Olağanüstü Makineleri ile Bilim ve Teknoloji Tarihine Adını Yazdıran Dünyanın Büyük Dahilerinden Biri: Cezeri
Olağanüstü Makineleri ile Bilim ve Teknoloji Tarihine Adını Yazdıran Dünyanın Büyük Dahilerinden Biri: Cezeri
Bu topraklarda yaşamış, gelmiş geçmiş en iyi mühendislerden ve geleceğe her konuda ışık tutan bir dehadan haberin var mıydı? Anadolu'da yaşamasına rağmen çok az kişinin bildiği bir dehayı el birliği ile ortaya çıkartıyoruz!
Pek çok batılı bilim ve teknoloji tarihçisine göre Orta Çağ döneminin en büyük dâhisi olan Cezeri’nin doğum tarihi/yeri ve ölüm tarihi/yeri maalesef bilinmiyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tam adıyla İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El-Cezeri’ye dair bildiğimiz her şey dünyanın en önemli mühendislik kitaplarından biri kabul edilen Kitab’ül Hiyel adlı eserin ön sözünde verdiği bilgilerle sınırlı.
Bundan tam 813 yıl önce yazılan kitaptan Cezeri’nin Hasankeyf ve Diyarbakır’daki Artuklu sarayında tam 26 yıl başmühendislik yaptığını ve kitabında yer verdiği bütün makineleri tasarlamakla kalmayıp çalıştırdığını öğreniyoruz.
Bugün sibernetik ve robotiğin kurucusu kabul edilen Cezeri, sadece ilk insansı robotları tasarlamakla kalmamış, Enigma’dan bile daha güçlü şifreleme sistemleri ve derin vadilerde akan suları onlarca metre yükseğe çıkarabilen düzenekler de yapmıştır.
Dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü isimlerinden biri olan Leonardo da Vinci’den tam 250 yıl önce, bugün modern hayatın en önemli unsurlarından biri olan krank milini icat etmiş ve dört zamanlı motorun atası sayılan ilk faz sistemini geliştirmiştir.
Cezeri 6 kategoride 50'den fazla mekanik düzeneği hayata geçirmiştir. Gelmiş geçmiş en ünlü bilim insanları arasında yer alan Cezeri'nin hayata geçen buluşları arasında; su saatleri, el yıkama makinesi ve suya tazyik veren mekanizmalar bulunmaktadır.
Cezeri'yi diğer mucitlerden ayıran ve kendisini bilim ve insanlık tarihi için en önemli kişilerden yapan bir özellik de buluşlarını ve metotlarını kitap haline getirip yayınlamasıdır.
Nitekim geliştirdiği tüm makinelerde estetik merkezi bir yer tuttuğu gibi mekanizmanın dış görünümünü renklendirecek birçok sanatsal figür de kullanmıştır.
Cezeri’nin eserinin halen 14 Arapça, 2 Farsça, 1 de Osmanlıca yazılmış 17 tane el yazması nüshası bulunmaktadır.
Eser hakkında en geniş çalışma ise Türkiye’de yayınlandı. Kitabın tüm araçlarını eksiksiz bir şekilde, metin ve görselleri analiz ederek modern mühendislik bilgisine açık olarak izah eden bu son çalışma 2015 yılında Durmuş Çalışkan tarafından yapılmıştır.
Yazdığı kitap ile tüm zamanların ilk "Do It Yourself" yani kendin yap akımını başlatmış kişidir. Yazdığı kitapta verdiği bilgiler ve yapım tarifi ile robotları kendi dışında birçok kişinin hayata geçirmesini planlamıştır.
Peki, tüm zamanların en büyük dâhilerinden Cezeri’nin kendi buluşu olan 40’dan fazla aleti 800 yıl sonra yeniden yapılmış olarak görmeye hazır mısın?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!