onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
OHAL Kararı Sonrasında Devlet Memurlarının Kesinlikle Bilmesi Gereken Detaylar

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

OHAL Kararı Sonrasında Devlet Memurlarının Kesinlikle Bilmesi Gereken Detaylar

Öykü Parlak
22.07.2016 - 19:32

20 Temmuz 2016 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda, olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti. Pek çok memurun görevden alınması, yıllık izinlerin iptal edilmesi ile birlikte, memurların kafasında da pek çok soru işareti oluştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Devlet memurluğundan çıkarılma

1. Devlet memurluğundan çıkarılma

657 sayılı devlet memurları kanununun 125. maddesine göre, memur, amiri tarafından kendine verilen görevi yerine getirmezse, suçun niteliğine bakılarak, uyarma, kınama, aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarından birini alacaktı. Ancak OHAL durumunda, bu suçun cezası, devlet memurluğundan çıkarma olacak.

2. Aylıksız izin

2. Aylıksız izin

657 sayılı devlet memurları kanununun 108. maddesine göre, devlet memurlarına 10 hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde memuriyet süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak OHAL döneminde, bu izin hakkı kullanılamayacak. 

OHAL süresince, doğum yapan memurun veya eşinin kullandığı doğum iznine dair herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak bir kısıtlama olması durumunda, bu bilgi önceden duyurulacaktır.

3. Maaş durumu

3. Maaş durumu

OHAL sürecinde ekonomik bir buhran olmadığı sürece, memur maaşlarında bir kesilme beklenmiyor. Ancak, 2935 sayılı olağanüstü hal kanununun 29. maddesine göre, memurun çalıştığı, normal çalışma saatini geçen her saat için, Bakanlar Kurulu kararı ile, ekstra bir ücret ödenebilir.

4. Memurun görevinden istifa etmesi

4. Memurun görevinden istifa etmesi

657 sayılı devlet memurları kanununun 96. maddesine göre, devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat ederek memurluktan istifa isteğinde bulunabilir. İstifa eden memur, talebinin kabul edilmesini ve yerine başka bir memurun atanmasını bekler. Ancak yerine atanan kimse bir aya kadar gelmezse veya yerine bir vekil atanmazsa, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.

OHAL durumunda ise, istifa eden memur, yerine bir başkası atanana kadar görev yerini terk edemez. Terk etmesi durumunda, bir daha herhangi bir devlet kadrosuna yerleşememek şartıyla, devlet memurluğundan çıkarılır.

5. Yurt dışına çıkış

5. Yurt dışına çıkış

Öncelikle, yurt dışına çıkacak tüm memurlar, havaalanındaki saatler sürecek kontrollere hazır olmalı. Bordo pasaport sahibi memurların, bağlı bulundukları kuruma, yurt dışına çıkmak için bir engelleri bulunup bulunmadığı soruluyor ve gelen cevaba göre çıkışa izin veriliyor.

Ancak, yıllık izinlerin iptali düşünüldüğü zaman, soru işaretleri oluşuyor. Bu durumda, yurt dışına çıkıp çıkmayacağınıza, yine bağlı bulunduğunuz kurum karar veriyor.

Memurun pasaport hakkından faydalanan yakınlarının da aynı şekilde, yurt dışına çıkmasına engel olmadığına dair bir resmi yazı alması gerekiyor. Emekli memurların ise herhangi bir yazı alma zorunluluğu yok.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Emniyet Müdürlüğü'nün yurt dışına çıkış ile ilgili açıklaması

Emniyet Müdürlüğü'nün yurt dışına çıkış ile ilgili açıklaması

Emniyet Müdürlüğü'nün 18 Temmuz 2016 tarihinde yaptığı açıklamaya istinaden, gri ve yeşil pasaport sahibi memurlar, bağlı bulundukları kurumdan, yurt dışına çıkmak için bir engelleri bulunmadığına dair bir resmi yazı alarak, uçuş sırasındaki kontrolleri daha kısa sürede geçebilir.

6. Sağlık durumu ve rapor alma

6. Sağlık durumu ve rapor alma

Sağlık Bakanlığı, haklarında gözaltı kararı çıkartılan personellerin usulsüz olarak rapor almasını önlemek için tüm illerdeki Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’ne genelge göndererek rapor düzenlemelerine dikkat edilmesini istedi. Bu durumda, çok acil bir sağlık sorunu olmadığı sürece, hastanelerden rapor alınamayacak. Aynı zamanda, tüm sağlık raporlarının, başhekim onayından geçmesi zorunluluğu getirildi.

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelge

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelge

7. Atama ve yer değiştirme

7. Atama ve yer değiştirme

657 sayılı devlet memurları kanununun 62. maddesine göre, devlet memuru, bulunduğu ilde bir yere atanırsa, atama emrinin tebliğ edildiği gün, başka bir ile atanırsa, atama emri tebliğ edildikten sonra en geç 15 gün içinde, yeni görev yerinde işe başlamak zorundadır.

 OHAL döneminde ise, bu süre Bakanlar Kurulu kararı ile kısaltılabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
143
101
45
32
28
16
16
Yorumlar Aşağıda
Reklam