Görüş Bildir
Haberler
Osman Balcıgil Yazio: Zerdüştiler Hangi Tanrıya İnanır?

etiket Osman Balcıgil Yazio: Zerdüştiler Hangi Tanrıya İnanır?

Osman Balcıgil
23.12.2020 - 19:29 Son Güncelleme: 29.12.2020 - 20:00

Ezoterist tarihin derinliklerinde sürdürdüğü koşusuna devam ediyor. Bugün Zerdüştilik üzerine konuşacağız. Ama önce size bu konuda yazdığım kitabımdan söz edeceğim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Zerdüşt’ün Sırrı” adını verdiğim kitabımda, dünyanın bu en eski dinini derinlemesine ele almıştım. Roman formunda yazdığım kitapla ilgili derinlemesine bilgiyi aşağıda bulacaksınız.

“Zerdüşt’ün Sırrı” adını verdiğim kitabımda, dünyanın bu en eski dinini derinlemesine ele almıştım. Roman formunda yazdığım kitapla ilgili derinlemesine bilgiyi aşağıda bulacaksınız.

Şimdi gelelim bugünkü yazımıza: 

Pers Kralı Darius (M.Ö. 522- 486) Behistun Dağı’na M.Ö. 519 yılında Ariyanca, Babilce ve Elamca kazdırdığı duyurusunda dedi ki: 

“Bu kitabeyi Ahura Mazda’nın lütfu ile yazdım.” 

Darius aynı dağa kendi figürünü ve soyunu da kazdırdı. 

Dönemin Pers İmparatorunun, Ahura Mazda’nın (tanrının) lütfundan söz etmesi ve açıklamanın bugün de aynı dağda görülebiliyor olması, Zerdüştiliğin ilk tek tanrılı devlet dinlerinden biri olduğunu gösteriyor. 

Kaldı ki Zerdüştiliğin de tıpkı Tevrat, İncil, Kur’an gibi bir kutsal kitabı var. İsmi: Avesta. 

Bugün Zerdüşt diye adlandırdığımız, tarihe Zaratustra olarak geçmiş olan peygamber M.Ö. 6. Yüzyıla tarihleniyor. 

Rivayet o ki, Zaratustra (Latincesi Zoroaster) otuz yaşında peygamber olur, karşısına çıkan Gaitya nehrini müritleriyle birlikte yararak geçer, Avaital gölü civarında miraca çıkar. 

Zerdüşt burada, kendisinden sonraki peygamberlerde de görüleceği gibi Vohumenah’la (Cebrail) buluşacak, Ahura Mazda’nın huzuruna çıkacaktır. 

Ondan (sonradan Hazreti İsa ve Hazreti Muhammed’din de başına geleceği gibi) insanları yüce yaratıcıya ibadet etmeye, meleklere saygı göstermeye, şeytanlarla mücadele etmeye çağırması istenecektir.

Kutsal kitapları Avesta’nın yanı sıra, Zerdüştiler için önem taşıyan kaynaklardan biri de Arda Viraf.

Kutsal kitapları Avesta’nın yanı sıra, Zerdüştiler için önem taşıyan kaynaklardan biri de Arda Viraf.

Arda Viraf, Zerdüştiliğin yok olmak üzere olduğu Büyük İskender döneminde yaşayan bir din büyüğü. 

Tüm yazılı kaynakların yok edildiği bu dönemde, Arda Viraf’ın ruhu Cinvat Köprüsü’nü geçiyor, yedi gün yedi gece uyuyarak bir “ahiret yolculuğu”na çıkıyor. İki din büyüğü bu yolculukta Arda Viraf’a eşlik ediyorlar. 

Yolculuk esnasında Ahura Mazda’nın da huzuruna çıkan Arda Viraf, bu yolculukta gördüklerini, duyduklarını uyanır uyanmaz kaleme aldırıyor. Böylece bilgiler kaybolmaktan kurtulmuş oluyor. 

(İlerleyen bölümlerde Dante ile İlahi Komedya’dan söz edildiğinde de benzeri bir miraç söylencesi okuyacaksınız.) 

