Osman Balcıgil Yazio: Aristoteles'in "Doğru Düşünme" Aletleri Nelerdi?
Merhaba değerli “Ezoterist” okurları… Ezoterizm üzerine düşünmeyi sürdürüyoruz…
Tarihin derinliklerinden görece yakına, M.Ö. 300’lü yıllara geldiğimizde, orada Aristo (M.Ö. 384- 322) tarafından karşılanacağımızı bilmemiz lazım.
Antik Çağ Yunan düşüncesinin en büyük bilginlerinden sayılan Aristo, kendisinden önceki bütün söylenceleri bir mantık silsilesine göre tasnif edip sistemleştirdiği için çok önemlidir.
Böyle olunca, mantık denilince akla ilk onun ismi gelir.
Bugün kullandığımız mantık, gramer, jeoloji, botanik, anatomi, psikoloji, retorik, politika gibi pek çok terimin mucidi olan Aristo, insanlığı “ansiklopedi” ile tanıştıran ilk filozoftur. Bu konuda onu, ileride sözünü edeceğimiz İhvan-ı Safa izleyecektir.
Aristo’nun adını duyduğumuzda “kendisinden sonraki düşünürleri iki bin yıl süreyle etkilemiş” sıra dışı bir filozofla karşı karşıya olduğumuzu mutlaka hatırlamalıyız.
Bugünden baktığımızda söylediklerini anlamak “kolay” gibi görünse de unutmamak gerekir ki Aristo bu sözleri iki bin üç yüz yıl kadar önce söylemiştir.
Araplara göre bile Aristo “ilk öğretmendir”.
On üç yaşındayken Platon’un ünlü Akademi’sine öğrenci olarak katılan Aristo, Platon ölünceye kadar, tam yirmi yıl süreyle ondan eğitim görmüştür.
Aristo, hocası Platon’un ölümünden sonra Makedonya’ya geçti, orada Kral Philippe’nin oğlu İskender’e öğretmenlik yapt
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın