onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Öğrendiğinde Bir Yaşına Daha Gireceğin Popüler Bilimle İlgili 9 Bilgi

Öğrendiğinde Bir Yaşına Daha Gireceğin Popüler Bilimle İlgili 9 Bilgi

Popüler bilim, toplumun her kesiminin anlayacağı dilde ve biçimde yapılıyor. Yani bilimin anlaşılabilirlik düzeyini destekliyor. Basite indirgenmiş düzeyde insanlara sunulan popüler bilim, insanların yaşamlarına etki etmeyi başarıyor. Dolayısıyla insan yaşamının standartlarını iyileştirebiliyor. Bilim, toplumun doğruluk değerlerine hitap etmesi gerekiyor. Aksi takdirde, insanlar bilimi yaşamlarına adapte etmekte zorlanıyor. 

O halde gelin, öğrendiğinde bir yaşına daha gireceğin popüler bilimle ilgili 9 bilgiye yakından göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. DNA moleküllerimiz uç uca eklenebilseydi, Ay'a 6000 kez gidip gelirdik.

www.google.com

Tüm hücrelerimizde DNA zincirlerini açıp uç uca ekleyebilseydik, Ay'a 6000 kez giderdik ve geri dönerdik. Çünkü tek bir hücredeki DNA açılırsa, 2 metre uzunluğa ulaşabiliyor. Aynı zamanda vücudumuzdaki DNA molekülleri uç uca eklenseydi, 600 kez Güneş'e gidip geri dönebilirdik.

2. Bir çay kaşığı suda Atlantik Okyanusu'ndan 8 kat fazla atom var.

www.google.com

Bir çay kaşığı su yaklaşık 5 mL yapıyor. Bu bir çay kaşığı suda Atlantik Okyanusu'ndan 8 kat fazla atom bulunuyor. Ayrıca bir çay kaşığındaki her su molekülünü uç uca dizseydik, 50 milyar km uzunluğa ulaşırız.

3. Ortalama bir insan yaşamı boyunca dünyanın çevresini beş kez dolaşabilecek kadar yürüyor.

www.google.com

Normal derecede aktif olan ortalama bir insan, günde yaklaşık olarak 7.500 adım atıyor. Bu insanın 80 yaşına kadar yaşadığını varsayalım. Hayatı boyunca yaklaşık 216.262.500 adım atmış oluyor. Yani 80 yaşına kadar yaşayan ortalama bir insan yaklaşık 110 bin millik mesafeyi yürüyor. Bu dünyanın etrafında yaklaşık 5 kez tur atmak demek.

4. Çekirgelerin kulakları vücutlarının çeşitli yerlerinde olabiliyor.

4. Çekirgelerin kulakları vücutlarının çeşitli yerlerinde olabiliyor.

İnsanlardan farklı olarak çekirgelerin kulakları vücutlarının çeşitli yerlerinde bulunuyor. Çekirge ve ağustos böceklerinde görülen işitme organına timpanal organ adı veriliyor. Yani bu tür hayvanların kulakları vücutlarının çeşitli yerlerinde bulunabiliyor.

5. İnsan vücudunun yarısından fazlası bakteri ile kaplı.

5. İnsan vücudunun yarısından fazlası bakteri ile kaplı.

İnsan hücreleri, vücudun toplam hücre sayısının sadece %43'ünü oluşturuyor. Geri kalanı ise bakteri ve mantar. Bu bakterilerin en çoğu bağırsaklarda bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. İnsan gözü 576 megapiksel görüntüleri işler.

6. İnsan gözü 576 megapiksel görüntüleri işler.

İnsan gözü 576 megapiksel çözünürlüğe sahip. Gözler beyne görsel sinyaller gönderdiğinde, 576 megapiksellik görüntüleri işlemek için yeterli kapasitede bulunuyor.

7. Sıcak su, soğuk sudan hızlı donuyor.

Sıcak sıvıların soğuk olanlardan hızlı donması ilkesine Mpemba etkisi deniyor. Bu Tanzanyalı bir öğrenci tarafından keşfedilmiş. Ancak sıcak suyun neden soğuk sudan hızlı donduğunu kimse henüz açıklayamadı.

8. Beyin hücreleri alkole 6 dakika içerisinde tepki veriyor.

8. Beyin hücreleri alkole 6 dakika içerisinde tepki veriyor.

2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre, beyin hücreleri alkole 6 dakika içerisinde tepki veriyor. Ayrıca alkol tüketimi beyindeki kreatin ve kolin düzeylerini düşürüyor. Bu alkoliklerde görülen uzun vadeli beyin hasarını açıklıyor.

9. İnsan gelişmeye devam ediyor.

İnsan hayatının evrimine baktığımızda, çok yol katedildi. Ancak son halimiz bu değil. Araştırmacılar, kusurlu genlerin DNA'mızdan yavaş yavaş filtrelendiğini buldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
4
3
2
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gamze Zeliş

🌹🌹