*

Zerdüştilere göre, Ahura Mazda iyiliği, Ahriman kötülüğü temsil eden tanrılar. 

Kimi ilahiyatçılar Ahriman’ın da tanrı olmasından hareketle, Zerdüştiliğin aslında çift tanrılı bir din olduğunu söylüyor. 

Eğer bir kötülük meydana gelecekse, bunun sebebi kötü tanrı Ahriman olacaktır. Öyleyse Ahura Mazda’ya, Ahriman ile girdiği savaşta destek olmak gerekir. Bunun için yapılması gerekenleri öteki dinlerden de biliyoruz: 

Düşünce, söz ve davranışlarda saf, temiz, merhametli; hayvanlara şefkatli, yararlı; imkânsızlara yardımcı olanlar Ahura Mazda’nın (Tanrı’nın) yoluna girmişler demektir. 

İslam’da Sırat Köprüsü olarak bildiğimiz “köprü sembolizması”nın tıpkısı Zerdüştilik’te karşımıza Cinvat Köprüsü olarak çıkar. 

*

Zerdüştiliğin ezoterizmi besleyen en önemli unsuru “ateş”tir. 

Ateş yakılacağı ve ibadet edileceği zaman Zerdüşti din adamları ateşi kirletmemek için eldiven giyer, ağızlarını beyaz, temiz bir bez parçasıyla kapatırlar. 

Buna karşılık Zerdüştiler “ateşe taptıklarına” dair tüm iddiaları reddederler. Onlara göre ateş, Ahura Mazda’yı sembolize etmektedir ve gösterdikleri saygının nedeni budur. 

Ateş “Ateşgede” adı verilen dört tarafı açık, sunak benzeri bir yerde yakılır. 

Günde beş kez ibadet eden Zerdüştiler, kendilerine kıble olarak güneşi seçerler. Güneşin görünmediği yerlerde, yüzlerini ateşe dönerler.

Zerdüşt'ün sırrı

Zerdüşt'ün sırrı

Pers İmparatoru Darius Babil, Mısır, Libya, Anadolu, hatta Trak topraklarını ele geçirdi ama Yunan diyarından zaferle dönemedi. O ölünce, oğlu Kserkses babasının planını gerçekleştirmek için kolları sıvadı. 

Krallar Kralı'nın Yunan'a karşı gireceği savaşı kazanamaması halinde dinlerinin tehlikeye düşeceğini öngören Zerdüşti bilgeler, geniş Pers topraklarında gözden ırak üç ayrı nokta ve reisleri özel olarak yetiştirilmiş dört klan seçtiler. 

Yola çıkacak üç klandan hiç olmazsa biri, geleneklerin ve özellikle inek derisi üzerine altın harflerle yazılmış kutsal kitap Avesta'nın muhafızı olmayı başarabilecek miydi? 

Bilge Rahip tarafından İÖ 500'lerde kaleme alınan Zerdüştiliğin kayıp kutsal kitabı Avesta, 2000'li yılların başında ortaya kim tarafından ve nasıl çıkartılacak? 

Nietzsche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt! isimli kitabı için 'Tam bir palavra' diyen Hint kökenli eski Avestan uzmanı Nasreddin Parsî, Türk yardımcısı Sungur İlyaslar'a kim olduğunu ve gerçek niyetini neden açıklamıyor? İngiliz bilim adamı Parsî, gönlünü Sivas kırsalında kaptırdığı Zerdüşti kızdan aşkına yanıt alabilecek mi? 

Kürtlerin aynı coğrafyanın unsurları olan Türk, Pers, Arap gibi Müslüman; Süryani, Keldâni, Ermeni gibi Hıristiyan toplumlardan ayrışması gerektiğini düşünen PKK teorisyeni Hoca, eline 'kaza eseri' geçen fırsatı kullanabilecek mi? 

Silahların gölgesinde başlayıp, Irak'taki Kandil ve İran'daki Kozareş gibi PKK kamplarına hatta Londra, Paris gibi önemli başkentlere uzanacak büyük mücadelenin galibi kim olacak? 

Instagram

Facebook

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
8
5
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın