkında Genel Bilgiler

Beylerbeyi Sarayı

Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli yapılarından biri olan Beylerbeyi Sarayı, 3 katlıdır ve 24 odaya sahiptir. Sarayın iç tasarımında yer alan freskler, altın varak işlemeler ve el işçiliği detaylar ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. İşte, bu görenleri kendine hayran bırakan Beylerbeyi Sarayı ile ilgili genel bilgiler: 

Beylerbeyi Sarayı'nın Mimari Tarzı

  • Osmanlı Mimarisi, 

  • Barok Mimari,

  • Neo-Barok, 

  • İkinci İmparatorluk 

  • Dönemi Mimarisi

Beylerbeyi Sarayı'nın Adresi

Beylerbeyi, Beylerbeyi Kavşağı, 34676 Üsküdar/İstanbul 

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Beylerbeyi Sarayı'na Giriş Ücretleri

  • Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 45 TL 

  • Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 130 TL 

  • İndirimli Bilet Fiyatı: 20 TL 

  • Bahçe Bilet Fiyatı: 10 TL

Beylerbeyi Sarayı Ziyaret saatleri

  • Açılış Saati: 09:00 

  • Kapanış Saati: 18:00 

  • Gişe Açılış Saati: 09:00 

  • Gişe Kapanış Saati: 17:30

  • Son Çıkış Saati: 18:00

  • Pazartesi günleri kapalıdır.

Telefon numarası

 (0216) 321 93 20 

Beylerbeyi Sarayı'nın Mimarı

Sarkis Balyan

Beylerbeyi Sarayı'na Nasıl Gidilir?

Beylerbeyi Sarayı'na Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Anadolu Yakası'nda, Üsküdar ilçesinde, denize nazır bir konumda yer alan Beylerbeyi Sarayı İstanbul'da görülmeye değer yerlerden bir tanesidir. Peki bunca yıllık geçmişe sahip bu saraya nasıl gidilir?

Anadolu Yakasından Beylerbeyi Sarayı’na Nasıl Gelinir?

  • Kadıköy rıhtımdan kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz.

  • Üsküdar vapur iskelesinin yakınından kalkan otobüsleri kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Avrupa Yakasından Beylerbeyi Sarayı’na Nasıl Gelinir?

  • Deniz motoru ya da vapur ile Üsküdar'a gelmeli buradan da aktarma ile ulaşabilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı Gezgin Yorumları

Beylerbeyi Sarayı Gezgin Yorumları

İşte, Beylerbeyi Sarayı ziyaretçilerinden gelen bazı yorumlar...

'Osmanlı'dan kalan konum ve görsellik açısından muhteşem bir saray. Şehrin en güzel yerlerinden birinde bulunması ayrıca Avrupa ve Osmanlı mimarisinin harmanlanmış olması extra güzellik katıyor. Saray Sultan Abdülaziz tarafından 1861-1865 yıllarında mimar Sarkis Balyan'a yaptırılmıştır. Bahçesinde 5 adet köşk bulunur ancak bu köşkler tadilat dolayısıyla ziyarete kapalı. Ayrıca bahçede küçük bambu ormanı var. Bahçede girişte tuvalet mevcut. Bahçede bir de kafeterya var. Sarayın içerisinde fotoğraf ve video yasak.  Bahçesinde köprü ve boğaz manzaralı çok güzel fotoğraflar alabilirsiniz. Denize açılan iki kapı mevcut, buradan deniz kenarına geçip fotoğraf alabilir ve boğazdan geçen gemileri seyredebilirsiniz. Ziyaret saatleri 09.00-17.30 arası. Müze Kart ile gezebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla Müze Kart buradan çıkartabilirsiniz ama yine de gitmeden arayıp sormanız iyi olur. Hızlı gezerseniz ortalama 1 saat iyice gezeyim derseniz ortalama 2 saat zaman ayırmamız gerekir.'

'Küçük bir saray, gezmek için 20dk yeterli. Bahcesindeki bambu bahcesi ve cay bahcesi cok keyifli. Bebek dostu'

'Manzarası ve içerisi gerçekten çok güzeldi. Müzekart geçerli'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın