Görüş Bildir
Haberler
Ortalama Bir Düğün Masrafının Ne Kadar Olduğunu Merak Ediyor musunuz? Evlilikle İlgili Soruları Tek Tek Cevaplıyoruz!

Ortalama Bir Düğün Masrafının Ne Kadar Olduğunu Merak Ediyor musunuz? Evlilikle İlgili Soruları Tek Tek Cevaplıyoruz!

Serngl
22.01.2019 - 11:56

Evlilik oldukça meşakkatli bir iş bildiğiniz üzere. Biz de sizin için evlilikle ilgili A'dan Z'ye merak edilen her şeyi yanıtladık!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kız isteme nasıl olur?

Kız isteme nasıl olur?

Evlilik yolunda atılan ilk adım olan kız isteme töreni, çiftin isteğinin aileler tarafından da kabul edilip, onaylanması anlamına gelmektedir. Kökeni yüzyıllar öncesine dayanan bu törenin de bir seremonisi vardır. Bilindiği üzere bu işin en önemli kısmı çiçektir. Elbette ki oldukça abartılı ve gösterişli bir çiçektir bu. İkinci en önemli detay ise çikolatadır efenim. Hatta öyle ki çikolata ne kadar görkemli ve büyükse, getiren kişiler de o kadar varlıklıdır. Çikolataların gümüş tepsi ya da gondol içinde sunulması da adettendir. Tabii erkek tarafının, kız istedikten sonra kıza ve erkeğe takılacak alyansları da alıp, yanında götürmesi gerekiyor. Bu da kızımızı aldık, sözünü verdik demek. Şart değil ancak erkek tarafı isterse, alyans dışında söz takısı da alabilir. Ardından isteme merasimine erkeğin hayattaysa anne-babası, büyükanne-büyükbabası gibi aile büyüklerinin gitmesi icap eder. Takım elbiseler çekilir, abiyeler giyilir; kız tarafının yolu tutulur. Ardından dünürlerle hep birlikte hoş geldin, beş gittin muhabbeti yapılır ve ortamın nabzına göre, yiyilip içildikten sonra kahveler yapılır. İsteme töreni de, kahvelerin ikramından sonra yapılır. Erkeğin eğer hayattaysa babası, değilse başka bir aile büyüğü, Allah’ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz.” der. Ardından alyanslar çifte büyükleri tarafından takılır ve alyansların ucundaki kırmızı kurdele kesilir. Çiftin birliktelikleri aile tarafından onaylandıktan sonra, gelin ve damat adayları büyüklerin ellerini öperler ve getirilen çikolatanın ikramı yapılır. 😍

Kız isteme çiçeği nasıl olur?

Kız isteme çiçeği nasıl olur?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, kız isteme merasiminin en önemli detayı çiçektir. Öncelikle belli bir kural yoktur, her türlü çiçek kız isteme çiçeği olabilir ancak genellikle kız isteme törenlerinde gül tercih edilir. Bunun nedeni de, gülün bir varlık göstergesi olmasıdır. Bukette ne kadar çok gül varsa, aile o kadar varlıklıdır demektir. Genellikle çiçeğin ne olduğundan çok, gösterişli olup olmadığı önemlidir. Yani burada en önemli detay, çiçeklerin gayet güzel bir şekilde süslenmesi ve gösterişli hâle getirilmesidir. Hatta çiçekçilere 'kız isteme çiçeği' derseniz, size yaklaşık 1.5-2 kiloluk bir buket hazırlayıp verirler. 😂 Hatta çiçekler uzun yıllar bozulmadan saklanabilsin diye özel spreyler bile vardır. Bunlardan sıktırdığınız takdirde uzun süre hatıra olarak saklanabilir. Çiçeği buket hâlinde, vazoda, saksıda ya da kutuda götürebilirsiniz. Bu tamamen sizin hayal gücünüze kalmış... Kilit nokta çiçeğin olabildiğince büyük, daha büyük ve gösterişli olmasıdır. Fiyatları da şuraya iliştirelim. Bu da tamamen sizin seçeceğiniz çiçeğe ve alacağınız çiçekçiye bağlı olarak değişmekle birlikte, genellikle 200 lira civarından başlayarak 3 bin liraya kadar çıkabilir.

Nişan bohçasında neler olur?

Nişan bohçasında neler olur?

Yüzyıllardır evliliğin vazgeçilmezi olan nişan bohçası, hem erkek hem de kız tarafı için hazırlanır. Yani kız tarafı damada, erkek tarafı da geline hazırlar bu bohçayı. Peki nişan bohçasında neler olmalı? Elbette ki gelin bohçası kişinin adetlerine göre şekilleniyor ancak genel olarak içerisinde, gelin geceliği, terliği, makyaj seti, gelin bornoz takımı, gelin pijama takımı, gelin fantezi iç çamaşırı ve parfüm seti bulunuyor. Damat bohçasında ise, pijama seti, terlik, iç çamaşırı takımı, damat havlusu, damat cüzdan ve kartlığı, kemer ve kol düğmesi, damat saati, damat tıraş seti ve temizlik bakım ürünleri bulunuyor.

Evde nişan organizasyonu nasıl yapılır?

Evde nişan organizasyonu nasıl yapılır?

Eğer aile arasında, daha küçük bir nişan merasimi istiyorsanız; bunun için en iyi fikir, nişan organizasyonunuzu evde yapmaktır. Nişanı evde yapmak sizin için daha az maliyetli olacaktır. Evde nişan organizasyonu genellikle 20-30 kişilik olur ancak istenirse evin büyüklüğüne göre 50-60 kişiye de çıkabilir. Her şeyden önce nişan organizasyonunuzun konseptini belirlemeniz gerekiyor. Elbiseden pastaya, evin süslemesinden kullanılacak eşyalara kadar bir konsept üzerinde gidilirse, organizasyonu planlamak çok daha kolay oluyor. Elbise seçimi konusunda ise dikkat etmek gerekiyor. Çünkü dışarıda yapılan bir nişana oranla, evde yapılan bir nişanda elbisenin daha sade olması gerekiyor. Hem ev ortamına ayak uydurmak hem de rahat hareket etmek için genellikle uzun abiye elbiselerdense kısa olanların tercih edilmesi gerekiyor. Yine ayakkabı da aynı şekilde, rahat etmek ve kolay hareket edebilmek için çok ince ya da yüksek topuklu değil de, daha kalın ve alçak topuklu bir ayakkabı tercih etmek gerekiyor. Saç ve makyajda da yine bu konseptte ilerlemek gerekiyor. Gelelim nişan süslemesine ve nelerin ikram edileceğine. Evdeki nişanlarda genellikle kurabiyeler, cupcakeler, makaronlar, yaprak sarması, küçük pizzalar, kanepeler ve börekler tercih ediliyor. Ancak asıl atlanmaması gereken detay, nişan pastası. Nişanımızın olmazsa olmazı, konsept bir pasta çünkü. Bu yiyecekleri evde hazırlayabileceğiniz gibi, catering firmalarından da yardım alabilirsiniz. Evde yapılacak süslemeler de mekana kıyasla daha minimal ve sade olmalı. Şık bir masa örtüsü, şamdan, mumlar, taze çiçekler ve denizyıldızları, deniz kabukları gibi süslemeler kullanılabilir. Yine bu organizasyonları da kendiniz yapabileceğiniz gibi herhangi bir organizasyon şirketiyle anlaşıp, onlara da yaptırabilirsiniz.

Kına gecesi nasıl yapılır?

Kına gecesi nasıl yapılır?

Kına gecesi yüzyıllardır eskimeyen adetlerimiz arasında biliyorsunuz ki. Belki de evliliğin en duygusal tarafı da bu merasim. Ancak günümüzde tam tersi stres atmak, oynamak tabiri caizse kurtlarımızı dökmek için yaptığımız bir merasim hâline geldi. Gösterişin ve şatafatın adeta dışa vurumu hâline gelen kına gecesinin de belli ritüelleri var. Öncelikle kına gecesi için özel bir kıyafet giyiliyor. Bunlar da kaftan ya da bindallı. Kaftan daha gösterişli olduğu için, eğer hayalinizde daha şatafatlı bir kına gecesi varsa, kaftan giymeniz daha yerinde bir tercih olacaktır. Yine bunun haricinde giyinmek için genellikle kırmızı rengin tercih edildiği kına abiyeleri var. Kına tacı, kına duvağı, davetlilere dağıtılacak hediyelik kınalar, kına mendili, kına tefi, kına zili gibi malzemelerin de bulunması gerekiyor. Kına demek çerez demek, kuru pasta demek. Elbette ki bunları da daha öncesinden ayarlamak gerekiyor. Ama genel olarak toparlamak gerekirse kına gecesi için bir abiye, ekstra giyilecek bir bindallı ya da kaftan, genç kızların takacağı kına tacları, oynayacakları tefler, ziller, ellerinde sallayacakları mendiller, kına yakarken kullanılacak tepsi, mumlar, kına yaktıktan sonra ele takılacak kına gülleri, gelin için kına eldiveni, kına kesesi, kına örtüsü ya da kına duvağı, kına sepeti ve misafirlere dağıtılacak hediyelikler gibi birçok detayı atlamamak lazım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kına gecesinin akışı nasıl olmalı?

Kına gecesinin akışı nasıl olmalı?

Yine yörelere ve kişilere göre değişiklik göstermesine rağmen, kına gecelerinin de belli bir akışı vardır. Bu da şu şekilde: Misafirlerin müzik eşliğinde kapıda karşılanması, atıştırmalık ve kına şerbeti gibi ilk ikramların konuklara sunulması, kına öncesi eğlencesi, gelin ve arkadaşlarının kına alayıyla girişleri, varsa yemek ikramı, kına merasimi, geleneksel kına türkülerinin söylenmesi, geline kına yakılması, gelini ağlatma çabaları, gelin ve damadın karşılıklı oynaması ve duvak açma, misafirlerin de eğlenceye katılması, hediyeliklerin konuklara dağıtılması ve gecenin sona ermesi.

Ortalama bir düğün masrafı ne kadardır?

Ortalama bir düğün masrafı ne kadardır?

Elbette ki bu oldukça ucu açık bir soru. Düğünü nerede yapacağınız, alacağınız takıların neler olduğu, organizasyonun nasıl olduğu... Bunların hepsi düğün masrafını oldukça etkileyen faktörler ancak ortalama, kabaca bir hesap yapacak olursak şu şekilde:

Tektaş: Yaklaşık 4000 TL

Nişan takımı: 1500 TL

Çiçek ve çikolata: 1000 TL

Alyans: 2000 TL

Buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinesi, TV: 10000 TL

Balayı: 5000 TL

Düğün: 10000 ila 12000 TL 

Oturma ve yemek odası takımı: 15000 TL

Perde ve halılar: 2000 TL

Gelinlik ve ayakkabı: 5000 TL

Gelin kuaförü ve makyajı: 2000 TL

Fotoğraf çekimi: 1500 TL

Takı seti: 8000 TL

Gelin bohçası: 2500 TL

Düğün müziği: 600 TL

Nikah işlemleri: 500 TL

Davetiyeler: 750 TL

Ev Tutma: 5500 TL

Diğer masraflar: 3500 TL

Ortalama bir şekilde evlenmek için yaklaşık 80 bini gözden çıkarmanız gerekiyor...

Evlenme teklifi ne zaman yapılır?

Evlenme teklifi ne zaman yapılır?

Yine ucu açık, tamamen kişinin duygularına bağlı bir soru olmakla birlikte, genellikle evlenme teklifi; evlilik yolunda atılan ilk adımdır. Yani aileler tanışmış olabilir ya da olmayabilir, ancak kişi karşısındaki insanla hayatını birleştirmek istiyorsa, ilk adım evlilik teklifi olacaktır. Evlilik teklifinin ardından ise bilindiği üzere sırasıyla kız isteme merasimi, söz, nişan, kına gecesi ve düğün ya da nikah gelmektedir.

Düğün organizasyonu nasıl yapılır?

Düğün organizasyonu nasıl yapılır?

Düğün oldukça meşakkatli bir iş olduğu için, düşünülen düğün tarihinden en az bir yıl önce başlayarak; düğüne hazırlık yapmak gerekir. Öncelikle düğün bütçesine karar verip, ona göre bir düğün yeri ayarlanmalıdır. Tabii davetli listesini de bu aşamada çıkarmak gerekiyor. Bu aşamada fotoğraf ve video için bir ekip bulmak gerekiyor. Bulunan ekip düğün boyunca sizinle birlikte oluyor. Bu aşamada balayını nerede geçireceğinizi planlamanız gerekiyor ki, erkenden rezervasyon yaptırabilin, biletleri vs. daha uygun fiyata bulabilirsiniz böylece. Düğüne 9-10 ay kala gelinlik modelleri bakmaya başlamakta fayda var, çünkü gelinlik seçmek hem zor hem de istenilen model bulunamadığında kişiye özel tasarımlar yapılabiliyor. Ev ve eşyalar için de bu aşamada yavaş yavaş araştırmalara başlamak gerekiyor tabii. Düğün yerini ayarlamakla bitmiyor, eğer yemekliyse düğün, yiyecek ve içecek opsiyonlarını da değerlendirmek gerekiyor. Tabii bu aşamada bir organizasyon şirketiyle çalışıp çalışmayacağınıza da karar verip, ona göre hareket etmeniz gerekiyor. Ardından düğünde şahidiniz olacak kişileri ayarlayıp, davetiyeye karar vermeniz gerekiyor ki, bunu da düğünden yaklaşık 7-8 ay önce yapacaksınız. Ardından düğün pastasını planlayıp, nasıl bir pasta istediğinize karar verebilirsiniz. Düğüne 6 ay kala, belediyeden nikah için tarih ve saat almanız gerekiyor, yine damatlığı da bu tarihlerde almakta fayda var. Tadilat vs. işlerini hafife almamak gerekiyor. Ardından nikah şekerini ayarlamanız gerekiyor ki, bunu da en geç düğüne 3-4 ay kala yapmalısınız. Düğüne 3 ay kala saçınızı yapacak kuaförü ve makyözünüzü ayarlamanız gerekiyor. Eğer dans konusunda kendinize güvenmiyorsanız, eşinizle birlikte düğüne 2 ay kala bir dans kursuna da yazılabilirsiniz. Ardından kına vs. gibi organizasyonlar yapılacaksa bunların netleştirilmesi ve ayarlanması gerekiyor. Düğüne az bir zaman kala ise düğün şarkılarını ayarlamanız, DJ ile görüşmeniz, balayı için bavulunuzu hazırlamanız, saç ve makyaj için provaya gitmeniz ve oturma planını ayarlamanız gerekiyor.

Elbette her şeyden önce, gönüller bir olsun... ❤️

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
90
65
23
17
17
13
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyoki

50 60 bin liralık altın masrafını unutmuşsunuz.

Elifturta

Sade bi nikah yeterli fuzuli masrafa gerek yok o kadar tantanaya da gerek yok kına gecesi yok düğün ben kendi düğünümde sıkılırım büyükleri dinlemeyin zamanı... Devamını Gör

Designo Notte

Bi zamandır aileleri de memnun edecek fakat gerilla usulü bir düğün nasıl yapılır diye derin araştırmalar yapan biri olarak açıkça söylemeliyim ki fiyatların... Devamını Gör